Den perfekta sommarsoppan! Detta är en riktigt snabb och god gazpacho som både är svalkande, smakrik och mättande. Toppad med matiga tillbehör som räkor, kikärtor och krutonger.
”Den ultimata räddningen när dina grönsaker börjar se lite trötta ut, bara att mixa och sedan toppar du soppan med det du har. För att få den matig tycker jag det är perfekt med bönor eller linser. Allt bröd blir gott som krutonger”, tipsar Sara Begner som ligger bakom receptet på denna härliga sommarsoppa.
Receptet kommer från Saras senaste kokbok ”Laga lunch på typ 4 minuter” (Norstedts).
LÄS OCKSÅ: Fräsch regnbågssallad med tahinisås
Ingredienser
2 portioner
1 dl vatten
3 tomater
1/2 gurka
1 färsk paprika eller 1 grillad paprika på burk
1/2 lök (ta vad du har)
1–2 vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
1/2 msk honung
1/2 dl olivolja
1 msk grönsaksfond
1–2 tsk sambal oelek
salt och svartpeppar
Tillbehör:
bröd (ta gärna överblivna kanter du har hemma)
olivolja till stekning
1 vitlöksklyfta, krossad
skalade räkor
kokta linser, kikärtor eller bönor
färsk koriander, hackad
LÄS OCKSÅ: Maria Borelius 3 antioxidantrika smoothies
Gör så här
Mixa alla ingredienser till gazpachon. Smaka av med salt och peppar.
Riv brödet i bitar och stek det i lite olivolja med vitlöken.
Lägg räkor, linser och koriander i två skålar. Häll på gazpachon och toppa med brödkrutongerna.
Av Carolina Eriksson