Ditt hjärta mår bra av solen. En ny vetenskaplig studie visar att blodtrycket sänks när din hud exponeras för solens ljus. Det kanske kan vara en viktig mekanism för hur solljus minskar risken för hjärtinfarkt vid sidan av D-vitamineffekten.
Det pratas mycket om riskerna för hudcancer, men om man undviker överdriven exponering i solen är dess effekter också mycket goda. När solen skiner och vår hud exponeras bildas D-vitamin i huden. Det har visat sig minska risken för bland annat benskörhet, cancer och depression. I en ny studie, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Investigative Dermatology, ser man också att man kan sänka blodtrycket bara genom att vistas i solen, rapporterar Dagens Nyheter.
Blodkärlen vidgas
I testet fick 24 personer exponeras för ultraviolett UVA-ljus motsvarande 30 minuter i naturligt solljus. Man kunde se att kväveoxid frisattes och vidgade blodkärlen, vilket ledde till en sänkning av blodtrycket.
– Det kan vara en viktig mekanism för hur solljus minskar risken för hjärtinfarkt vid sidan av D-vitamineffekten, säger David Erlinge, kardiolog och professor vid Lunds universitet, till Dagens Nyheter.
Ljusexponering viktigt skydd
Man har tidigare sett att människor som bor på högre breddgrader, där solens ultravioletta strålning är lägre, löper högre risk för att få hjärtinfarkt. Mycket talar för att ljusexponering är ett viktigt skydd mot sjukdomen. En stark faktor kan vara att solljus ger D-vitaminproduktion.
Som ett resultat av studien föreslår nu forskarna att man omvärderar riskerna och fördelarna av solljus i folkhälsorådgivningen.
Av Emma V Larsson