Annons

Stressad? Då ska du hoppa över träningspasset

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Inger Palm

27 november, 2023
Stressad? Då ska du hoppa över träningspasset
Dela inlägget

All form av motion är en effektiv stress-sänkare, och något att rekommendera. Men tränar du hårt själv, eller kanske har en tonåring som elitsatsar, då ska du undvika att träna om den mentala stressen är hög. Det menar högskolelektorn på GIH, Filip Larsson och doktoranden vid samma idrottsinstitution, Cecilia Åkesdotter.

Studier har visat att kroppen inte kan tillgodogöra sig träningen om den mentala stressen är stor. När kroppen utsätts för hård belastning är det viktigt med återhämtning, men tiden för vila kan öka med upp till 50 procent vid hög psykologisk stress.

Det som kan hända är att man riskerar att få skador eller att bli övertränad. Det här tillståndet gäller förstås enbart för de som idrottar på elitnivå för då ligger man hela tiden på gränsen till vad kroppen orkar och klarar av. Psykisk stress läggs alltså på den fysiska belastningen.

Ta det lugnt efter träningen

En idrottsman eller kvinna som tillhör eliten tränar varje dag, ett eller flera träningspass. Den individuella förmågan till återhämtning mellan passen är avgörande för hur bra tränad man blir. Filip Larsson och Cecilia Åkesdotter förklarar att det är först när den akuta stressen går ner som återhämtningen kan starta.

Att ta av sig svettiga kläder och hoppa in i duschen direkt efter träningen minskar stress eftersom kyla kan trigga stress. Likaså att äta så snabbt som möjligt efter avslutat pass anses viktigt, för det gynnar musklernas återuppbyggnad. Men det gör också att hormonerna signalerar att faran är över och att nu kan återhämtning ske.

Annons

De båda forskarna anser också att det bästa är att inte ha bråttom till jobb eller skola, för då hinner man inte varva ner tillräckligt för att återhämtningen ska starta.

Stresshormoners påverkan

Den som tränar vet att stress och träning bryter ner kroppen och att det är enormt viktigt att ge sig tid till återhämtning eftersom det bygger upp. När vi ska prestera mycket frisätts stresshormoner som kortisol och adrenalin. Då frisätts energi genom att muskelvävnad och fett bryts ner.

Samtidigt höjs blodsockret, och det sker genom att glykogen bryts ned till glukos i levern. Allt detta sker automatisk och är en nedärvd funktion i kroppens celler. Och alla som tränar vet att lagom hårda pass som har en frekvent regelbundenhet ger bättre fysisk form med tiden.

Filip Larsson och Cecilia Åkesdotter förklarar vidare att frånvaron av stress startar återhämtningen. Om stress finns kvar i kroppen så tror kroppen att den måste frigöra energi för att fortsätta prestera. Då påbörjar inte kroppen någon djupare återhämtning.

Tidigare studier har visat på samband mellan stress och sämre sårläkning. Även immunförsvaret har svårare att aktiveras vid stress.

Annons

Studier på stress och träning

Forskarna tar upp en stress-studie där 135 studenter deltog där de fick lista hur många negativa saker som hänt under det senaste halvåret samt hur mycket stress de var utsatt för. Studenterna delades in i två grupper. En låg- och en högstressgrupp. Alla studenter sattes sedan att träna på gym två gånger i veckan.

Resultatet av studien visade att efter tolv veckor hade gruppen som stressade mest en sämre utveckling av styrka i kroppen i knäböj och bänkpress. De hade också sämre muskeltillväxt jämfört med gruppen som stressade lite. Resultatet var statistiskt säkerställt.

Andra studier har visat att personer som stressar mycket får mer ont i musklerna samt sämre återhämtning än personer som stressar mindre.

Det är också viktigt att känna till att resultaten av samma träningsupplägg kan ge olika resultat från individ till individ. Stress är en viktig faktor till sämre resultat.

Av Inger Palm

Källa: Idrottsforskning

Annons
Annons