Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Två händer vilar mot en matta

Vad säger dina naglar om din hälsa?

Kan naglarna spegla olika näringsbrister eller hälsotillstånd? Vad betyder gropiga, vågiga, skivade eller räfflade naglar? Vita fläckar eller missfärgning? Kureras näringsexpert Zarah Öberg reder ut.
 
Välmående, starka och vackert färgade och formade naglar beror inte bara på hur väl vi sköter dem från utsidan. Hur vår näringsstatus och övergripande hälsa ser ut spelar också roll. Räfflade, vågiga, missfärgade, fläckiga... hur vet man vad de olika tillstånden och utseenden på naglarna beror på och vad kan man göra åt det? Vi rådfrågade Kureras näringsexpert Zarah Öberg om det stämmer att naglarna kan spegla näringsbrister eller hälsotillstånd? Ja, trots att vissa ränder och olikformiga tecken på naglarna kan vara helt naturliga, så kan man generellt tyda väldigt mycket genom att se på naglar, hår, ansikte, ögon och kroppsform, samt kroppshållning, menar Zarah Öberg.

Så ser friska naglar ut

– Naglarna kan ge en bra fingervisning om vad man ska börja se över och mäta. Sen ska man inte underskatta olika former av kroppsdiagnostik, för hur du mår på insidan speglas väldigt fint av hur du ser ut på utsidan. Denna typ av diagnostik är vanlig inom kinesisk medicin. Generellt ska friska naglar få vagt i rosa, vara släta (men väldigt små linjer) och se glansiga och friska ut. De ska vara relativt tåliga. När naglar återspeglar hälsoaspekter som tas i beaktande, så syns det ofta som gropar, räfflor, att naglarna lätt går av eller delar sig eller att nageln är missfärgad.

Zarah Öberg

Kureras näringsexpert Zarah Öberg

Zarah Öberg rekommenderar generellt att du som har besvär med naglarna och misstänker näringsbrister, gör en så kallad mineralanalys i hår eller urin.
– Dessa återspeglar vilka brister som finns. Det är viktigt att ta reda på exakt brist och korrigera det. Det är också bra att dricka ordentligt med vatten, se till att näringsupptaget i tarmen är optimalt och lägga till gott om antioxidanter i kosten. Mest vanliga orsaker till besvär med naglarna är just försämrad matsmältning och näringsupptag, och det kan vara klokt att se över det tillsammans med en näringsterapeut eller naturläkare eftersom besvär med naglarna ofta återspeglar andra fysiska besvär i kroppen.

Här går Zarah Öberg igenom 5 nagelproblem och vad de kan betyda:

1. Naglar med tydliga ränder/räfflor lodrätt

– Vid ränder som är horisontella så brukar man tala om zinkbrist eller hudbesvär som psoriasis, medan generella ränder kan höra samman med kalciumbrist eller njurbesvär. Vid tvärgående ränder kan det handla om exempelvis matsmältningsbesvär eller hormonella besvär. Det finns dock flera besvär som kan återspegla sig som ränder, och svaga ränder är helt normalt. Längsgående ränder är helt naturligt hos mörkhyade människor. Om ränder uppstår väldigt snabbt, så kan det bero på att du har eller har haft lunginflammation eller annan infektion eller inflammation, som gör att nagelns tillväxt inte prioriteras av kroppen. Linjer på naglarna kan också återspegla cirkulationsbesvär eller försämrat näringsupptag.
2. "Vågiga" eller guppiga naglar, horisontellt
– Gropar på nageln kan tyda på hudbesvär, som psoriasis.
3. Naglar som har vita fläckar mitt på nagelplattan
– Detta är lite svårt för det kan bero på zinkbrist, men också på helt normala luftblåsor som bildas på nageln.

4. Naglar som skivar sig

– När nageln är mjuk eller har tendens att skiva sig, så kan det bero på att man har händerna för mycket i vatten, eller att man har näringsbrister. I dessa fall brukar det vara klokt att fylla på med flera mineraler eller använda sig av ett kiselpreparat. Naglar kan också bli mjuka av att man använder mycket lösningsmedel i exempelvis nagellacksborttagning.

 

5. Missfärgade naglar

Missfärgning kan bero på många olika saker, men om nageln blir blå ska kan det indikera störningar i syreupptagningen och cirkulationen eller att det har samlats blod under nageln efter till exempel en klämskada. Naglar ska ha en friskt ljusrosa färg, och om de är åt det bleka hållet så kan det indikera anemi eller brist på B12. Vid gallbesvär så kan naglarna bli gula, men gula naglar kan även indikera andra sjukdomar och brister som tex brist på vitamin E. Även svamp kan ge gula naglar, och då är nageln ofta även förtjocknad och förändrad i sin form. Gula naglar kan även ses hos människor med kroniska besvär.

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!