”Vill du ha en matigare rätt? Lägg till exempelvis fullkornsris, quinoamix eller nudlar. När grapefrukt inte är i säsong kan du tärna ner mango i salladen och smaksätta dressingen med limesaft istället – och kanske 1 matsked finriven färsk ingefära?”, skriver dietist Anna Ottosson i sin bok ”Kraften i maten”, som detta recept är hämtat ifrån. Annas bok är full av färgglad mat som stärker vårt skydd mot cancer.
4 portioner
300 g vitkål
300 g kålrabbi
100 g salladslök
1–2 krukor färsk koriander
1 grapefrukt
3 dadlar, urkärnade
1 dl salta cashewnötter, rostade
1 färsk chilifrukt, gärna jalapeño
2 avokador
4 portionsbitar lax à 150 g
olivolja
salt och svartpeppar
Dressing:
2 msk japansk soja
1 msk risvinäger
4 msk olivolja
lite saft från grapefrukten
Gör så här:
Strimla vitkålen fint. Skala och strimla kålrabbin tunt. Strimla salladslöken.
Spara några korianderblad till garnering, hacka resten grovt, även stjälkarna.
Skär av skalet på grapefrukten och skär den i fileade klyftor.
Hacka dadlarna och nötterna grovt.
Skiva chilin tunt eller kärna ur och finhacka den om du vill ha en mildare smak. Gröp ur avokadorna i bitar.
Blanda alla ingredienser till dressingen och rör ner 2 matskedar saft från några grapefruktklyftor.
Stek laxen i lite olja i en stekpanna, cirka 4 minuter per sida. Salta och peppra.
Blanda alla grönsaker, dadlar, grapefrukt och koriander med dressingen. Lägg upp på tallrikar tillsammans med laxen. Toppa med nötter och de sparade korianderbladen.
Tips! Läs gärna vår intervju med Anna Ottosson om att rena råvaror är den bästa medicinen!
(Foto: Helén Pe)