Kan nyckeln till att komma till rätta med sitt sockersug stå att finna i sängen? Att utebliven eller för lite sömn kan bidra till olika ohälsotillstånd som övervikt, diabetes, hjärt-kärlsjukdom och stroke är redan känt. Men nu finns det även en studie som visar att hur mycket vi sover kan påverka vad vi äter.
Försöket gick ut på att 21 personer fick råd som syftade till att förlänga deras nattsömn med en och en halv timma, ytterligare 21 personer ingick som inte fick några nya rekommendationer utan fortsatte sova som vanligt. Deltagarna ombads dokumentera sina sömn- och matvanor i en veckas tid, de bar även sensorer som kände av och mätte exakt hur mycket sömn de fick, samt hur mycket tid de tillbringade i sängen innan de somnade.
Minskade socker- och kolhydratkonsumtionen
Resultatet visade att de som ingick i gruppen som fått nya sovrekommendationer och sov längre än tidigare minskade sitt dagliga sockerintag med hela 10 gram jämfört med hur mycket socker de åt innan studien påbörjades, de hade även ett lägre intag av kolhydrater än de i kontrollgruppen som inte förändrade sin sömn.
LÄS OCKSÅ: 10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna
Lovande resultat
Det minskade sockerintaget gällde allt tillsatt socker och studiens resultat tyder på att något så enkelt som att sova några timmar längre på natten alltså kan bidra till bättre matvanor och att motverka uppkomsten av flera livsstilsrelaterade sjukdomar.
LÄS OCKSÅ: Socker kan ligga bakom många psykiska besvär
Samband känt sedan tidigare
Sambandet mellan få sömntimmar och dåliga matvanor har konstaterats sedan tidigare och denna studie styrker den kopplingen ytterligare menar forskarna bakom som nu hoppas på att fler studier kommer göras som vidare undersöker hur förlängd nattsömn kan användas för att motverka att de i riskgrupper utvecklar sjukdomar som övervikt och hjärt-kärlsjukdom.
Av Nina Törmark
Källa: Livescience.com
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!