Norra Sibiren drabbades av ett gigantiskt dieselläckage häromveckan. Läckaget, som är ett av det värsta i modern tid, hotar nu att orsaka allvarliga skador i den redan utsatta arktiska miljön.
President Putin utlyste ett katastroftillstånd i området efter att 20 000 ton diesel nyligen läckte ut i floden Ambarnaja och färgade den röd. Läckaget berodde på att en bränsletank kollapsade i ett kraftverk i staden Norilsk –som redan innan var en av världens mest förorenade.
Beror på tinad permafrost
Enligt Norilsk Nickel, världens största tillverkare av nickel och ägare av kraftverket, var det den tinande permafrosten som gjort att ett av bränsletankens ben kollapsat. Detta visar på farorna med den globala uppvärmningen och de senaste årens extremvarma somrar som bland annat lett till att permafrosten tinar.
LÄS OCKSÅ: Plastfragment i haven kommer från vår konsumtion
Jämförs med Exxon
Olyckan utgör en av de största oljeläckagen i Rysslands moderna historia och Greenpeace Ryssland jämför det med Exxon Valdez-katastrofen 1989 då oljetankern ägd av företaget Exxon Valdez grundstötte utanför Alaskas kust och läckte ut 41 000 ton råolja.
I Ryssland har nu en brottsutredning startat och man har fängslat kraftverkets chef Vyacheslav Starostin.
LÄS OCKSÅ: Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp
Återhämtning tar minst tio år
Särskilda bommar har installerats i Ambarnaja-floden i ett försök att hindra läckaget att nå en närliggande sjö och därefter Karahavet, som är en del av Arktiska havet. Och enligt Rysslans katastrofmyndighet ska man i slutet av förra veckan (första veckan i juni) ha lyckats stoppa läckaget. Men det kommer enligt Rysslands vice minister för nationella resurser och miljö ta minst tio år för det lokala ekosystemet att återhämta sig.
Företaget Norilsk Nickel har även tidigare varit i blåsväder och orsakat naturkatastrofer, 2016 orsakade de en liknande rödfärgad flod i Sibirien. Och ett av deras kraftverk har spytt ut så mycket svaveldioxid, en stor orsak till så kallat surt regn, att det nu är omgärdat av en gigantisk ”död zon” av lera.
Källor: New York Times, Sydsvenskan, CNN
Av Carolina Eriksson