Fira nationaldagen med en ljuvlig efterrätt som garanterat väcker sommarkänslor.
Fakta
Receptet är hämtat från boken ”Maten är min medicin”” av Janesh Vaidya, Norstedts Förlag.
Portioner: 4
Ingredienser
Rostade pumpakärnor:
1 dl pumpakärnor
1 tsk agavesirap
½ krm malen kardemumma
1 krm malen kanel
Stekta äpplen:
3 äpplen
1/3 vaniljstång
1 ½ tsk malen ingefära
1 ½ tsk malen kanel
1 msk pressad citron
Smör till stekning
Päronkräm:
2 mogna stora päron
1/3 vaniljstång
Ev några tranbär till garnering
Gör så här
Häll pumpakärnorna i en medelvarm panna och rosta dem i cirka 15 minuter under omrörning.
Tillsätt agavesirap och kryddor mot slutet och rosta i ytterligare tre minuter under omrörning.
Ta pannan från värmen och låt blandningen svalna.
Skala äpplena, kärna ur och skiva dem tunt.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Lägg äppelskivorna i en plastpåse och tillsätt vaniljfrön, kryddor och pressad citron.
Knyt ihop påsen och låt marinera i kylen i minst 15 minuter.
Stek äpplena i smör i en stekpanna på medelhög värme i cirka 10–15 minuter tills de blivit mjuka.
Gör päronkrämen strax före servering.
Skala päronen, kärna ur och skär dem i skivor.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Mixa päron och vaniljfrön till en slät kräm i en mixer eller matberedare.
Fördela äpplena i fyra glas.
Strö över pumpakärnor, lägg på päronkrämen och toppa med resten av kärnorna.