Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Två händer vilar mot en matta

Vad säger dina naglar om din hälsa?

Kan naglarna spegla olika näringsbrister eller hälsotillstånd? Vad betyder gropiga, vågiga, skivade eller räfflade naglar? Vita fläckar eller missfärgning? Kureras näringsexpert Zarah Öberg reder ut.
 
Välmående, starka och vackert färgade och formade naglar beror inte bara på hur väl vi sköter dem från utsidan. Hur vår näringsstatus och övergripande hälsa ser ut spelar också roll. Räfflade, vågiga, missfärgade, fläckiga... hur vet man vad de olika tillstånden och utseenden på naglarna beror på och vad kan man göra åt det? Vi rådfrågade Kureras näringsexpert Zarah Öberg om det stämmer att naglarna kan spegla näringsbrister eller hälsotillstånd? Ja, trots att vissa ränder och olikformiga tecken på naglarna kan vara helt naturliga, så kan man generellt tyda väldigt mycket genom att se på naglar, hår, ansikte, ögon och kroppsform, samt kroppshållning, menar Zarah Öberg.

Så ser friska naglar ut

– Naglarna kan ge en bra fingervisning om vad man ska börja se över och mäta. Sen ska man inte underskatta olika former av kroppsdiagnostik, för hur du mår på insidan speglas väldigt fint av hur du ser ut på utsidan. Denna typ av diagnostik är vanlig inom kinesisk medicin. Generellt ska friska naglar få vagt i rosa, vara släta (men väldigt små linjer) och se glansiga och friska ut. De ska vara relativt tåliga. När naglar återspeglar hälsoaspekter som tas i beaktande, så syns det ofta som gropar, räfflor, att naglarna lätt går av eller delar sig eller att nageln är missfärgad.

Zarah Öberg

Kureras näringsexpert Zarah Öberg

Zarah Öberg rekommenderar generellt att du som har besvär med naglarna och misstänker näringsbrister, gör en så kallad mineralanalys i hår eller urin.
– Dessa återspeglar vilka brister som finns. Det är viktigt att ta reda på exakt brist och korrigera det. Det är också bra att dricka ordentligt med vatten, se till att näringsupptaget i tarmen är optimalt och lägga till gott om antioxidanter i kosten. Mest vanliga orsaker till besvär med naglarna är just försämrad matsmältning och näringsupptag, och det kan vara klokt att se över det tillsammans med en näringsterapeut eller naturläkare eftersom besvär med naglarna ofta återspeglar andra fysiska besvär i kroppen.

Här går Zarah Öberg igenom 5 nagelproblem och vad de kan betyda:

1. Naglar med tydliga ränder/räfflor lodrätt

– Vid ränder som är horisontella så brukar man tala om zinkbrist eller hudbesvär som psoriasis, medan generella ränder kan höra samman med kalciumbrist eller njurbesvär. Vid tvärgående ränder kan det handla om exempelvis matsmältningsbesvär eller hormonella besvär. Det finns dock flera besvär som kan återspegla sig som ränder, och svaga ränder är helt normalt. Längsgående ränder är helt naturligt hos mörkhyade människor. Om ränder uppstår väldigt snabbt, så kan det bero på att du har eller har haft lunginflammation eller annan infektion eller inflammation, som gör att nagelns tillväxt inte prioriteras av kroppen. Linjer på naglarna kan också återspegla cirkulationsbesvär eller försämrat näringsupptag.
2. "Vågiga" eller guppiga naglar, horisontellt
– Gropar på nageln kan tyda på hudbesvär, som psoriasis.
3. Naglar som har vita fläckar mitt på nagelplattan
– Detta är lite svårt för det kan bero på zinkbrist, men också på helt normala luftblåsor som bildas på nageln.

4. Naglar som skivar sig

– När nageln är mjuk eller har tendens att skiva sig, så kan det bero på att man har händerna för mycket i vatten, eller att man har näringsbrister. I dessa fall brukar det vara klokt att fylla på med flera mineraler eller använda sig av ett kiselpreparat. Naglar kan också bli mjuka av att man använder mycket lösningsmedel i exempelvis nagellacksborttagning.

 

5. Missfärgade naglar

Missfärgning kan bero på många olika saker, men om nageln blir blå ska kan det indikera störningar i syreupptagningen och cirkulationen eller att det har samlats blod under nageln efter till exempel en klämskada. Naglar ska ha en friskt ljusrosa färg, och om de är åt det bleka hållet så kan det indikera anemi eller brist på B12. Vid gallbesvär så kan naglarna bli gula, men gula naglar kan även indikera andra sjukdomar och brister som tex brist på vitamin E. Även svamp kan ge gula naglar, och då är nageln ofta även förtjocknad och förändrad i sin form. Gula naglar kan även ses hos människor med kroniska besvär.

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Två händer håller fram julklapp inslaget med snöre och granris

7 julklappar som gör gott för världen!

Eko/miljö

Svårt att komma på vad du ska ge i julklapp i år? I en värld som står inför utmaningar med klimatförändringar och krig väljer vi gärna klappar som bidrar till en bättre värld och hälsa. Här är sju förslag som gör gott för både planet och människor!

Minipajer med dill, spenat och ost

Quinoapajer med dill och fetaost

Recept

Minipajer är det perfekta tilltugget till glöggbjudningen eller minglet i adventstid! De här glutenfria pajerna är både enkla att svänga ihop, goda och hälsosamma – och tillhör Food pharmacy-tjejernas favoritrecept.

kvinna framför datorn

Näringen som håller ögonen i god form

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromsas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sakta ner en åldersrelaterad synförsämring.

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 6: Tävla och vinn en härlig blandad julkorg med EKO- och veganprodukter:  God choklad, nötter, kokosolja till godisbaket, värmande teer och härlig kanel och ingefära till pepparkaksbaket samt schampo och balsam perfekt som present.

 

Hej då bråkig mage

Mage

För att slippa magknip, förstoppning och uppkördhet behöver du skapa förutsättningar för en sund och frisk tarmflora. Vassle är prebiotika och gynnar uppkomsten av de goda bakterierna samtidigt som de stödjer matsmältningen och underlättar tarmtömningen.

Liten hund som bitit sönder kudde och har bomull på huvudet

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv kan bli stressad av!) behöver du först känna igen tecknen på stress hos din hund. Här är fem tecken att ha koll på – en del mer oväntade än andra!

 

Yogagrupp sträcker ut armarna

Yogan som lindrar trauman

Mental hälsa

Den som varit med om svåra och traumatiska händelser i livet kan få hjälp att må bättre och känna sig trygg genom en speciell, anpassad yogaform. Josefin Wikström är grundare av "Traumaanpassad yoga" i Sverige. Här berättar hon hur yogan kan lindra symtom på traumatisk stress.

 

Då bör du ta D-vitamin

Hälsa

Under vinterhalvår är det väldigt svårt för oss nordbor att lagra D-vitamin eftersom solen står lågt. Då kan det vara en god idé att ta ett tillskott för att säkerställa sina behov. Men varför vill Livsmedelsverket sänka maxgränsen för dagligt intag när forskningen säger något annat? Kurera frågade näringsterapeuten Leif Östberg om hur vi ska tänka kring D-vitamin.

Kolhydraten som bekämpar infektioner

Hälsa

Immunförsvarets uppgift är först och främst att skydda oss mot bakterier, virus och gifter. Kurera frågade Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, om hur vi ger immunförsvaret en boost och på vilket sätt betaglukaner från en speciell alg kan stödja immunförsvaret. 

“Nu kan jag äta lök igen”

Mage

Peter Rönnholm har haft ett resande jobb och lärt känna många olika matkulturer. Han tycker lika mycket om att prova nya rätter som att laga mat i sitt eget kök. Hans mage däremot sätter ibland gränser för det han tycker om. Men så började han ta ett tillskott med matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas. Och nu klagar inte Peters mage längre.

Närbild på händer som virkar en korg

Stressa ner och må bättre – med hjälp av hantverk

Mental hälsa

Årets julklapp 2022 blev det hemstickade plagget – vilket säger något om vår samtid. Hantverk är en sysselsättning som inte bara står för hållbarhet – det får oss även att stressa ner och må bra. Oona von Zweygbergk har länge använt virkning som stresshantering. Här är hennes bästa tips för att komma igång med hantverk!

 

Illustration av silhuett som sitter ner och reser på sig med uppsträckta armar

Har du fastnat i en känslofälla?

Mental hälsa

Brukar du skjuta upp saker, oroa dig eller agera spontant i stunden, trots att det inte gynnar dig i längden? Då kanske du låter känslorna styra för mycket. Psykologen Siri Helle tipsar här om hur du tar dig ur känslofällorna som sätter krokben för ditt drömliv.

“Jag vill vara aktiv i många år till ”

Hälsa

Viveca Söderlund, 74 år, gillar att hålla igång. Hon är nybliven pensionär och har inga problem att sysselsätta sig. Men är hon för mycket i farten får hon värk i kroppen. Numera gör det ingenting, för de senaste åren har hon använt en CBD-kräm som ger smärtlindring efter en liten stund.

Barrskog mot blå himmel

Forskning: Träd kan också bli stressade

Eko/miljö

Ja du läste rätt! De gaser som träd i skogen utsöndrar i form av dofter kallas terpener. Dessa luktar gott , men fungerar även som ett försvar för träden, mot bland annat luftföroreningar och värme. Att träden börjar dofta annorlunda kan vara tecken på att träden är stressade på grund av klimatförändringar.

Friskare tänder med rätt tandkräm

Munhälsa

Blödande tandkött, karies och tandlossning drabbar inte bara munhälsan. Det kan även orsaka sjukdomar i resten av kroppen. Bra munvård är därför enormt viktigt. Hydroxiapatit är ett ämne i tandkräm som bromsar kariesangrepp tidigt, jämnar ut emaljen och fyller ut ojämnheter.

Ont i ryggen? Så blir du bra

Värk

När forskare i Australien analyserade drygt 30 000 personers data för att ta reda på hur de kommit tillrätta med smärtor i ländryggen visade det sig att regelbunden fysisk aktivitet var det bästa sättet att få bukt med värken.

 

Probiotika – tarmens hjältar

Hälsa

Tarmen är intelligent. Den kallas i dag för vår andra hjärna, och mellan tarmen och hjärnan pågår en ständig kommunikation. I tarmen lever goda bakteriestammar som skyddar oss mot skadliga inkräktare. Ett bra sätt att hålla sig frisk, är att se till att få i sig en mångfald av de snälla mjölksyrabakterier.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

TRÄNING

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.