Att äta nötter två gånger i veckan är bra för hjärtat. Studier visar en 17 procent lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.
Nötter är en god källa till omättade fetter och innehåller små mängder mättat fett. De innehåller även protein, mineraler, vitaminer, fibrer och polyfenoler som gynnar hjärthälsan. Både europeiska som amerikanska studier har kunnat visa på nötters skyddande effekt för hjärtat.
Slumpmässigt utvalda deltagare
En studie gjord i Iran undersökte kopplingen mellan nötkonsumtion och risk för hjärt-kärlsjukdom och död hos den iranska befolkningen. Sammanlagt ingick 5 432 personer från 35 år och uppåt utan tidigare hjärtsjukdom i studien. Deltagarna valdes ut slumpvis och kom från olika regioner i landet – stad som landsbygd. Intaget av nötter som hasselnötter, mandlar, valnötter, pistage och olika fröer utvärderades i ett frågeformulär.
LÄS OCKSÅ: Studie visar: Nyttiga valnötter hjälper dig att tappa överflödskilon
Intervjuades varannat år
Deltagarna och deras familjemedlemmar intervjuades varannat år fram till 2013 och tillfrågades om deras hjärthälsa. Under de 12 år som studien pågick kunde man se att ett samband mellan intag av nötter vid två eller fler tillfällen i veckan och en 17-procentig minskad risk att dö i hjärt-kärlsjukdom.
LÄS OCKSÅ: Nötter – vilka ska du välja?
Viktigt med färska nötter
Kopplingen anses stark och står sig bra även efter justering för andra faktorer som ålder, kön, utbildningsnivå, rökning och graden av fysisk aktivitet. Nötter bör alltid vara färska då fettet har en tendens att härskna när nötterna blir gamla. Dåliga nötter kan ha en lätt kemisk smak och kan även smaka bittert eller beskt.
Av Inger Palm
Källa: Science Daily