Tia Jumbe

Tia – på naturlig väg

Fakta

Tia Jumbe arbetar som yogalärare, journalist och författare och har givit ut ett flertal böcker om yoga och hälsa. Tia är även ayurvedisk hälsorådgivare och arbetar deltid på Coops mattidning "Mersmak".

Böcker av Tia Jumbe: Boosta hud & hår med naturens näringsbomber, "Boosta din hälsa med naturens superfoods", "Detox Lifestyle : få mer energi med yoga, mat och nya vanor"

Läs mer om Tia Jumbe på hennes hemsida.

Foto: Camilla Lindqvist

Kureras nya krönikör Tia Jumbe kan titulera sig ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och författare. Hon har skrivit flera böcker som kan vara till hjälp för den som vill ställa om till en mer naturlig livsstil på alla plan och slår gärna ett slag för att skippa biffen och bilen.

Hur kommer det sig att du blivit så intresserad av naturlig hälsa, hudvård och miljö?
– Jag har varit en miljömupp sedan det enda som fanns att köpa ekologiskt var kaffe och bananer som alltid var för bruna för att äta. Intresset för naturlig skönhetsvård har utvecklats ur mitt miljöengagemang, och det fysiska hälsointresset vaknade när jag slutade snusa för snart 20 år sedan. Med yogan kom andligheten, och nu hänger allt ihop. Jag har en ayurvedisk, holistisk syn på människa, hälsa, miljö och andlighet. Allt hänger samman och påverkar och påverkas av vartannat.

Vad tycker du är viktigast att byta i ut?
– Jag tycker att du steg för steg kan byta ut det du använder varje dag så som deo, duschkräm, tandkräm, hudkräm, ansiktsprodukter, make up, schampo och balsam. Särskilt sådant som sitter kvar länge på huden.

 

Vad kan man fuska med?
– Jag köper ibland ekologisk deo och tandkräm. Om det är att fuska så tycker jag att det är ok. Mina barn använder däremot vanligt balsam, de har inte så lättskött hår och är inte helt övertygade om de hemmagjorda balsamen.

Är du lika duktig när du kommer till kosten? 
– Jag värjer mig lite mot uttrycket “duktig”,  det låter som att jag uppoffrar mig. För mig känns det inte som en uppoffring utan som en ren och skär njutning. Jag tar hand om min hud och mitt hår med de bästa och renaste produkterna som går att få. Detsamma gäller maten. Jag är vegetarian och älskar och njuter av mat som balanserar mig och mina doshor, eologisk, vegetarisk mat lagad från grunden. Jag älskar ayurvedaklassikern kitchari, mungbönsgryta, och äter det till lunch så ofta det går, med olika grönsaker i. Jag utesluter all slags kött och fisk, processad mat och halvfabrikat. Men jag är inte extrem. Jag älskar choklad i nästan alla former, och äter gärna salta chips.

Tar du några tillskott i så fall vilka?
– Ja, i perioder. D-vitamin på vintern och i perioder olika mineraler och vitaminer.

Hur tänker du om kosttillskott och så kallade superfoods?
– Superfoods kan vara fina att komplettera sin kost med dagligen, variera gärna bland flera olika, variation är alltid bra. Kosttillskott kan vara bra att äta i perioder, som exempelvis D-vitamin under den solfattiga delen av året.

Hur gör du hemma, vad använder du för rengöringsprodukter i kök och badrum?
– Grön såpa och bikarbonat. Bikarbonat är världens bästa. Jag använder det till deo, tandkräm, schampo, och till mina avlopp och när ugnen är skitig.

Slutligen vad är ditt bästa miljö- och hälsotips?
– Jag har två. Det första är att sluta äta kött. Det är lite som ett kinderägg, det ger tre överraskningar i en. Du skonar mängder av djur från lidande och död, du skonar miljön från en påfrestande köttproduktion dessutom håller du dig frisk och vital längre. Mitt andra bästa miljötips är att ta cykeln i stället för bilen. Bilen är en enorm miljöbov. Om du i stället cyklar får du på köpet bättre kondis och hälsa. Dessutom får du en underbar känsla av samhörighet, att vara nära staden, pulsen, ljuden, dofterna, medmänniskorna. Det är ljuvligt. Att sluta äta kött och att köra mindre bil är två av mest effektiva åtgärderna var och en av oss kan göra för miljön.

Av Miriam Granat

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Tia Jumbe arbetar som yogalärare, journalist och författare och har givit ut ett flertal böcker om yoga och hälsa. Tia är även ayurvedisk hälsorådgivare och arbetar deltid på Coops mattidning "Mersmak".

Böcker av Tia Jumbe: Boosta hud & hår med naturens näringsbomber, "Boosta din hälsa med naturens superfoods", "Detox Lifestyle : få mer energi med yoga, mat och nya vanor"

Läs mer om Tia Jumbe på hennes hemsida.

Foto: Camilla Lindqvist

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som vaknar, drömlandskap B6

Vitaminet som hjälper dig minnas dina drömmar

Forskning

Tillhör du dem som sällan kommer ihåg vad du drömt? Skulle vilja ändra på det? En ny studie från Universitetet Adelaide i Australien visar på ett möjligt samband mellan intag av vitamin B6 precis innan läggdags och förmågan att drömma klarare och minnas sina drömmar.

Hella Nathorst-Böös – författare till "Häxans trädgård"

Så firas midsommar i häxans trädgård

Krönikan

Att fira midsommar och sommarsolståndet är traditioner som har sina rötter långt tillbaka i tiden. I denna krönika berättar Hella Nathorst-Böös, författare till boken "Häxans trädgård" om hur firandet såg ut förr och tipsar om värmande och lugnande te med johannesört eller tinktur för den som önskar något starkare.

Lagermonade richard mann

Lagermonade – friskt och gott till sillen

Recept

Från boken "Alkoholfritt till maten" av Richard Mann kommer detta recept på en alkoholfri variant av shandy – en blandning av öl och lemonad som är vanlig i Storbritannien. Passar till lätt och fräsch mat och klassiska midsommarrätter som exempelvis primörsallad med varmrökt lax, kokta kräftor med krondill eller sill och potatis.

Food Pharmacy bjuder till midsommarfest

Recept

Mia Clase och Lina Nertby Aurell från populära Food Pharmacy sätter sin prägel på midsommarmaten och bjuder på en festlig måltid med hälsosam twist. På bordet denna midsommar står vegetarisk gubbröra, sparrissallad med grillspett och avslutningsvis jordgubb- och rabarberkompott med kokosgrädde.

Kollagen bygger skönhet från insidan

Kollagen – bygger skönheten från insidan

Hud

Kollagen är ett protein som fungerar som kroppens fyllnadsmaterial. Det fyller bland annat ut huden och minskar rynkor och slapphet. Med åren minskar kroppens nivåer av kollagen men med extra tillskott går det att trigga kroppens egen produktion och fylla på nivåerna som gör att din hud blir både fastare och ser yngre ut.

På cykel från Ljusne till Nya Zeeland

Äventyr

I två år cyklade hon. Ann Johansson började i Ljusne utanför Söderhamn och slutade inte trampa förrän hon nått Wellington på Nya Zeeland. 37000 kilometer. 27 länder. Och när resan närmade sig sitt slut mötte hon kärleken.

mage tarm

Kan vår bakterieflora manipulera vårt beteende?

Mental hälsa

Att det finns en koppling mellan tarmfloran och vår hjärna är vid det här laget ingen nyhet men nu visar det sig att vissa stammar kan påverka vårt sociala beteende och benägenheten till ångest och stress. Det är forskarnas förhoppning att större kunskap om bakteriefloran ska ge ledtrådar som kan hjälpa oss förbättra vår mentala hälsa. 

karin thyden fötter mot blå himmel

Coachen: “Slappna av – det är bara semester!”

Krönikan

Lyssna inåt – vad behöver du för sorts semester? Välj inte semester utifrån hur du tror att en semester måste se ut. Vad behöver din kropp, ditt sinne, din själ och ditt hjärta för typ av semester? Låt det styra dina semesterbeslut tipsar coachen Karin Tydén som skriver en tankeväckande krönika så här inför semesterplaneringen.

kolesterolvardet_blev_normalt_utan_biverkningar

Kolesterolvärdet blev normalt utan biverkningar

Naturlig hälsa

Högt blodtryck och höga blodfetter och inte ens fyllda femtio år. Gills läkare skrev ut läkemedel för både blodtrycket och kolesterolvärdena, men de svåra biverkningarna fick henne att söka efter alternativ. I smyg började hon med ett tomatextrakt och nu när värdena normaliserats har hon slutat med det kolesterolsänkande läkemedlet. Och det bästa av allt är att hon slipper biverkningarna.

gravid kvinna gör frukost

Vanliga näringsbrister vid graviditet

Gravid/barn

När man är gravid äter man för två burkar det ju heta. Även om det inte är samma sak som att det är fritt fram att äta dubbelt så mycket kan det vara bra att ha i åtanke att vissa näringsämnen går åt i större omfattning under en graviditet än i vanliga fall. Det kan därför vara bra att se över sitt näringsintag och komplettera där det finns risk för brist.

probiotika_for_skon_magkanska_och_mental_halsa

Probiotika för sköna magkänslor och mental hälsa

Mage

Det kommer ständigt ny forskning och nya rön som bekräftar tarmflorans betydelse för hälsan. Inte bara för mag- och tarmhälsan utan för vårt välmående i stort, och kanske särskilt för vår mentala hälsa. Probiotika, de goda bakterierna är därför hetare än någonsin. Här får du veta mer om hur de påverkar din hälsa och varför de kan behöva tillföras i form av tillskott.

par bastar

Regelbundna bastubad kan minska risken för stroke

Forskning

Regelbundna bastubad kan bidra till minskad risk att drabbas av stroke enligt en ny internationell studie. Studien som har följt personer under femton års tid visar att de som badade bastu fyra till sju gånger i veckan löpte 61 procent minskad risk att få en stroke jämfört med de som bara bastade en gång i veckan.

jennykoos almanacka och mensskydd

Vulverine: “Nej – det är inte onödigt att menstruera”

Kurera debatt

"Har du också fått höra att det är onödigt, ja rentav onaturligt, att menstruera?  Då är det dags att reda ut begreppen lite. När man säger att ”mensen är onödig” handlar det om p-pillerblödningar, inte om menstruation skriver sexualhälsorådgivaren Jenny Koos – även känd som "Vulverine" – i detta debattinlägg.

alger

Tång på tallriken kan boosta tarmfloran

Forskning

Tång tillhör inte våra vanligaste livsmedel och är inget vi är vana vid att lägga på middagstallrik men det finns skäl att ändra på det. Tången är nämligen både näringsrik och innehåller andra fibrer än landväxter. Fibrerna i tång tros nämligen gynna tillväxten av nya tarmbakterier som i sin tur stimulerar immunförsvaret.

Makrill på menyn när Ulrika Hoffer bjuder på nationaldagsmiddag

Recept

Kurera bad kokboksförfattaren och matkreatören Ulrika Hoffer ställa samman en nationaldagsmeny för Kureras läsare. Resultatet blev en sallad med nektariner och karamelliserade chilinötter till förrätt och citronstekt makrill med färskpotatis eller stekt blomkål till varmrätt. Till dessert föreslår Ulrika en mumsig chokladkaka med frosting av tofu.