Annons

Tips på tre veganska rätter till julbuffén

Julen väntar runt hörnet och för många har maten en central plats. Samtidigt som klassikerna på julbordet finns kvar efterfrågas veganska alternativ av allt fler. Här kommer några goda veganska julrecept för det gröna julbordet.

Redaktionen

19 december, 2018
Tips på tre veganska rätter till julbuffén
Dela inlägget

Julen väntar runt hörnet och för många har maten en central plats. Samtidigt som klassikerna på julbordet finns kvar efterfrågas veganska alternativ av allt fler. Här kommer några goda veganska julrecept för det gröna julbordet.

Annons
Fakta

Fakta

Recepten kommer från Välj vego.

Samtliga foton tagna av Linnea Herner.

Fakta

Tipsen kommer från Välj vego.

Portioner: 4

Ingredienser

Vegobullar
300 g formbar färs
0,5 dl japansk soja
1 gul lök
1 tsk citronpeppar
Olja till stekning

Veganson
2 gula lökar
1 kg fast potatis
70 g soltorkade tomater
½ dl kapris
5 dl havregrädde
salt och peppar

Vegosill
1 aubergine, cirka 400 g
2 dl vegansk majonnäs
3 dl imat cremefraiche
1 dl finskuren gräslök
1 dl finskuren dill
40 g tångrom helst röd
1 msk färskpressad citronjuice
1 krm salt
1 krm peppar

Gör så här

Vegobullar
Finhacka löken och sätt igång pannan. Häll upp upptinad sojafärs i en bunke och blanda i soja, peppar och lök. Välj gärna en som har stora bitar färs för bästa konsistens. Häll i lite olja i stekpannan och rulla en bulle. Börja med att provsteka en, är du nöjd med storlek och smak så rullar du resten och steker dem.

Veganson
Sätt ugnen på 175 grader och skala under tiden lök och potatis. Skiva löken tunt och skär potatisen i tunna strimlor.
Blanda ned löken i en bunke med havregrädde, soltorkade tomater och kapris. Krydda med salt och peppar och glöm inte att smaka av. Lägg potatisstrimlorna i en ugnssäker form och häll över övriga ingredienser. Blanda ordentligt och grädda i nedre delen av ugnen i 1,5-2 timmar.
Tips! Om du ser att färgen börjar bli lite väl mörk så täck över med aluminiumfolie. Detta gör att Janssons fortsätter gräddas men inte får mer färg.

Foto: Linnea Herner

Vegosill
Börja med att skala auberginen. Skär den i skivor lagom stora för kärlet som de ska läggas in i och koka skivorna i saltat vatten. De ska bli mjuka och förlora lite av sin stuns men måste fortfarande hålla ihop och tåla att hanteras.
Finhacka gräslöken och dillen. Blanda sedan i alla ingredienser i en skål och rör om. Går bra att förvara i kylen upp till en vecka.

Annons

Av redaktionen

Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många att botanisera bland.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons