Friterad fetaost, gurka, tomater och paprika gör detta till världens godaste grekiska sallad. I alla fall om du frågar bokaktuella Ylva Bergqvist som skapat denna härligt somriga rätt.
”Vissa säger att friterad snickersglass är världens godaste efterrätt. Jag säger att friterad fetaost, gurka, tomater och paprika är världens godaste greksallad. Det är en perfekt blandning av goffigt och fräscht, mjukt och krispigt, varmt och kallt, syrligt och salt. Varma sommardagar läggar jag till fisksås i vinägretten för extra sälta och umami. Och jag serverar alltid salladen med en bit bröd så att man kan moppa upp allt gott som lägger sig på botten av tallriken”, skriver Ylva Bergqvist som ligger bakom denna härligt somriga rätt.
Receptet är hämtat ur Yvas senaste bok ”Sallader med smak” (Bonnier Fakta).
Ingredienser
4 portioner
1 rödlök
1 gurka
1 grön paprika
6–8 tomater, gärna olika färg
300 g fetaost
1 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl panko eller sesamfrön (eller 1 dl panko + 1 dl sesamfrön)
100 g svarta oliver, t ex Kalamata, urkärnade
neutral rapsolja och salt
Vinägrett på rödvinsvinäger:
1⁄2 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk dijonsenap
1 tsk torkad oregano
2 msk rödvinsvinäger
4 msk olivolja
salt och svartpeppar
Gör så här
Skala rödlöken och skär den i tunna skivor. Skär gurkan, paprikan och tomaterna i bitar som passar din smak, det är inte så himla noga. Strö över lite salt och låt stå.
Vispa samman ingredienserna till dressingen i en skål eller skaka dem i en burk med lock. Salta och peppra.
Torka av fetaosten och vänd den i mjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i panko. Stek eller fritera osten frasig i rikligt med rapsolja.
Blanda gurka, tomater och paprika med dressingen och lägg upp på ett stort fat. Lägg på osten i bitar och toppa med oliverna och löken.
Av Carolina Eriksson