Annons
Annons

Stora problem med jodbrist hos gravida

Enligt förhållandevis färska studier är jodbrist hos gravida ett ökande problem. Jod är ett livsviktigt mineral som förutom för sköldkörtelns funktion behövs även för fosters tillväxt och barns mentala utveckling.

Redaktionen

19 februari, 2018
Stora problem med jodbrist hos gravida
Dela inlägget

Enligt förhållandevis färska studier är jodbrist hos gravida ett ökande problem. Jod är ett livsviktigt mineral som förutom för sköldkörtelns funktion även behövs för fosters tillväxt och barns mentala utveckling.

Enligt en undersökning från 2015 får svenska kvinnor i sig alldeles för lite jod i kosten för att tillgodose det ökande behov som uppstår i samband med graviditet. De gravida kvinnor som medverkade i studien låg på i genomsnitt 98 mikrogram jod per liter enligt urinprov och låg därmed långt under Världshälsoorganisationens rekommenderade värde för gravida.

Låg halt trots tillskott
I en österrikisk studie som visade liknande resultat tog 79 kvinnor i studiegruppen jodtillskott, dessa hade en klart högre halt än de som inte tog tillskott. Men trots det hade de som tog tillskott för lite jod i kroppen. Studien utfördes vid det medicinska universitetet i Wien. Och enligt studieförfattarna måste kvinnor ta mer jod redan innan de blir gravida. Sedan är det för sent, då är enligt forskarna jodförråden för tomma för att hinna fyllas på under graviditetens nio månader. Jod är viktigt för fostrets mentala funktioner och redan en måttlig brist kan inverka negativt på barnets intellektuella utveckling.

LÄS OCKSÅ: Hur står det till med sköldkörteln?

Jod tillsätts i bordssalt
Jod finns naturligt i mat från havet som alger, skaldjur och fisk. Även ägg och mejerivaror kan innehålla jod men i mindre mängd. Störst risk att få i sig för lite jod löper de som äter vegansk kost men även de som äter en kost med låg andel fisk och skaldjur befinner sig i riskzonen. I mitten av 1930-talet började vi i Sverige berika hushållssalt med jod för att motverka risken för jodbrist hos befolkningen. Men i takt med att många följer råden om minskat saltintag ökar återigen risken för brist. Att många byter ut det raffinerade bordssaltet mot havssalt och bergsalt, även kallat himalayasalt i matlagningen är en annan faktor. Dessa har låg jodhalt och även om havssaltet innehåller något mer når det inte upp till halterna i det jodberikade hushållssaltet.

LÄS OCKSÅ: Selenbrist kopplas till dödlig hjärtsjukdom hos gravida

Lagom är bäst
Det är viktigt med balans när det kommer till jod. Både för mycket och för lite kan ställa till problem. I båda fallen påverkas sköldkörteln. lite förenklat kan man säga att för lite kan leda till underfunktion och struma och för mycket till överfunktion. Det är därför viktigt att tänka över om man får i sig tillräckligt genom kosten, särskilt för kvinnor som planerar att bli gravida. Den som börjar ta tillskott bör gå varsamt fram, vid stor jodbrist är nämligen kroppens jodupptag extra effektivt så en stegvis ökning är att rekommendera, även mineralerna selen och järn är också viktiga för sköldkörtel och jodupptag.

Av redaktionen

Källa: Greatlife.se. Klicka på länken för fullständiga källhänvisningar.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

Annons
Annons