Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Vad kostar våra mensskydd miljön?

3750 ton sopor.
Det är vad våra bindor och tamponger åstadkommer – varje år, bara i Sverige.
Något som till viss del hamnar i vattendrag och i naturen.

De senaste åren har plaster av alla slag allt uppmärksammats som ett av världens största miljöproblem - och snart kommer det att finnas mer plast än fisk i haven om nedskräpningen fortsätter i samma takt.
2015 kom nya EU-regler kring minskad förbrukning av plastkassar. Men en klimatbov som ofta tycks falla i skymundan är vad våra mensskydd kostar miljön.

Läs också: Ica bryter med plasten – slutar sälja engångsartiklar

 

En binda innehåller plast som motsvarar fyra plastkassar
Enligt den brittiska miljöorganisationen City to Sea innehåller en binda i genomsnitt plast som motsvarar fyra plastkassar och den totala mängden förbrukade bindor och tamponger uppgår globalt till flera miljoner ton.
I Sverige räknar man med att bindor och tamponger årligen åstadkommer ungefär 3 750 ton sopor, i torrvikt. Större delen av dessa sopor förbränns men en del hamnar också i fyllnadsmassor – eller i vattendrag och i naturen.

Läs också: Så mycket sparar du på att använda en menskopp under ett år

Finns ett ointresse kring hanteringen av menstruation
Vanliga bindor och tamponger innehåller ofta bland annat polyester, polyesterfiber, polymerer, silikonbehandlat papper och polyetylenfilm.

En annan ingrediens i bindor och tamponger är bomull. Produktion av ett kilo bomull kräver mellan 9-20 000 liter vatten, och bomull odlas dessutom ofta i områden där vatten är en bristvara.
Antonia Simon är ordförande för Mensen, en organisation som arbetar för att motverka tabun och öka människors kunskap kring menstruation. Hon tror att debatten kring mensskydd tystas ner för att frågan fortfarande anses vara känslig.
– Det har länge funnits ett ointresse kring hanteringen av menstruation och hur menstruerande personer påverkas. Genom att frågan inte lyfts i det offentliga rummet, hur ska då kunskapen om vilken påverkan mensskydden har på miljön hamna högst på agendan hos politikerna?, säger hon.

Läs också: Nu ska kemikalieinnehållet i tamponger granskas

 

Antonia Simon, ordförande för Mensen
Foto: Petter Hägg

En frustrerande aspekt av nedskräpningen är också att det delvis bottnar i okunskap och stigma, menar Antonia Simon.
– En av de sakerna vi "fulspolar" i toaletten i högst utsträckning är mensskydd. Och ofta handlar det om något så enkelt att det inte finns en sopkorg i närheten. Med tanke på att mens fortfarande är skambelagt i hög utsträckning blir den enklaste utvägen att spola ner mensskyddet, så att ingen ska se att man har mens.

Av Tina Harr

Källor:City to Sea, Konsumentverket, Libresse, Menskopp.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.