Tia Jumbe

Tia – på naturlig väg

Fakta

Tia Jumbe arbetar som yogalärare, journalist och författare och har givit ut ett flertal böcker om yoga och hälsa. Tia är även ayurvedisk hälsorådgivare och arbetar deltid på Coops mattidning "Mersmak".

Böcker av Tia Jumbe: Boosta hud & hår med naturens näringsbomber, "Boosta din hälsa med naturens superfoods", "Detox Lifestyle : få mer energi med yoga, mat och nya vanor"

Läs mer om Tia Jumbe på hennes hemsida.

Foto: Camilla Lindqvist

Kureras nya krönikör Tia Jumbe kan titulera sig ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och författare. Hon har skrivit flera böcker som kan vara till hjälp för den som vill ställa om till en mer naturlig livsstil på alla plan och slår gärna ett slag för att skippa biffen och bilen.

Hur kommer det sig att du blivit så intresserad av naturlig hälsa, hudvård och miljö?
– Jag har varit en miljömupp sedan det enda som fanns att köpa ekologiskt var kaffe och bananer som alltid var för bruna för att äta. Intresset för naturlig skönhetsvård har utvecklats ur mitt miljöengagemang, och det fysiska hälsointresset vaknade när jag slutade snusa för snart 20 år sedan. Med yogan kom andligheten, och nu hänger allt ihop. Jag har en ayurvedisk, holistisk syn på människa, hälsa, miljö och andlighet. Allt hänger samman och påverkar och påverkas av vartannat.

Vad tycker du är viktigast att byta i ut?
– Jag tycker att du steg för steg kan byta ut det du använder varje dag så som deo, duschkräm, tandkräm, hudkräm, ansiktsprodukter, make up, schampo och balsam. Särskilt sådant som sitter kvar länge på huden.

 

Vad kan man fuska med?
– Jag köper ibland ekologisk deo och tandkräm. Om det är att fuska så tycker jag att det är ok. Mina barn använder däremot vanligt balsam, de har inte så lättskött hår och är inte helt övertygade om de hemmagjorda balsamen.

Är du lika duktig när du kommer till kosten? 
– Jag värjer mig lite mot uttrycket “duktig”,  det låter som att jag uppoffrar mig. För mig känns det inte som en uppoffring utan som en ren och skär njutning. Jag tar hand om min hud och mitt hår med de bästa och renaste produkterna som går att få. Detsamma gäller maten. Jag är vegetarian och älskar och njuter av mat som balanserar mig och mina doshor, eologisk, vegetarisk mat lagad från grunden. Jag älskar ayurvedaklassikern kitchari, mungbönsgryta, och äter det till lunch så ofta det går, med olika grönsaker i. Jag utesluter all slags kött och fisk, processad mat och halvfabrikat. Men jag är inte extrem. Jag älskar choklad i nästan alla former, och äter gärna salta chips.

Tar du några tillskott i så fall vilka?
– Ja, i perioder. D-vitamin på vintern och i perioder olika mineraler och vitaminer.

Hur tänker du om kosttillskott och så kallade superfoods?
– Superfoods kan vara fina att komplettera sin kost med dagligen, variera gärna bland flera olika, variation är alltid bra. Kosttillskott kan vara bra att äta i perioder, som exempelvis D-vitamin under den solfattiga delen av året.

Hur gör du hemma, vad använder du för rengöringsprodukter i kök och badrum?
– Grön såpa och bikarbonat. Bikarbonat är världens bästa. Jag använder det till deo, tandkräm, schampo, och till mina avlopp och när ugnen är skitig.

Slutligen vad är ditt bästa miljö- och hälsotips?
– Jag har två. Det första är att sluta äta kött. Det är lite som ett kinderägg, det ger tre överraskningar i en. Du skonar mängder av djur från lidande och död, du skonar miljön från en påfrestande köttproduktion dessutom håller du dig frisk och vital längre. Mitt andra bästa miljötips är att ta cykeln i stället för bilen. Bilen är en enorm miljöbov. Om du i stället cyklar får du på köpet bättre kondis och hälsa. Dessutom får du en underbar känsla av samhörighet, att vara nära staden, pulsen, ljuden, dofterna, medmänniskorna. Det är ljuvligt. Att sluta äta kött och att köra mindre bil är två av mest effektiva åtgärderna var och en av oss kan göra för miljön.

Av Miriam Granat

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Tia Jumbe arbetar som yogalärare, journalist och författare och har givit ut ett flertal böcker om yoga och hälsa. Tia är även ayurvedisk hälsorådgivare och arbetar deltid på Coops mattidning "Mersmak".

Böcker av Tia Jumbe: Boosta hud & hår med naturens näringsbomber, "Boosta din hälsa med naturens superfoods", "Detox Lifestyle : få mer energi med yoga, mat och nya vanor"

Läs mer om Tia Jumbe på hennes hemsida.

Foto: Camilla Lindqvist

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

anonymt smörpaket sett uppifrån

Välkänt bordsmargarin utsett till Årets matbluff 2019

Kost

Det blev margarinet Lätta som tog hem "vinsten" när antipriset Årets matbluff 2019 korades. Detta med motiveringen att produkten, i både text och bild, skyltar med svensk rapsolja på förpackningen – trots att innehållet till största del består av den både omdebatterade och importerade palmoljan.

Nutritionisten: Tarmflorans viktiga roll

Naturlig hälsa

Vår tarmflora har fått ett uppsving, från att ha varit något vi knappt ägnat en tanke har den visat sig spela en viktig roll för vår hälsa och påverkar allt från immunförsvaret till vårt humör. Nutritionisten Lina Åhlén berättar om mikrobiomet som det också kallas och hur vi bäst äter för att det ska vara i så bra form som möjligt.

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.