”Grillad halloumi, lax eller fetaost är gott till. Man kan också blanda ner kokta stora vita bönor eller kikärtor i salladen för en vegansk variant”, tipsar Anna Ottosson.
Receptet är hämtat från hennes senaste bok ”Kraften i maten” (Bonnier fakta).
Ingredienser:
4 portioner
1–2 gemsalladshuvuden
1 liten zucchini, cirka 300 g
1 röd chilifrukt
4 mogna persikor eller nektariner
2 färska gula lökar eller 100 g salladslök
150 g halloumi
2 citroner
1 dl rostade kärnor eller nötter (t ex pumpakärnor, solroskärnor, pinje- eller pistaschnötter)
1 kruka mynta
olivolja
salt och svartpeppar
Citrondressing:
4 msk olivolja
2 msk pressad citronsaft
1 tsk honung
Gör så här:
Separera salladsbladen och lägg dem i iskallt vatten.
Strimla zucchinin med en mandolin, spiralisera med en grönsakssvarv eller skiva den tunt med kniv.
Kärna ur och skiva chilin tunt. Dela stenfrukterna och den färska löken.
Blanda ingredienserna till dressingen. Salta och peppra.
Pensla stenfrukterna och löken med olja och grilla några minuter på bägge sidor tills de har fått fin färg och mjuknat.
Grilla halloumin. Dela och grilla citronerna.
Torka salladsbladen torra, gärna i en salladslunga.
Blanda dressingen med zucchinin och lägg upp på ett fat tillsammans med salladsbladen.
Skär allt grillat i mindre bitar och lägg ovanpå.
Toppa med kärnor, chili och myntablad. Servera.
(Foto: Helén Pe)