I Sverige och övriga Norden tänder vi fler ljus än i resten av Europa, vilket är lätt att förstå eftersom vi under en stor del av året har det både kallare och mörkare än i många andra länder. Och de tända ljusen sprider både ljus och värme i kylan.
Ljus avger sotpartiklar
Tyvärr finns det dock en baksida med den mysiga och varma stämning som ljusen skapar i våra hem. Ljusen kan nämligen ge ifrån sig sotpartiklar när de brinner, liksom andra partiklar i nanostorlek, kväveoxider och cancerframkallande polycykliska aromatiska kolväten.
Aneta Wierzbicka, som är docent i aerosolteknologi vid Lunds universitet och föreståndare för ”Centrum för hälsosamma inomhusmiljöer”, säger till SVT att hon själv inte tänder ljus hemma, men att alla förstås bestämmer själva hur de vill göra. Men om vi tänder ljus så bör vi bör vi göra det med rätt teknik och tänka igenom vad vi tänder för ljus.
Ljusens utsläpp har vissa likheter med föroreningar utomhus
De föroreningar som ljusen avger liknar nämligen de som finns i vår utomhusluft. Och om vi utsätts för dem under lång tid kan det leda till andnings- , hjärt- och kärlsjukdomar.
Enligt WHO uppskattas idag sjukdomar till följd av luftföroreningar vara i nivå med andra stora globala hälsorisker, som tobak och ohälsosam kost. Föroreningarna anses vara en riskfaktor för såväl eschemisk hjärtsjukdom och stroke som kronisk obstruktiv lungsjukdom, astma och cancer
Aneta Wierzbicka förklarar att det är vissa typer av partiklar, särskilt sot, som inte är bra för oss – och ljus släpper ut sot. Så det är bra att försöka undvika att utsätta sig för detta, menar hon.
LÄS OCKSÅ: Luftföroreningar – en ökad risk för covid-19
Vilka ljus är bäst ur hälsosynpunkt?
Det finns idag en rad olika sorters ljus i affärerna, paraffinljus, bivaxljus, stearinljus och doftljus. Vilka ljus är egentligen bäst ur hälsosynpunkt?
Det är enligt Aneta Wierzbicka svårt att säga, eftersom det ofta är kombinationen av vax och veke som avgör hur ljuset brinner och hur fullständig brinnprocessen är. Doftljus är populära för att skapa väldoft och en lite lyxig känsla i hemmet, men tyvärr visar ny forskning från Tyskland att dessa ljus ökar luftföroreningarna. Ju fler tillsatser som ljusen har, desto mer ökar föroreningarna, särskilt med lättflyktiga organiska föreningar, säger Aneta.
Bivaxljus påstås av vissa tillverkare och försäljare tvärtom rentav ha en luftrenande effekt, stämmer det? Detta har Aneta och hennes kollegor inte studerat men hon är skeptisk, eftersom förbränningen fungerar på samma sätt, oavsett typ av vax.
Bättre att undvika exponering för föroreningar
Men hur farligt är det egentligen med föroreningar av ljus inomhus, jämfört med att till exempel ha fönstret öppet ut till en vältrafikerad väg, eller att vara utomhus bland avgaser?
Ute, på en gata med mycket trafik i Stockholm, finns det en koncentration på ungefär 25 000 partiklar per kubikcentimeter i luften. Om du tänder ett ljus inomhus så kommer man lätt upp i 300 000 och ända upp till 1000 000 partiklar per kubikcentimeter. Så halterna vi utsätt för i våra hem kan alltså vara mycket högre än på en vältrafikerad gata, förklarar Aneta.
Tänd bara ett ljus – och vädra sen
Så: om man ändå vill tända ljus i hemmet för att skapa en mysig atmosfär, vad ska man då tänka på? Här nedan listar vi några knep som minskar mängden skadliga partiklar i inomhusluften.
5 råd för att minska föroreningar från ljus
1. Minska ner på antalet ljus.
2.Välj ett vitt ljus!
3. Gör en snabb vädring efter att ljusen brunnit ut.
4. Ju färre tillsatser ljuset har desto bättre. Då frisläpps färre partiklar och gaser under brinntiden.
5. Se till att ljuset brinner med fast låga, undvik att skapa drag runt ljuset.