Kimchi, en koreansk rätt på mjölksyrad kinakål eller salladskål. Nyttig, basisk, innehåller bra med probiotikabakterier som stärker immunförsvaret, kan motverka magsjuka och har en PH-reglerande effekt på tarmen.
Kimchi fungerar som ett gott tillbehör till maten och kan hjälpa till att balansera syra/bas-balansen. Det är lite pyssel men är värt besväret, sköter sig själv i det stora hela och blir så himla gott.
Gör gärna mycket på en gång så har du ett tag. Den håller någon månad i kylskåpet.
Ingredienser Kimchi
2 kg salladskål/kinakål
1 purjolök
Saltlake
2 liter vatten
0,75 dl grovt havssalt
Kryddblandning
4 msk färsk riven ingefära
4 msk chiliflakes
4 -6 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 1/2 msk agavesirap eller 2 msk sukrin
Så här gör du
Dag 1
Skölj kålen noga, blad för blad. Skär den sen på mitten och strimla den, eller skär i mindre bitar. Lös upp saltet i vattnet i en stor bunke och lägg ner kålbladen i den. Kålen ska ligga under vatten, så ställ gärna en tyngd till exempel en tallrik på så att kålen pressas ihop, och låt stå i rumstemperatur över natten.
Dag 2
Häll bort saltlaken från kålen och skölj kålbladen väl under rinnande vatten. Gör kryddblandningen i en stor skål. Skölj och skär purjolöken i tunna strimlor. Blanda purjolök och salladskålen ordentligt med kryddblandningen.
Packa sedan kålen tätt, tätt i rena glasburkar, men inte ända upp till kanten. Förslut med lock. Låt stå på sval plats ett dygn, sen i kylskåp i minst fyra dagar. Efter det är Kimchin färdig att servera. Inte svårt, men det tar några dagar innan den är klar att ätas.
Kuriosa
Att syra sina grönsaker är ett jättenyttigt sätt att konservera grönsakerna på, då alla vitaminer som C-vitamin och antioxidanter bevaras och faktiskt många nya komplexa näringsämnen bildas, så som aminosyror och B 12- vitamin. Du får i dig lika mycket nyttiga bakterier av 1 matsked syrade grönsaker som av 1 liter filmjölk.
Förr, innan kyl och frys fanns var det så här man konserverade sin mat. Det är synd att vi inte fortfarande konserverar på det sättet, för numer får vi nästan bara i oss nyttiga syrabakterier från till exempel yoghurt och fil genom den vanliga kosten.
Grönsakerna blir väldigt lättsmälta av syrningen vilket det är bra för matsmältningen.
Kimchi innehåller knappt några kalorier och dessutom kan de heta kryddorna öka fettförbränningen. Kimchi sänker GI för måltiden.
Fakta
Recept kommer från Mia Hagenmalm, en av Kureras matbloggare.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.