Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning.
– Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.
Schampoo, ansiktskräm och mascara. Nästan tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är skadliga för både vår hälsa och vår miljö. Det visar en undersökning av den danska konsumentorganisationen Tæenk, rapporterar Sveriges Konsumenter.
LÄS OCKSÅ: Hormonstörande ämnen i vanliga hudvårdsprodukter
Ändrar ingredienslistan
Tæenk har satt ihop en lista med de 39 mest populära skönhetsprodukterna, som schampon, hudkrämer och smink, bland användare av den danska appen Kemiluppen, där 31 av produkterna finns på den svenska marknaden. Innehållet har sedan jämförts med samma produkter i flera andra länder och betygsatts från A till C, där C betyder att produkten innehåller en eller flera problematiska ingredienser. Nära tre av fyra produkter på den svenska marknaden hamnade i kategori C.
I rapporten belyser de också hur flera företag byter ut dyrare ingredienser mot billigare beroende på vilken marknad de ska säljas på. Ett exempel är mjällschampot Head & Shoulders. I 26 av de totalt 34 länderna kan man köpa schampot i hela 13 olika versioner.
LÄS OCKSÅ: 4 värstingar att undvika i din hudkräm
Är inte förvånad
Kureras skönhetsexpert, Sara Nomberg som bland annat föreläser om kosmetika för Naturskyddsföreningen, har själv
sammanställt en rapport om hormonstörande ämnen i kosmetika för NOC Sweden, och är inte förvånad över resultatet.
– Det var dock anmärkningsvärt att se hur företag använder sig av olika kemikalier i samma produkter, beroende på vilken marknad de säljs till. Det blir svårt för konsumenten att förhålla sig till, säger hon.
Ansvaret för att säkerställa att kosmetikan inte är hälsoskadlig kan dock inte enbart ligga på producenterna, tycker Sara Nomberg och poängterar att man inom EU behöver stärka regleringar för kemikalier och applicera försiktighetsprinciper för misstänkta ämnen.
– Idag anses en ingrediens säker om ingen bevisar motsatsen och ansvaret ligger på producenten att gå i god för ingrediensen. Istället bör produkten bevisas säker innan den överhuvudtaget släpps.
LÄS OCKSÅ: Hormonstörande ämnen kostar EU 157 miljarder euro om året
Svårt för konsumenter
Den danska konsumentorganisationen Tæenk tar också upp problematiken med att alla skönhetsprodukter enligt lagen måste ha en innehållsförteckning på själva produkten – men när produkten säljs online kan webbutiker fortfarande komma undan med att inte erbjuda en ingredienslista. Det här gör det ännu svårare för konsumenter att ta ställning till produkten innan köp, tycker Sara Nomberg.
– Produkter ska märkas med innehållsförteckning ur ett säkerhetsperspektiv, och med en växande onlinehandel är det oerhört viktigt att det syns tydligt även där.
För att undvika onödiga kemikalier tipsar Sara Nomberg om att välja naturliga och obehandlade ingredienser, som oljor och örter.
– Välj också gärna produkter med så få ingredienser som möjligt så minskar du exponeringen av skadliga kemikalier och den så kallade cocktaileffekten, säger hon.
10 produkter från värstinglistan
Källa: Sveriges Konsumenter. Fotnot: Samtliga produkter på listan fick betyget C
-
- Gillette Venus Satin Care Barber Gel
- Nivea Sun Kids Protect & sensitive SPF 50+ (Unscented)
- Garnier Ambre Solaire Light & silky SPF 15
- Palmolive Aquarium
- Max Factor 2000 calorie mascara black
- Lancôme Definicils high definition 01 black
- Rexona Aloe vera roll-on
- Elizabeth Arden Eight hour cream
- Head & shoulders Shampoo classic clean
- L’oreal Casting Creme Gloss Amber 645
Se hela listan här.
Av Tina Harr
Så räknas betygen ut
A: Produkten är fri från oönskade ämnen.
B: Produkten är fri från många oönskade ämnen, men får innehålla allergiframkallande ämnen som parfym eller ämnen som är miljöskadliga.
C: Produkten innehåller oönskade kemikalier, till exempel ämnen som är eller misstänks vara hormonstörande, starkt allergiframkallande, eller klassas som PBT eller vPvB (mer om förkortningarna här).