Gurkmeja

Unikt försök visar: Gurkmeja kan förebygga cancer

Fakta

Gurkmeja (Curcuma longa)
Gurkmeja härstammar från Sydostasien, har använts länge och varit mycket uppskattad inom traditionell Ayurvedisk medicin. Den ansågs vara en ört som renade hela kroppen. Traditionellt sett användes den främst för att stärka matsmältningen, behandla feber, infektioner, dysenteri, artrit och andra leverproblem.Man tror att Marco Polo hämtade gurkmeja till Europa mellan 1254 och 1324. De forna grekerna kände till och kom i kontakt med gurkmeja men trots detta blev den varken populär som livsmedel eller som traditionell medicin. I Europa använde man sig av gurkmeja för att få fram den apelsingula färgen i färgmedel. Den största producenten är Indien, men den odlas även mycket i Kina, Taiwan, Indonesien, Sri Lanka, Australien och Afrika

Vanlig i indisk matlagning och ingår oftast i kryddblandningen curry. Det är växtens rot som kokas, torkas och mals till ett gult pulver.

Gurkmeja kallas ofta också för indisk saffran. Den är en art i familjen Zingiberaceae och tillhör samma familj som ingefära. Gurkmeja blir ca 1 meter hög och har underjordiska rotstammar, så kallade ritsomer, vilka är tjocka och köttiga. Köttet är starkt gul-orange eller ibland röd-orange och har en aromatisk doft. Den består av en stark olja som heter kurkumin som består främst av: tumeron, atlanton och zingiberon. Ytan är brun och hård. Gurkmeja säljs mest som torkad krydda och den har en skarp smak på gränsen till bittert. Man torkar och mal roten. Det är gurkmejan som ger curryn dess gula färg samt den gula färgen i senap.

Källa: Kurera

I TV-programmet ”Medicin med Mosley” som sänts på SVT testar läkaren och mannen bakom 5:2 dieten Michael Mosley huruvida den populära kryddan gurkmeja kan motverka cancer.

Intresset för och konsumtionen av gurkmeja har fullkomligt exploderat på senare år, den gyllene kryddan tillskrivs alla möjliga egenskaper och sägs skydda mot alltifrån inflammation till alzheimer. Gurkmejan är en rot och kan intas i både färsk och torkad form, samt som tillskott, vanligtvis i form av kapslar. Nätet svämmar över av recept på golden milk, shots och gurkmejasmoothies och de riktigt hälsobitna kan avslöjas på sina gula fingrar, färskskriven gurkmeja sitter som berget. Det är det aktiva ämnet kurkumin som ger gurkmejan sin starka färg men det är även detta ämne som har de välgörande egenskaperna. Det går att inta ren kurkumin i form av tillskott, även gurkmeja i sin helhet finns i flera populära preparat.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du dricka guldmjölk

TV-serie testade
Nu har ett försök som gjorts i den populära serien ”Trust me I'm a doctor” på BBC Two visat att gurkmeja kan bidra till att förhindra utvecklingen av cancerceller. Studier på råttor har tidigare visat att gurkmeja i extremt höga doser kan förebygga flera sorters cancer. I försöket som gjordes i samarbete med universitetet i Newcastle ingick 100 slumpvis utvalda personer som delades upp i tre grupper. En fick gurkmeja i tillskottsform, en skulle använda en tesked av kryddan i maten dagligen och en fick placebo. Samtliga fick lämna blodprov och efter att de följt instruktionerna i sex veckor togs nya prover för att mäta om det skett någon förändring.

LÄS OCKSÅ:
5 tillfällen du har nytta av gurkmeja

Mätte bland annat oxidativ stress
Det man tittade efter var dels så kallad oxidativ stress som visar hur väl blodcellerna motstår inflammation, det ihop med ett test där mängden vita blodkroppar räknades gav en god indikation om deltagarnas allmäntillstånd och immunförsvar. Det tredje och kanske mest spännande testet var det där man tittar på metyleringsprocessen i deltagarnas DNA, det är nämligen när metyleringsprocessen ”blir fel” som cancerceller uppstår. Testet som användes för detta syfte är framtaget av University collage i London och hade redan innan detta experiment visat sig framgångsrikt för att förutse bröst- och livmodercancer långt innan de börjat utvecklas.
- Vår förhoppning var att upptäcka förändringar som indikerade om försökspersonernas kroppar slog av och på olika gener relaterade till olika sorters sjukdomar, bland annat cancer, skriver BBC Two på sin hemsida.

LÄS  OCKSÅ:
Golden milk med gurkmeja

Intressanta resultat
De två test vars syfte var att visa på allmänhälsa och immunförsvar visade inga märkbara resultat kanske på grund av att sex veckor i det fallet är för kort tid menar BBC. Däremot visade DNA-testet anmärkningsvärda resultat. Det var förvånande nog ingen skillnad på grupperna som tog placebo och de som tog gurkmeja i tillskottsform, däremot utmärkte sig gruppen som använde gurkmejan i sin matlagning. Där kunde man se stora förändringar, speciellt hos en gen som styr depression, ångest, astma, eksem och cancer.
- Det är fortfarande för tidigt att säga om effekten är positiv eller negativ men då detta är åkommor som traditionellt anses förbättras av gurkmeja rör det sig sannolikt om en förändring till det bättre, skriver de.

LÄS OCKSÅ:
Expertpanelen - Hur ska jag använda gurkmeja mot ledvärk?

Fett ökar upptaget
Anledningen till att matlagning ökar upptaget tros vara att gurkmeja binder till fett. När gurkmejan hettas upp med olja blir den lättare för kroppen att tillgodogöra sig, piperin - ett ämne i svartpeppar, kan dessutom ytterligare bidra till ökat upptag av kurkuminet i gurkmejan. Så att laga mat med de två kryddorna anses särskilt gynnsamt. Man reserverar sig dock för att gruppen som lagade mat med gurkmeja även kan ha ändrat sin kosthållning i övrigt, något som i så fall skulle kunna påverka resultatet. I försöket mättes inte heller halterna kurkumin i blodet hos grupperna som intog gurkmeja vilket hade kunnat visa hur stort upptag som skett hos gruppen som tog tillskott.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Gurkmeja (Curcuma longa)
Gurkmeja härstammar från Sydostasien, har använts länge och varit mycket uppskattad inom traditionell Ayurvedisk medicin. Den ansågs vara en ört som renade hela kroppen. Traditionellt sett användes den främst för att stärka matsmältningen, behandla feber, infektioner, dysenteri, artrit och andra leverproblem.Man tror att Marco Polo hämtade gurkmeja till Europa mellan 1254 och 1324. De forna grekerna kände till och kom i kontakt med gurkmeja men trots detta blev den varken populär som livsmedel eller som traditionell medicin. I Europa använde man sig av gurkmeja för att få fram den apelsingula färgen i färgmedel. Den största producenten är Indien, men den odlas även mycket i Kina, Taiwan, Indonesien, Sri Lanka, Australien och Afrika

Vanlig i indisk matlagning och ingår oftast i kryddblandningen curry. Det är växtens rot som kokas, torkas och mals till ett gult pulver.

Gurkmeja kallas ofta också för indisk saffran. Den är en art i familjen Zingiberaceae och tillhör samma familj som ingefära. Gurkmeja blir ca 1 meter hög och har underjordiska rotstammar, så kallade ritsomer, vilka är tjocka och köttiga. Köttet är starkt gul-orange eller ibland röd-orange och har en aromatisk doft. Den består av en stark olja som heter kurkumin som består främst av: tumeron, atlanton och zingiberon. Ytan är brun och hård. Gurkmeja säljs mest som torkad krydda och den har en skarp smak på gränsen till bittert. Man torkar och mal roten. Det är gurkmejan som ger curryn dess gula färg samt den gula färgen i senap.

Källa: Kurera

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

 

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.

 

D-vitamin ger KOL-patienter färre skov

Forskning

För låga värden av D-vitamin har visat sig vara utbrett, framförallt bland den nordiska befolkningen eftersom solen är vår främsta källa för inlagring av vitaminet i kroppen. D-vitaminbrist kan ge allt från värkande muskler och benbrott till allvarliga sjukdomar som depression. En studie på KOL-patienter visade att om de som hade normala nivåer D-vitamin minskades risken markant för besvärliga skov.  

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Forskning

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

 

Therese ändrade kosten och blev frisk från en ilsken reumatisk värk

Hälsa

För tio år sedan drabbades Therese Gillberg, 41 år, av en aggressiv reumatisk sjukdom. Hon provade sig igenom alla mediciner sjukvården kunde erbjuda, men ingenting fungerade. Fem år senare, efter två operationer och månader av sängliggande beslöt hon sig för att hitta sin egen väg bort från värken. Hon lade om kosten och efter bara tre månader var hon medicinfri. Idag är Therese frisk från sin ”kroniska” sjukdom.

Låginflammatorisk kost prövas på reumatiska barn

Forskning

Nu provar Akademiska sjukhuset i Uppsala låginflammatorisk kost som medicin för barn med inflammatorisk ledsjukdom. Tidigare har barn och tonåringar behandlats med smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel, men nu söker läkarna alternativ och komplement till den traditionella behandlingen.