Annons

Mästerkockens lyxiga råraka med kantareller

Lyxa till det med en mättande och näringsrik råraka med kantereller, löjrom och rödlök! Rätten är komponerad av Tess Medina, Sveriges mästerkock 2024.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
12 september, 2024
Råraka med kanteareller, rödlök och dill

”Den här tävlingen var inte att leka med. Rårakan var det första vi fick göra i Gävle och jisses vilken speed det var. Först skulle vi riva två kilo potatis så fort vi kunde för att få tag i de råvaror vi ville ha till rårakan. Såhär blev min”, skriver Tess Medina, som vann Sveriges Mästerkock 2024.

Nu har hon släppt sin första kokbok ”A table med Tess” (Bonnier fakta), som är full med enkla och eleganta recept med inspiration från de tre städer som format henne: Stockholm, Paris och Los Angeles. Detta recept hör till hennes ”Stockholms-recept”, och är en rätt som hon lagade i TV.

Ingredienser:

4 portioner

800 g fast potatis

rapsolja till stekning

Annons

smör till stekning

100 g kantareller

salt

1 rödlök

2 dl smetana

Annons

1 citron (zest)

100 g löjrom

Dill

Gör så här:

Skrubba potatisen i ljummet vatten, jag brukar inte skala den, tycker skalet är gott. Riv potatisen på rivjärn.

Krama vätskan ur potatisen och dela upp den i 4 lika stora högar.

Värm upp en stekpanna med olja och en klick smör. Tryck ut potatisen i ett tunt lager. Stek på medelvärme i 4–5 minuter på varje sida.

Smörstek kantarellerna och krydda dem med salt. Skala och finhacka rödlöken.

Vispa smetanan. Riv i citronzest och lägg eventuellt smetanan i en spritspåse, annars går det bra att klicka på med en sked.

Spritsa smetana på rårakan. Toppa med kantareller, lök, löjrom och dill.

Foto: Eva Hildén

Bokomslag A table med Tess
Annons