Annons

Surtantens eget recept på surkål

Surkål är en tidlös klassiker som kompletterar och lyfter mången god maträtt. Här kommer ett grundrecept från boken "Fermentera 2.0" av Jenny Neikell som kan varieras på otaliga vis genom att tillsätta kryddor och andra grönsaker.

Redaktionen

18 september, 2018
Surtantens eget recept på surkål
Dela inlägget

Surkål är en tidlös klassiker som kompletterar och lyfter mången god maträtt. Här kommer ett grundrecept från boken ”Fermentera 2.0” av Jenny Neikell som kan varieras på otaliga vis genom att tillsätta kryddor och andra grönsaker.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer ur boken ”Fermentera 2.0: Grönt med goda bakterier ” av Jenny Neikell, Jenny har tidigare givit ut boken ”Fermentera: mat med jäst mögel och bakterier
Om författaren: Jenny Neikell har en bakgrund som folkhälsovetare och projektledare, idag driver hon företaget Surtantens syrade som tillverkar mjölksyrade, ekologiska grönsaker. Hon ger även föreläsningar, workshops och utbildningar inom mjölksyrning och fermentering.

Ingredienser

Ingredienser till ett kilo surkål
1 kg vitkål
15 g havssalt (1 msk nkornigt)

Gör så här

1. Skölj vitkålshuvudet och ta bort eventuella fula blad. Dela kålen på mitten, skär ut rotstocken och lägg den åt sidan.
2. Strimla kålen så tunt som möjligt med en vass kniv och lägg i en stor bunke. Riv rotstocken grovt och lägg i bunken. Strö över saltet.
3. Banka och krama kålen tills den börjar vätska sig, det kan ta alltifrån 5 till15 minuter beroende på hur mycket vatten kålen innehåller. När du kan krama en näve kål så att det rinner (inte droppar) vätska från den är den färdig.
4. Lägg kålblandningen i en glasburk som rymmer 1,5 liter och som har gummiring och bygellås. Se till att pressa till kålen
då och då så att den packas tätt. Toppa med vätskan som nns kvar i bunken men lämna minst 5 cm till kanten på burken.
5. Påstricket: Ta en fryspåse som rymmer 2 liter och veckla ut den inuti burken. Häll vatten i påsen så att det nästan står upp till kanten på burken.
6. Pressa ut luften och knyt en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken.
7. Låt burken stå på en tallrik i rumstemperatur (18–22°C) i 14 dagar.
8. Låt surkålen mogna i kylskåp i ytterligare minst 14 dagar.

Sugen på fler recept?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

Annons

Annons