Allergi kan uppkomma genom att bakterier och parasiter tar sig in i mage och tarm, där de skapar föruttnelsebakterier. Detta kan leda till nedsatt immunförsvar med trötthet, allergier, akne, eksem, olika tarmproblem och autonoma sjukdomar som följd. Väl fungerande mage och tarm är oftast liktydigt med god hälsa. Här delar jag med mig av mina bästa tips för en frisk tarmhälsa och ett starkt immunförsvar.
Tugga maten ordentligt
Först och främst är det viktigt att ha en bra nivå på magsyran. Ca 80 procent av befolkningen har problem med för låg magsyra idag. Tugga maten ordentligt, då förhindrar du många parasiter att komma ner i mage/tarm då saltsyran tar död på dem. Ät långsamt och sluta ät tills du är 80 procent mätt, det gynnar matsmältningen. Den som har låg magsyra kan även ta preparat med saltsyra, dessa ska dock intas med
Undvik animaliskt protein som kött, mjölkprodukter och ägg
Människan har svårt att smälta och bryta ner animaliska produkter, de kan skapa problem med förruttnelse i tarmen och då främst från kött. Vi får även i oss djurets hormoner som stör det egna hormonella systemet något som bland annat kan ge menstruationssmärtor och leda till barnlöshet. Ät lagom mängd proteiner – cirka ett gram per kroppsvikt – och ät proteiner från växtriket. Bra proteiner är till exempel quinoa, chia och hampa. Vi behöver inte så mycket protein som vi tror.
LÄS OCKSÅ: Är svårt allergisk – hur stärker jag mitt immunförsvar?
Undvik socker
Håll dig borta från choklad och andra sötsaker då sockret fungerar som föda för parasiter i tarmen.
Drick grön juice
Drick minst ett glas grön juice varje dag. Det gynnar mjölksyrebakterierna och gör att magen och tarmen känns lättare. Den som har mycket förruttnelsebakterier i tarmen som skapar gaser bör undvika färska grönsaker då det kan förvärra besvären till en början. Ät då hellre kokta grönsaker eller juica dem, det brukar funka bättre. Kålrot och rotselleri innehåller rikligt med bitterämnen som gynnar framförallt tunntarmen och tar bort bakterier där.
Ät vitlök
Vitlök har massor med fantastiska egenskaper bland annat tar den död på bakterier andra parasiter. En shot med vitlök dagligen ger ett bra skydd. Jag rekommenderar att ta både färsk, pulver och som saft. Vitlökssaften går ut i blodet där den fortsätter stärka kroppen.
LÄS OCKSÅ: Parfymämnen ger allergi visar ny analys
Tillsätt bra fettsyror
Ät bra fettsyror som finns i olivolja, kokosolja, avokado och nötter. Det smörjer tarmen och gynnar dess miljö.
Stötta slemhinnorna
Att stärka upp och stötta slemhinnorna kan göra mycket för att förebygga skada i kroppen. Kokosolja, L-glutamin och havtorn (omega 7) stödjer immunförsvaret och dess skydd i slemhinnorna. Här har vi en stor del av vårt första försvar och våra dendritiska celler. Vita blodkroppar vaktar så inte bakterier och andra främmande ämnen kommer in i kroppen och i blodet. En skada på slemhinnan i kombination med en för låg magsyra gör att de lättare kommer in.
Undvik stress och inför mindfulness
Vid stress sätts kroppen i ett flyktläge vilket gör att kroppen inte kan jobba eller funka på bästa sätt. Inför minst 15 minuters mindfulness per dag och lägg in det i kalendern det när det passar. Genom avslappning kan kroppen jobba, nervsystemet lugnar ner sig, tankarna blir klarare och immunförsvaret ges möjlighet att ta hand om saker som inte skall finnas i kroppen.
LÄS OCKSÅ: Vad är en allergi egentligen?
Kärlek och glädje
Man har sett att de som sprider kärlek och glädje och jobbar med sitt inre ledarskap har ett bättre immunförsvar och en bättre tarm.
Dessa steg är inte så svåra. Jag rekommenderar att man gör ett steg i taget. I längden kommer kroppen att må bättre, du får mer energi, finare hy och framförallt friskare mage och tarm.
Vilket steg kan du börja med?
Av Johanna Bjurström, coach och föreläsare
Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att venti121lera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Johanna Bjurström är mamma till två tonårsbarn och har tidigare spelat fotboll på hög nivå. Hon är också föreläsare och författare inom hälsogenren samt coach, utbildad homeopat, mikronäringsterapeut, funktionsmedicinare, PT, hud- och näringsterapeut. Hon håller också i utbildningar där man kan läsa till holistisk hälso- och livsstilscoach.
Läs mer om henne på hennes hemsida Johannabjurstrom.se