Annons

Stekt lax med avokado & grapefruktsallad

Lika läcker som hälsosam är denna somriga rätt med stekt lax och många stärkande näringsämnen från bland annat grapefrukt, salladslök, koriander och avokado.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
15 augusti, 2024
Laxfiléer med grönsaker och örter

”Vill du ha en matigare rätt? Lägg till exempelvis fullkornsris, quinoamix eller nudlar. När grapefrukt inte är i säsong kan du tärna ner mango i salladen och smaksätta dressingen med limesaft istället – och kanske 1 matsked finriven färsk ingefära?”, skriver dietist Anna Ottosson i sin bok ”Kraften i maten”, som detta recept är hämtat ifrån. Annas bok är full av färgglad mat som stärker vårt skydd mot cancer.

4 portioner

300 g vitkål

300 g kålrabbi

100 g salladslök

1–2 krukor färsk koriander

Annons

1 grapefrukt

3 dadlar, urkärnade

1 dl salta cashewnötter, rostade

1 färsk chilifrukt, gärna jalapeño

2 avokador

Annons

4 portionsbitar lax à 150 g

olivolja

salt och svartpeppar

Dressing:

2 msk japansk soja

1 msk risvinäger

4 msk olivolja

lite saft från grapefrukten

Gör så här:

Strimla vitkålen fint. Skala och strimla kålrabbin tunt. Strimla salladslöken.

Spara några korianderblad till garnering, hacka resten grovt, även stjälkarna.

Skär av skalet på grapefrukten och skär den i fileade klyftor.

Hacka dadlarna och nötterna grovt.

Skiva chilin tunt eller kärna ur och finhacka den om du vill ha en mildare smak. Gröp ur avokadorna i bitar.

Blanda alla ingredienser till dressingen och rör ner 2 matskedar saft från några grapefruktklyftor.

Stek laxen i lite olja i en stekpanna, cirka 4 minuter per sida. Salta och peppra.

Blanda alla grönsaker, dadlar, grapefrukt och koriander med dressingen. Lägg upp på tallrikar tillsammans med laxen. Toppa med nötter och de sparade korianderbladen.

 Tips! Läs gärna vår intervju med Anna Ottosson om att rena råvaror är den bästa medicinen!

(Foto: Helén Pe)

Annons