Högt intag av mjölkprodukter ökar risken för prostatacancer. Det visar en ny meta-analys publicerad i American Journal of Clinical Nutrition.
Forskare har analyserat data från 32 olika studier och funnit att ett högt intag av mejeriprodukter ökar risken för prostatacancer.
Kosttillskott med kalcium höjde inte risken
Enligt forskarna ska konsumtion av samtliga mejeriprodukter – det vill säga mjölk, ost, lättprodukter samt mineralet kalcium – alla ha något gemensamt: De ökar gradvis risken för prostatacancer.
Tillskott med kalcium samt kalcium från andra källor än mejeri höjde däremot inte risken.
Lägre konsumtion lägre risk
Resultaten tyder på att det är andra komponenter än fett och kalcium i mjölkprodukter som står för den ökade risken för prostatacancer.
Physicians Health Study följde 21 660 deltagare under 28 år och fann en ökad risk för prostatacancer bland de som konsumerade mer än 2,5 portioner mjölkprodukter per dag, jämfört med dem som konsumerade mindre än 0,5 portioner per dag.
Av Isabelle Hedander