Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera! Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis. Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:
E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!
Kan naglarna spegla olika näringsbrister eller hälsotillstånd? Vad betyder gropiga, vågiga, skivade eller räfflade naglar? Vita fläckar eller missfärgning? Kureras näringsexpert Zarah Öberg reder ut.
Välmående, starka och vackert färgade och formade naglar beror inte bara på hur väl vi sköter dem från utsidan. Hur vår näringsstatus och övergripande hälsa ser ut spelar också roll. Räfflade, vågiga, missfärgade, fläckiga... hur vet man vad de olika tillstånden och utseenden på naglarna beror på och vad kan man göra åt det? Vi rådfrågade Kureras näringsexpert Zarah Öberg om det stämmer att naglarna kan spegla näringsbrister eller hälsotillstånd? Ja, trots att vissa ränder och olikformiga tecken på naglarna kan vara helt naturliga, så kan man generellt tyda väldigt mycket genom att se på naglar, hår, ansikte, ögon och kroppsform, samt kroppshållning, menar Zarah Öberg.
Så ser friska naglar ut
– Naglarna kan ge en bra fingervisning om vad man ska börja se över och mäta. Sen ska man inte underskatta olika former av kroppsdiagnostik, för hur du mår på insidan speglas väldigt fint av hur du ser ut på utsidan. Denna typ av diagnostik är vanlig inom kinesisk medicin. Generellt ska friska naglar få vagt i rosa, vara släta (men väldigt små linjer) och se glansiga och friska ut. De ska vara relativt tåliga. När naglar återspeglar hälsoaspekter som tas i beaktande, så syns det ofta som gropar, räfflor, att naglarna lätt går av eller delar sig eller att nageln är missfärgad.
Kureras näringsexpert Zarah Öberg
Zarah Öberg rekommenderar generellt att du som har besvär med naglarna och misstänker näringsbrister, gör en så kallad mineralanalys i hår eller urin.
– Dessa återspeglar vilka brister som finns. Det är viktigt att ta reda på exakt brist och korrigera det. Det är också bra att dricka ordentligt med vatten, se till att näringsupptaget i tarmen är optimalt och lägga till gott om antioxidanter i kosten. Mest vanliga orsaker till besvär med naglarna är just försämrad matsmältning och näringsupptag, och det kan vara klokt att se över det tillsammans med en näringsterapeut eller naturläkare eftersom besvär med naglarna ofta återspeglar andra fysiska besvär i kroppen.
Här går Zarah Öberg igenom 5 nagelproblem och vad de kan betyda:
1. Naglar med tydliga ränder/räfflor lodrätt
– Vid ränder som är horisontella så brukar man tala om zinkbrist eller hudbesvär som psoriasis, medan generella ränder kan höra samman med kalciumbrist eller njurbesvär. Vid tvärgående ränder kan det handla om exempelvis matsmältningsbesvär eller hormonella besvär. Det finns dock flera besvär som kan återspegla sig som ränder, och svaga ränder är helt normalt. Längsgående ränder är helt naturligt hos mörkhyade människor. Om ränder uppstår väldigt snabbt, så kan det bero på att du har eller har haft lunginflammation eller annan infektion eller inflammation, som gör att nagelns tillväxt inte prioriteras av kroppen. Linjer på naglarna kan också återspegla cirkulationsbesvär eller försämrat näringsupptag.
2. "Vågiga" eller guppiga naglar, horisontellt
– Gropar på nageln kan tyda på hudbesvär, som psoriasis.
3. Naglar som har vita fläckar mitt på nagelplattan
– Detta är lite svårt för det kan bero på zinkbrist, men också på helt normala luftblåsor som bildas på nageln.
– När nageln är mjuk eller har tendens att skiva sig, så kan det bero på att man har händerna för mycket i vatten, eller att man har näringsbrister. I dessa fall brukar det vara klokt att fylla på med flera mineraler eller använda sig av ett kiselpreparat. Naglar kan också bli mjuka av att man använder mycket lösningsmedel i exempelvis nagellacksborttagning.
5. Missfärgade naglar
– Missfärgning kan bero på många olika saker, men om nageln blir blå ska kan det indikera störningar i syreupptagningen och cirkulationen eller att det har samlats blod under nageln efter till exempel en klämskada. Naglar ska ha en friskt ljusrosa färg, och om de är åt det bleka hållet så kan det indikera anemi eller brist på B12. Vid gallbesvär så kan naglarna bli gula, men gula naglar kan även indikera andra sjukdomar och brister som tex brist på vitamin E. Även svamp kan ge gula naglar, och då är nageln ofta även förtjocknad och förändrad i sin form. Gula naglar kan även ses hos människor med kroniska besvär.
Tomas hade för längesedan gett upp hoppet om att håret någonsin skulle börja växa igen. Då hade han inte räknat med att fruns vilja att få hårdare naglar skulle kunna hjälpa honom.
Har du problem med tunna och sköra naglar – eller kanske tunt, fjunigt hår eller problemhud?
Du är inte ensam och orsakerna till varför det är så kan vara flera.
Här är sju effektiva och helt naturliga näringsknep som hjälper.
Gunilla hade i hela sitt liv haft problem med tunna naglar som alltid skivade sig. I flera år hade hon försökt få bukt med problemet men det var först när hon provade att äta extra näring som hon fick resultat.
Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.
Har du sköra naglar som ståndigt går av eller skivar sig?
Kanske till och med randiga naglar – eller bara problem med torra nagelband?
Här är tre tips för dig.
Visst är det skönt att tillåta sig att göra så lite som möjligt under sommaren. Kanske är du så pass utvilad redan nu att du tänker framåt och mot nya hälsomål. Visste du att det finns en rad kryddor som kan öka din förbränning? Här kommer några.
Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.
Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.
Värme, hård träning och sjukdom kan skapa obalans bland elektrolyterna i kroppen. Kroppen får ”strömavbrott” som kan ge allt från muskelkramper och hjärtklappning till huvudvärk och problem med magen. En enkel drink med elektrolyter hjälper dig att undvika vätske- och saltbrist.
Har du tänkt färga eller bleka håret? Läs då vad den "gröna frisörmästaren" Maria Hellström har att säga först. Traditionella hårfärger är ofta sämre ur hälso-, allergi och miljösynpunkt. Så välj grönt för din egen, miljöns och din frisörs skull!
Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!
Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!
Fira midsommaren och ge dig själv lite extra kärlek med den här läskande fruktsalladen, full av välsmakande nyttigheter. Jordgubbar, vattenmelon, mynta, lime och hallon är sommar i en liten skål!
amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.
200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!
Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?
Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.
Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.
Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.
Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.
En kompost i hemmet är ett bra sätt att ta tillvara matavfall som annars hade hamnat i soporna. Men hur miljövänligt är det egentligen att kompostera? Lite sisådär visar det sig! Den japanska varianten bokashi är ett bättre alternativ!
Genom att andas på rätt sätt kan vi förbättra vårt välmående. Men hur ser egentligen ett bra andetag och ett bra "andningsmönster" ut? Och på vilka sätt kan vår mentala och fysiska hälsa bli bättre? Yoga- och meditationsläraren Ulrica Norberg förklarar!
Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.
Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.
Hudvårdsprodukter med aktiva ingredienser som jobbar mot åldrande och pigmentering bland annat, är populärt idag, till exempel olika syror. Men det kan vara klokt att undvika dessa på sommaren. Här förklarar hudvårdsexperten varför!
Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.
Att inte sova tillräckligt gör att vi uppfattar andra annorlunda. Det resultaten redovisade forskare vid Uppsala universitet när de lät unga vuxna titta på ansikten efter en dålig respektive en bra natt med sömn.
Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.
När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet.
– Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.
Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!
Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.
En avhandling som granskat kosmetikreklam sätter ljuset på det motsägelsefulla i att äldre kvinnor uppmuntras att omfamna att de blir äldre, samtidigt som de lockas att köpa anti age-produkter. Kvinnor får alltså åldras – bara det inte syns!
Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!
Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet.
Just nu är naturen som ett enda stort skafferi av örter att välja mellan. Att odla på balkong eller i trädgård kan förse dig med nyttigheter under sommaren.
Värme och sköna kvällar på balkong eller uteplatsen väntar. Men med sommaren kommer inte bara ljusa nätter och vacker natur. Även de mindre önskvärda insekterna gör entré. Vill du slippa myggen på din uteplats kan du plantera med rätt växter.
En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.
Vill du veta mer om hur du hjälper dina älsklingar att må bra, få tips på näring och naturlig smärtlindring eller bara läsa mer om hur djur påverkar vårt psykiska och fysiska mående? Klicka här.
Vi har pratat miljö med sångaren Magnus Carlson, motion med Susan Lanefeldt och balans med Karin Björkegren Jones. Livsfilosofi med professor Michael Dahlen och andlig hälsa med prästen Olle Carlsson.