Annons
Annons

Vad säger dina naglar om din hälsa?

Naglarna kan spegla olika näringsbrister och hälsotillstånd. Vi bad Kureras näringsexpert, naturläkaren Zarah Öberg reda ut vad gropiga, vågiga, skivade eller räfflade naglar betyder. Och vad vita fläckar eller missfärgning kan bero på.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
14 april, 2023
Vad säger dina naglar om din hälsa?
Naglarna kan spegla olika näringsbrister och hälsotillstånd. Vi bad Kureras näringsexpert, naturläkaren Zarah Öberg reda ut vad gropiga, vågiga, skivade eller räfflade naglar betyder. Och vad vita fläckar eller missfärgning kan bero på.

Välmående, starka och vackert färgade och formade naglar beror inte bara på hur väl vi sköter dem från utsidan. Hur vår näringsstatus och övergripande hälsa ser ut spelar också roll. Räfflade, vågiga, missfärgade, fläckiga… hur vet man vad de olika tillstånden och utseenden på naglarna beror på och vad kan man göra åt det? Vi rådfrågade Kureras näringsexpert Zarah Öberg om det stämmer att naglarna kan spegla näringsbrister eller hälsotillstånd? Ja, trots att vissa ränder och tecken på naglarna kan vara helt naturliga, så kan man generellt sett tyda väldigt mycket genom att se på naglar, hår, ansikte, ögon och kroppsform, samt kroppshållning, menar Zarah Öberg.

Så ser friska naglar ut

– Naglarna kan ge en bra fingervisning om vad man ska börja se över och mäta. Sen ska man inte underskatta olika former av kroppsdiagnostik, för hur du mår på insidan speglas av hur du ser ut på utsidan. Denna typ av diagnostik är vanlig inom kinesisk medicin. Generellt ska friska naglar gå vagt i rosa, vara släta (med väldigt små linjer) och se glansiga och friska ut. De ska vara relativt tåliga. När naglar återspeglar hälsoaspekter så syns det ofta som gropar, räfflor, att naglarna lätt går av eller delar sig eller att nageln är missfärgad.

Försämrat näringsupptag ofta orsak

Zarah Öberg rekommenderar generellt att du som har besvär med naglarna och misstänker näringsbrister, gör en så kallad mineralanalys i hår eller urin.

– Dessa återspeglar vilka brister som finns. Det är viktigt att ta reda på exakt brist och korrigera det. Det är också bra att dricka ordentligt med vatten, se till att näringsupptaget i tarmen är optimalt och lägga till gott om antioxidanter i kosten. Mest vanliga orsaker till besvär med naglarna är just försämrad matsmältning och näringsupptag, och det kan vara klokt att se över det tillsammans med en näringsterapeut eller naturläkare eftersom besvär med naglarna ofta återspeglar andra fysiska besvär i kroppen.

Zarah Öberg
Zarah Öberg, naturläkare och Kureras näringsexpert.

5 nagelproblem och vad de kan betyda!

1. Lodräta ränder eller räfflor

– Vid ränder som är horisontella så brukar man tala om zinkbrist eller hudbesvär som psoriasis, medan generella ränder kan höra samman med kalciumbrist eller njurbesvär. Vid tvärgående ränder kan det handla om exempelvis matsmältningsbesvär eller hormonella besvär. Det finns dock flera besvär som kan återspegla sig som ränder, och svaga ränder är helt normalt. Längsgående ränder är helt naturligt hos mörkhyade människor. Om ränder uppstår väldigt snabbt, så kan det bero på att du har eller har haft lunginflammation eller annan infektion eller inflammation, som gör att nagelns tillväxt inte prioriteras av kroppen. Linjer på naglarna kan också återspegla cirkulationsbesvär eller försämrat näringsupptag.
2. ”Vågiga” eller guppiga naglar, horisontellt
– Gropar på nageln kan tyda på hudbesvär, som psoriasis.

3. Vita fläckar mitt på nagelplattan

– Detta är lite svårt för det kan bero på zinkbrist, men också på helt normala luftblåsor som bildas på nageln.

4. Naglar som skivar sig

– När nageln är mjuk eller har tendens att skiva sig, så kan det bero på att man har händerna för mycket i vatten, eller att man har näringsbrister. I dessa fall brukar det vara klokt att fylla på med flera mineraler eller använda sig av ett kiselpreparat. Naglar kan också bli mjuka av att man använder mycket lösningsmedel i exempelvis nagellacksborttagning.

5. Missfärgningar

Missfärgning kan bero på många olika saker, men om nageln blir blå ska kan det indikera störningar i syreupptagningen och cirkulatione. Eller att det har samlats blod under nageln efter till exempel en klämskada. Naglar ska ha en friskt ljusrosa färg, och om de är åt det bleka hållet så kan det indikera anemi eller brist på B12. Vid gallbesvär så kan naglarna bli gula, men gula naglar kan även indikera andra sjukdomar och brister som tex brist på vitamin E. Även svamp kan ge gula naglar, och då är nageln ofta även förtjocknad och förändrad i sin form. Gula naglar kan även ses hos människor med kroniska besvär.

Av Carolina Eriksson
Annons
Annons