Annons

Sommarsallad med grillad persika & halloumi

Söt frukt möter salt ost i denna underbara sommarsallad, signerad dietist Anna Ottoson som brinner för god mat som stärker vår hälsa. Perfekt sommarlunch!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
27 juni, 2024
Sallad med nektariner, salladslök och halloumi

”Grillad halloumi, lax eller fetaost är gott till. Man kan också blanda ner kokta stora vita bönor eller kikärtor i salladen för en vegansk variant”, tipsar Anna Ottosson.

Receptet är hämtat från hennes senaste bok ”Kraften i maten” (Bonnier fakta).

Ingredienser:

4 portioner

1–2 gemsalladshuvuden

1 liten zucchini, cirka 300 g

Annons

1 röd chilifrukt

4 mogna persikor eller nektariner

2 färska gula lökar eller 100 g salladslök

150 g halloumi

2 citroner

Annons

1 dl rostade kärnor eller nötter (t ex pumpakärnor, solroskärnor, pinje- eller pistaschnötter)

1 kruka mynta

olivolja

salt och svartpeppar

Citrondressing:

4 msk olivolja

2 msk pressad citronsaft

1 tsk honung

Gör så här:

Separera salladsbladen och lägg dem i iskallt vatten.

Strimla zucchinin med en mandolin, spiralisera med en grönsakssvarv eller skiva den tunt med kniv.

Kärna ur och skiva chilin tunt. Dela stenfrukterna och den färska löken.

Blanda ingredienserna till dressingen. Salta och peppra.

Pensla stenfrukterna och löken med olja och grilla några minuter på bägge sidor tills de har fått fin färg och mjuknat.

Grilla halloumin. Dela och grilla citronerna.

Torka salladsbladen torra, gärna i en salladslunga.

Blanda dressingen med zucchinin och lägg upp på ett fat tillsammans med salladsbladen.

Skär allt grillat i mindre bitar och lägg ovanpå.

Toppa med kärnor, chili och myntablad. Servera.

(Foto: Helén Pe)

Annons