Vem behöver burgare av kött eller ”fejkkött” när det finns svamp? I denna svampburgare ryms även immunstärkande och syrlig surkål som möter svampen i en mustig symfoni, och toppas med en het och rökig chilidressing.
Receptet är taget ur boken ”Happy food green” (Bookmark) av Niklas Ekstedt och Henrik Enbart, en bok med fokus på den hälsobringande ”verkliga medelhavsmaten” som ger ett långt och friskt liv.
Ingredienser
4 portioner
Chipotledressing:
2 äggulor
2 tsk rödvinsvinäger 1 msk dijonsenap
2 vitlöksklyftor, rivna 2 msk chipotlepasta
2 dl matolja
Salt
Svampburgare:
1 rödlök
1⁄2 dl ättiksprit
12 procent
1⁄2 dl socker
1 dl vatten
1 tsk + 1 krm salt
500 gram blandad svamp
1 msk smör
2 msk grovt skuren persilja och salvia
150 gram surkål
4 hamburgerbröd
Gör så här
Chipotledressing:
Vispa ihop äggula, vinäger, senap, vitlök och chipotlepasta i en vid bunke.
Fortsätt vispa och tillsätt oljan droppvis till en slät och krämig konsistens. Smaka av med salt.
Svampburgare:
Skala och skiva rödlöken i ca 1⁄2 cm tjocka skivor.
Koka upp ättiksprit, socker, vatten och 1 tsk salt. Lägg i den skivade löken och låt stå 20 minuter.
Rensa svampen och lägg i en bunke, fyll på med kallt vatten tills det finns ett mellanrum
i botten så att jord och smuts kan sjunka till botten. Rör om och låt stå 10–15 minuter.
Lyft svampen från vattnet, försiktigt så att du inte rör upp smutsen i botten. Lägg svampen i en varm stekpanna.
Låt svampen koka upp och släppa vatten, låt koka tills vatt net har dunstat bort.
Tillsätt 1 msk smör och stek svampen gyllenbrun. Smaka upp med 1 krm salt och blanda med örterna.
Rosta brödet på båda sidor, fyll med svamp, chipotledressing, surkål och picklad lök.
LÄS OCKSÅ: Spenat- och kesovåfflor med topping
Av Carolina Eriksson