Annons
Annons

Smidig ugnsfrittata med broccoli och ost

Visst är det skönt med maträtter som bara går att ösa ner i en form och ställa in i ugnen? Den här smarriga, enkla versionen av en frittata är fylld med broccoli och ost och dessutom får du användning för torra brödbitar som annars kanske hade gått till svinn!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
12 maj, 2022
Smidig ugnsfrittata med broccoli och ost

Visst är det skönt med maträtter som bara går att ösa ner i en form och ställa in i ugnen? Den här smarriga, enkla versionen av en frittata är fylld med broccoli och ost och dessutom får du användning för torra brödbitar som annars kanske hade gått till svinn!

Tänk bara på att ju torrare brödbitarna är, desto längre behöver de dra i äggstanningen, tipsar Cina Risberg som ligger bakom detta recept.

”Om du inte har en tillräckligt liten ugnsform går det bra att använda en avlång sockerkaksform. Eller så tar du din stora form, gör två portioner och bjuder någon på lunch”, säger Cina. Ett passande citat eftersom receptet är taget ur hennes bok som heter just ”Lunch hemma – snabba solorätter utan svinn” (Ordfront förlag).

LÄS OCKSÅ: Lars Frölanders broccolisoppa

Bokomslag: Lunch hemma

Ingredienser

1 portion
2–3 skivor bröd
ca 100 g broccoli
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl riven ost
lite smör till formen
salt och svartpeppar

LÄS OCKSÅ: Broccoli kan sänka blodsockret

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader och smörj en form med smör.
Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke. Tillsätt en nypa salt och svartpeppar.
Dela brödet och broccolin i ungefär lika stora bitar och lägg i ugnsformen. Häll över äggröran, strö över den rivna osten och låt stå 5–10 minuter medan ugnen blir varm.
Sätt in frittatan i ugnen och grädda i cirka 20 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut och låt vila i ett par minuter så att ägget stannar helt.

LÄS OCKSÅ: Matmuffins med kokosmjöl – fyllda med broccoli och fetaost

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons