Säg hej då till dåsighet och röda trianglar. Passionsblomman är sömnmedlet som får dig att vakna skärpt och alert. Det minskar spänningar, oro och gör att du somnar gott.
Nu lanseras det första naturläkemedlet med passionsblomma i Sverige. Men passionsblommans lugnande effekter är knappast någon nyhet. Den lugnande växten importerades till Europa redan på 1500-talet. På det tyska naturmedicinföretaget Pascoe har man jobbat med passionsblomma sedan 70-talet.
Bevisad effekt
Christina Ulm är doktor i biokemi och forskare hos Pascoe. Hon genomför vetenskapliga försök med Pascoflair och sammanställer all forskning som görs om passionsblomma.
– Pascoflair är det mest vetenskapligt studerade preparatet av de som innehåller passionsblomma, säger Christina Ulm. Det har bevisad effekt mot spänningar, rastlöshet och svårigheter att somna.
Bättre sömnkvalitet
Passionsblomma gör inte bara att du somnar gott. Den verkar också förbättra sömnkvaliteten. I en dubbelblind studie som Pascoe utförde fick försökspersonerna göra ett stresstest direkt efter att de vaknat.
– De som hade tagit Pascoflair visade sig vara mer avslappnade och alerta när de gjorde testet, säger Christina Ulm. Vi tolkar det som ett tecken på bättre sömnkvalitet.
Inte beroendeframkallande
GABA är ett av hjärnans viktigaste lugnande ämnen. Sömnsvårigheter och oro beror ofta på att det finns för lite GABA tillgängligt i hjärnan. Passionsblommans lugnande effekt beror på att den ökar mängden tillgängligt GABA. Dessutom gör den receptorerna som tar upp GABA mer mottagliga.
– Lugnande receptbelagda läkemedel påverkar också receptorerna för GABA, berättar Christina Ulm. Men de kopplar ihop sig med GABA-receptorerna på ett annat sätt än ämnena i passionsblomman. Det gör att passionsblomma inte är beroendeframkallande, till skillnad från många lugnande läkemedel.
Bibehållen mental skärpa
Pascoflair kan också användas för att minska måttlig ångest eller oro. I dessa fall kan man ta två till tre tabletter jämt fördelade över dagen. Och man verkar inte behöva oroa sig för att tankeförmågan eller koncentrationen blir försämrad. Dåsighet och sämre fokus är annars vanliga effekter av både receptbelagda sömnmedel och vänderot, som används flitigt mot sömnbesvär i Sverige.
– Det är en jätteviktig fråga, säger Christina Ulm. Vi har testat försökspersoners mentala förmågor efter att de tagit Pascoflair. I studierna har vi inte sett några som helst skillnader mellan kontrollgruppen och de som tagit passionsblomma. Det betyder att man kan köra bil utan problem och inte behöver oroa sig för att känna sig ”sänkt”.
Av Maja Sönnerbo