Nu kommer fler argument för att dra ned på köttkonsumtionen. En riklig köttkonsumtion har nämligen visat sig kunna ligga bakom divertikulit eller inflammerade tarmfickor. Sedan tidigare har rökning och stillasittande pekats ut som bovar men nu är det alltså biffen som sägs ställa till det.
En amerikansk studie har frågat 46 000 män hur mycket rött kött, respektive fågel och fisk de åt. Och det visade sig efter justering av ovan nämnda riskfaktorer samt fiberintag att hos de som åt mest rött kött ökade risken att drabbas av divertikulit med nästan 60 procent jämfört med de som åt minst, skriver tidningen Forskning och Framsteg.
LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Kött har samma effekt som socker på vikten
Gäller bara rött kött
Fågel och fisk hade ingen påverkan och forskarna misstänker nu att rött kött påverkar tarmfloran på ett sätt som orsakar skada i tarmen.
LÄS OCKSÅ: Trots vegotrend – nu slår köttkonsumtionen nya rekord
Hoppas på ändrade kostråd
Även om bara män ingick i studien som inte heller kunde konstatera några direkta orsakssamband anser forskarna att deras upptäckt bör ligga till grund för kostråd till patienter som riskerar att få divertikulit.
Av redaktionen
Studien finns här: Gut
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!