Annons
Annons

Studie: Doftljus är farligare än man tidigare trott

Visst är det mysigt att tända ett ljus när det är mörkt och ruggigt ute. Men nu visar en ny studie att doftljus kan vara mycket mer skadligt än man tidigare trott, att det avger potentiellt farliga nivåer av det giftiga ämnet formaldehyd - som i stora mängder kan vara cancerframkallande. Det är kemikalien limonen som ger ljuset dess citrondoft som uppges vara boven.

Redaktionen

27 januari, 2016
Studie: Doftljus är farligare än man tidigare trott
Dela inlägget

Visst är det mysigt att tända ett ljus när det är mörkt och ruggigt ute. Men nu visar en ny studie att doftljus kan vara mycket mer skadligt än man tidigare trott, att det avger potentiellt farliga nivåer av det giftiga ämnet formaldehyd – som i stora mängder kan vara cancerframkallande.
Det är kemikalien limonen som ger ljuset dess citrondoft som uppges vara boven.

En ny studie, genomförd av professor Alastair Lewis vid National Centre for Atmospheric Science vid University of York, har upptäckt att doftljus avger betydligt högre koncentrationer av ett cancerframkallande ämne än man tidigare trott.

Läs också: Värmeljus liknas vid passiv rökning

Blir skadligt i kontakt med luft
Forskarna fann att en ingrediens som vanligtvis används för att ge ljus deras doft förvandlas till det giftiga ämnet formaldehyd, en färglös gas, vid kontakt med luften.

Vanligt även i städmedel
Ingrediensen det handlar om är limonen, en kemikalie som vanligen används för att ge citrondoftande produkter, så som doftljus, sin arom. Kemikalien är vanlig även i rengöringsmedel och i luftrenare. I oprocessad form anses den dock vara så säker att den kan användas till att smaksätta mat, skriver The Telegraph.

Faran: Vi vädrar inte våra hem tillräckligt ofta
Att limonen kan förvandlas till det skadliga ämnet formaldehyd visste man sedan tidigare. Enligt professor Lewis har studiens fynd bidragit till att det nu är framför allt två saker som nu gör att det finns anledning till oro. Den första är upptäckten om att doftljusen avger upp emot 100 gånger så höga koncentrationer av kemikalien än vad man tidigare trott.
Den andra är att vi släpper ut så lite energi och luft från våra hem att vi riskerar att inte bli av med de stora mängder av det giftiga ämnen formaldehyd som då bildas – med resultatet att det stannar kvar i hemmet länge tills vi vädrar ordentligt.

Läs också: 10 tips för en giftfri inomhusmiljö

Professorn: ”Förvånande hur höga koncentrationer av olika doftkemikalier som finns i många hem”
Professor Alastair Lewis menar att detta är oroväckande.
– Det är förvånande hur höga koncentrationer av olika doftkemikalier som finns i många hem. Vi vet inte riktigt vad en långvarig exponering för dessa dofter kan få för konsekvenser längre fram, säger han till The Telegraph.

Läs också: De detoxade hemmet på kemikalier – och sonen blev frisk

Personer som exponeras påverkas negativt
Enligt Bert- Ove Lund, toxikolog vid Kemikalieinspektionen, är det själva förbränningsprocessen som ger upphov till gasen, något som påvisats i tidigare studier.
– Formaldehyd har i djurförsök visat sig vara cancerframkallande och det finns även indikationer på att personer som exponeras för gasen i sitt yrke påverkas negativt, säger han till Metro.

Finns även i lim, textilier – och storstadsluft
Formaldehyd kan man även hitta i limmet i spånskivor eller i textilier och kläder för att fixera färgen eller för att motverka att kläderna blir skrynkliga. Det finns även i storstadsluft.

Läs också: Hormonstörande kemikalier kostar EU 157 miljarder euro om året

”Kan skada hälsan på lång sikt”
Bert-Ove Lund fortsätter:
– Det är ingen som dör av det direkt men det kan skada hälsan på lång sikt. Det är svårt att på individnivå uttala sig om hur pass skadligt det är om man regelbundet använder doftljus. Men det kan jämföras med att exponeras för storstadsluft. Personligen undviker jag doftljus, säger han.

Läs också: Därför ska du välja naturliga doftljus

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons