Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Vad kostar våra mensskydd miljön?

3750 ton sopor.
Det är vad våra bindor och tamponger åstadkommer – varje år, bara i Sverige.
Något som till viss del hamnar i vattendrag och i naturen.

De senaste åren har plaster av alla slag allt uppmärksammats som ett av världens största miljöproblem - och snart kommer det att finnas mer plast än fisk i haven om nedskräpningen fortsätter i samma takt.
2015 kom nya EU-regler kring minskad förbrukning av plastkassar. Men en klimatbov som ofta tycks falla i skymundan är vad våra mensskydd kostar miljön.

Läs också: Ica bryter med plasten – slutar sälja engångsartiklar

 

En binda innehåller plast som motsvarar fyra plastkassar
Enligt den brittiska miljöorganisationen City to Sea innehåller en binda i genomsnitt plast som motsvarar fyra plastkassar och den totala mängden förbrukade bindor och tamponger uppgår globalt till flera miljoner ton.
I Sverige räknar man med att bindor och tamponger årligen åstadkommer ungefär 3 750 ton sopor, i torrvikt. Större delen av dessa sopor förbränns men en del hamnar också i fyllnadsmassor – eller i vattendrag och i naturen.

Läs också: Så mycket sparar du på att använda en menskopp under ett år

Finns ett ointresse kring hanteringen av menstruation
Vanliga bindor och tamponger innehåller ofta bland annat polyester, polyesterfiber, polymerer, silikonbehandlat papper och polyetylenfilm.

En annan ingrediens i bindor och tamponger är bomull. Produktion av ett kilo bomull kräver mellan 9-20 000 liter vatten, och bomull odlas dessutom ofta i områden där vatten är en bristvara.
Antonia Simon är ordförande för Mensen, en organisation som arbetar för att motverka tabun och öka människors kunskap kring menstruation. Hon tror att debatten kring mensskydd tystas ner för att frågan fortfarande anses vara känslig.
– Det har länge funnits ett ointresse kring hanteringen av menstruation och hur menstruerande personer påverkas. Genom att frågan inte lyfts i det offentliga rummet, hur ska då kunskapen om vilken påverkan mensskydden har på miljön hamna högst på agendan hos politikerna?, säger hon.

Läs också: Nu ska kemikalieinnehållet i tamponger granskas

 

Antonia Simon, ordförande för Mensen
Foto: Petter Hägg

En frustrerande aspekt av nedskräpningen är också att det delvis bottnar i okunskap och stigma, menar Antonia Simon.
– En av de sakerna vi "fulspolar" i toaletten i högst utsträckning är mensskydd. Och ofta handlar det om något så enkelt att det inte finns en sopkorg i närheten. Med tanke på att mens fortfarande är skambelagt i hög utsträckning blir den enklaste utvägen att spola ner mensskyddet, så att ingen ska se att man har mens.

Av Tina Harr

Källor:City to Sea, Konsumentverket, Libresse, Menskopp.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

 

Programledaren Stephan Wilson i ett utegym

”Jag lyckades ta kontroll över min hälsa”

Krönikan

För fem år sedan gjorde programledaren Stephan Wilson en livsstilsförändring - efter en stark upplevelse som på många sätt förändrade hans liv. I sin krönika berättar han att han har sin nyfikenhet och sin upptäckarlust att tacka för att han idag är starkare och piggare vid 40 år fyllda än vid 20.