Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön.
Receptet kommer från boken ”Grönare middagar” (Norstedts) av dietisterna Caroline Wilbois och Johanna Andersson. Deras matfilosofi går ut på att det ska vara lätt att göra bra val varje dag och i boken visar de på smarta vägar till middagar som är både goda, nyttiga och enkla att laga. Dessutom gör de gott för både hälsan och miljön.
LÄS OCKSÅ: Chiavåfflor med hallon och bipollen
Ingredienser
4 portioner
1,5–3 dl kokta kikärtor (beroende på hur modig du är)
50 g färsk spenat
6–7 dl mjölk eller havredryck
4 ägg
2,5 dl vetemjöl
Att ha hemma: en klick smör eller kokosolja, salt
LÄS OCKSÅ: Lyxig helgfrukost med glutenfria bovete-scones
Gör så här
Mixa kikärtorna med spenat, mjölk och ägg till en slät konsistens.
Vispa eller mixa ner mjölet och en nypa salt.
Smält lite smör i en stekpanna och häll ut ett tunt lager av smeten. Stek på medelvärme tills smeten stelnat, vänd då och stek 1 minut på andra sidan. Stek tills smeten är slut.
Tips! Servera pannkakorna med valfri fyllning eller topping. Som:
• Rivet äpple, cottage cheese och kanel
• Hallon, jordnötssmör eller tahinihonung och kvarg
• Ugnsrostad sötpotatis, färsk spenat, fetaost och chili
• En skiva prästost och svartpeppar som får smälta med på den färdigstekta ytan i pannan.
LÄS OCKSÅ: Smoothies för ett starkt immunförsvar
Av Carolina Eriksson