Tia Jumbe

Tia – på naturlig väg

Fakta

Tia Jumbe arbetar som yogalärare, journalist och författare och har givit ut ett flertal böcker om yoga och hälsa. Tia är även ayurvedisk hälsorådgivare och arbetar deltid på Coops mattidning "Mersmak".

Böcker av Tia Jumbe: Boosta hud & hår med naturens näringsbomber, "Boosta din hälsa med naturens superfoods", "Detox Lifestyle : få mer energi med yoga, mat och nya vanor"

Läs mer om Tia Jumbe på hennes hemsida.

Foto: Camilla Lindqvist

Kureras nya krönikör Tia Jumbe kan titulera sig ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och författare. Hon har skrivit flera böcker som kan vara till hjälp för den som vill ställa om till en mer naturlig livsstil på alla plan och slår gärna ett slag för att skippa biffen och bilen.

Hur kommer det sig att du blivit så intresserad av naturlig hälsa, hudvård och miljö?
– Jag har varit en miljömupp sedan det enda som fanns att köpa ekologiskt var kaffe och bananer som alltid var för bruna för att äta. Intresset för naturlig skönhetsvård har utvecklats ur mitt miljöengagemang, och det fysiska hälsointresset vaknade när jag slutade snusa för snart 20 år sedan. Med yogan kom andligheten, och nu hänger allt ihop. Jag har en ayurvedisk, holistisk syn på människa, hälsa, miljö och andlighet. Allt hänger samman och påverkar och påverkas av vartannat.

Vad tycker du är viktigast att byta i ut?
– Jag tycker att du steg för steg kan byta ut det du använder varje dag så som deo, duschkräm, tandkräm, hudkräm, ansiktsprodukter, make up, schampo och balsam. Särskilt sådant som sitter kvar länge på huden.

 

Vad kan man fuska med?
– Jag köper ibland ekologisk deo och tandkräm. Om det är att fuska så tycker jag att det är ok. Mina barn använder däremot vanligt balsam, de har inte så lättskött hår och är inte helt övertygade om de hemmagjorda balsamen.

Är du lika duktig när du kommer till kosten? 
– Jag värjer mig lite mot uttrycket “duktig”,  det låter som att jag uppoffrar mig. För mig känns det inte som en uppoffring utan som en ren och skär njutning. Jag tar hand om min hud och mitt hår med de bästa och renaste produkterna som går att få. Detsamma gäller maten. Jag är vegetarian och älskar och njuter av mat som balanserar mig och mina doshor, eologisk, vegetarisk mat lagad från grunden. Jag älskar ayurvedaklassikern kitchari, mungbönsgryta, och äter det till lunch så ofta det går, med olika grönsaker i. Jag utesluter all slags kött och fisk, processad mat och halvfabrikat. Men jag är inte extrem. Jag älskar choklad i nästan alla former, och äter gärna salta chips.

Tar du några tillskott i så fall vilka?
– Ja, i perioder. D-vitamin på vintern och i perioder olika mineraler och vitaminer.

Hur tänker du om kosttillskott och så kallade superfoods?
– Superfoods kan vara fina att komplettera sin kost med dagligen, variera gärna bland flera olika, variation är alltid bra. Kosttillskott kan vara bra att äta i perioder, som exempelvis D-vitamin under den solfattiga delen av året.

Hur gör du hemma, vad använder du för rengöringsprodukter i kök och badrum?
– Grön såpa och bikarbonat. Bikarbonat är världens bästa. Jag använder det till deo, tandkräm, schampo, och till mina avlopp och när ugnen är skitig.

Slutligen vad är ditt bästa miljö- och hälsotips?
– Jag har två. Det första är att sluta äta kött. Det är lite som ett kinderägg, det ger tre överraskningar i en. Du skonar mängder av djur från lidande och död, du skonar miljön från en påfrestande köttproduktion dessutom håller du dig frisk och vital längre. Mitt andra bästa miljötips är att ta cykeln i stället för bilen. Bilen är en enorm miljöbov. Om du i stället cyklar får du på köpet bättre kondis och hälsa. Dessutom får du en underbar känsla av samhörighet, att vara nära staden, pulsen, ljuden, dofterna, medmänniskorna. Det är ljuvligt. Att sluta äta kött och att köra mindre bil är två av mest effektiva åtgärderna var och en av oss kan göra för miljön.

Av Miriam Granat

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Tia Jumbe arbetar som yogalärare, journalist och författare och har givit ut ett flertal böcker om yoga och hälsa. Tia är även ayurvedisk hälsorådgivare och arbetar deltid på Coops mattidning "Mersmak".

Böcker av Tia Jumbe: Boosta hud & hår med naturens näringsbomber, "Boosta din hälsa med naturens superfoods", "Detox Lifestyle : få mer energi med yoga, mat och nya vanor"

Läs mer om Tia Jumbe på hennes hemsida.

Foto: Camilla Lindqvist

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshund

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.

Snart kan EU förbjuda “vegoburgare”

Kost

I en tid då vi äter en allt grönare kost och allt färre animalier är fenomenet med vegokött en rejält växande marknad.  Produkterna ser ut som kött och heter saker som burgare, stek, biff och korv – men det bör de inte längre få göra. Det har Europaparlamentets jordbruksutskott nu beslutat och lagt fram ett förslag på lagändring. En liknande lagstiftning finns redan i Frankrike.