Annons

Ultraprocessad mat ökar risken för depression

Ny omfattande forskning från USA visar på ett tydligt samband mellan depression och ultraprocessad mat hos  kvinnor. Sötningsmedel är en extra stor bov.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
10 februari, 2024
Ledsen ung kvinna sitter i soffa med kakor på fat i knät

Flera olika metaanalyser har tidigare gjorts som undersökt sambandet mellan ultraprocessad mat och depression, ångest samt andra psykiska sjukdomar.

Och en ny studie från hösten 2023, från Harvard T.H. Chan School of Public Health i USA, visar också att de som äter mycket ultraprocessad mat, i synnerhet innehållande artificiella sötningsmedel, har en större risk att utveckla depression.

De som åt mest ultraprocessat var mest deprimerade

För att undersöka kopplingen mellan ultraprocessad mat (exempelvis olika former av  snacks och frysta färdigrätter) samlade forskarna in data om såväl mental ohälsa som kosthållning från 31 712 kvinnor i medelåldern. Undersökningen pågick mellan 2003 och 2017 och kvinnorna fick fylla i ett formulär om kostvanor vart fjärde år. De fick också svara på om de fått en depressionsdiagnos eller börjat äta antidpressiv medicin under perioden ifråga.

Och studien fann att de kvinnor som låg i ”topp 5” när det gällde att äta mest ultraprocessad mat – vilket innebar att de åt nio eller fler portioner per dag –hade en 50-procentigt högre risk att få depresssion jämfört med de som åt minst ultraprocessad mat: fyra portioner eller färre per dag. De kvinnor som låg i topp 5 vad gäller konsumtion av artificiella sötningsmedel hade dessutom 26 % högre risk att utveckla depression än de som åt minst sötningsmedel.

LÄS OCKSÅ: Lite nötter om dagen minskar risken för depression

Annons

En god anledning att dra ner på ultraprocessad mat

Forskarnas budskap, som de förmedlade i en artikel i Forbes i september 2023, var att detta kanske kan få människor att vilja begränsa sitt intag av ultraprocessade livsmedel. I synnerhet om man redan lever med depression eller annan mental ohälsa. De underströk också att man i studien hade tagit hänsyn till förväxlande faktorer som skulle ha kunnat påverka studiens resultat, som fysisk aktivitet och rökning. Vidare hade ingen av studiens deltagare problem med depression när studien inleddes, vilket är en av studiens styrkor. Det minimerade också sannolikheten att forskningsfynden helt enkelt skulle bero på att personer med depression är mer benägna att välja ultraprocessade livsmedel.

Källa: Harvard TH Chan School of Public Health

Annons