Omkring hälften av undersökta förpackade ”färdiglagade rätter” och köttprodukter angav inte sammansatta ingredienser på rätt sätt. Det innebar i några fall att allergiframkallande ämnen inte angavs. Det visar en undersökning av totalt 407 produkter gjord av Livsmedelsverket tillsammans med sjuttiofem kommuner 2011.
De flesta produkter som granskades hade rättvisande beteckning. Det var 28 av 407 produkter som bedömdes ha felaktig beteckning. Även hållbarhetsdatum angavs oftast på ett korrekt sätt, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Ingrediensförteckning
En stor andel av de kontrollerade, förpackade produkterna hade ingrediensförteckning, endast 7 av 407 produkter saknade en sådan. Däremot fanns det brister ingrediensförteckningarna. Bland annat angavs inte de sammansatta ingredienserna, såsom majonnäs, på ett korrekt sätt på 47 av de 107 granskade köttprodukterna respektive på 88 av de 155 färdiglagade maträtter. I några fall innebar det att ingående allergiframkallande livsmedel inte angavs.
Tillsats och arom
I undersökningen tittade man också på tillsatser och aromer. Alla tillsatser som användes var godkända. Men i nästan hälften av produkterna som innehöll tillsatser hade de inte angivits på korrekt sätt. En tredjedel av de produkter som innehöll rökaromer saknade uppgift om detta i märkningen.
Se Livsmedelsverkets rapport 18, 2012 här (pdf)
Av Isabelle Hedander