Ungdomar i Norrbotten har D-vitaminbrist, trots att de äter enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.
I alla fall om man ser till resultaten från den studie som dietisten och forskaren Lisbeth Nordström har gjort.
Dietisten Lisbeth Nordström, verksam vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, berättar för Norrbottens-Kuriren att hon ville undersöka huruvida ungdomar som är allergiska mot fisk, ägg och mjölk också lider av D-vitaminbrist. Det visade sig ligga till på det sättet vilket förvånade både henne och de andra forskarna i Umeå.
I den ännu opublicerade studie ingick 62 ungdomar i ålder 12-13 år från Kiruna och Luleå. 20 av dessa hade någon födoämnesallergi medan 42 var friska.
– Hypotesen var att de allergiska barnen skulle ha lägre D-vitaminhalt i blodet, men det var ingen skillnad på dem och de friska barnen. 82 procent av barnen hade D-vitaminbrist, säger Lisbeth Nordström till Norrbottens-Kuriren.
Ingen hade optimalt D-vitaminvärde
Barnen hade brist tros att de ätit rätt sorts mat i rätt mängder, enligt de kostrekommendationer som i dag finns. Anmärkningsvärt var att inte ett enda barn i studien hade ett optimalt D-vitaminvärde i sitt blod.
Lisbeth Nordström poängterar att det rör sig om en liten studie och att en större studie med fler barn behövs.
– Men stämmer det här bör rekommendationerna ändras, säger Lisbeth Nordström och tillägger att en större studie med fler barn bör göras.
Nu höjs rekommendationerna i Finland
I Finland har man höjt rekommendationen för hur mycket D-vitamin som barn bör få i sig via kosten och nu rekommenderar man regelbunden användning av D-vitaminpreparat året runt ända upp till 18 års ålder.
I Sverige är rekommendationen en helt annan: Tillskott av D-droppar till alla barn fram tills de har fyllt två år. Livsmedelsverket har diskuterat att ändra rekommendationerna, vilket Lisbeth Nordström tycker verkar sunt.
– Rekommendationerna räcker kanske inte för den del av världen som vi bor i, säger hon.
Av Isabelle Hedander
Fakta
D-vitamin finns i bland annat fet fisk, i ägg och i D-vitaminberikade livsmedel som lättmjölk, mellanmjölk och margarin.
D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder.
Långvarig brist på D-vitamin kan orsaka rakit, ”engelska sjukan”, hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna, men det är ovanligt. Allvarlig brist på D-vitamin kan orsaka kramper.
Källa: NorrbottensKuriren