”Ordentligt mättande, men samtidigt lyxig och smakrik! Salladen passar som bufférätt, till grillat på sommaren eller att servera som rejäl och fräsch middag. Toppa med grillad kyckling eller fisk om du vill eller tillsätt kikärtor för mer mättnad. Då räcker salladen till fler portioner”, skriver kost- och näringsrådgivare Nilla Gunnarsson som ligger bakom detta recept, hämtat ur hennes bok ”Nillas kitchen – Sju steg till ett friskare jag” (Max Ström bokförlag).
Ingredienser:
2–3 portioner
1 dl quinoa
8 sparrisstjälkar, delade i tredjedelar
olivolja till stekning
salt
½ dl valnötter eller solroskärnor
1 rejäl näve bladspenat eller ruccola
1 dl valfria groddar
1 mogen avokado, delad i kuber
10 cocktailtomater
en halv rödlök, strimlad
10 oliver
1 dl blad från färska örter, till exempel basilika och timjan
Dressing:
saften av en halv liten citron
ca 3 msk kallpressad olivolja
1 tsk dijonsenap
1 klyfta vitlök, pressad
1 tsk honung eller lönnsirap
salt och peppar efter smak
Gör så här:
Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen och häll bort överflödigt vatten.
Fräs sparrisstjälkarna i en stekpanna i en gnutta olivolja med salt. Låt sparris och quinoa svalna tills de är ljumna.
Rosta valnötterna eller solroskärnorna i en torr stekpanna på medelhög värme 2–3 minuter. Häll ingredienserna till dressingen i en serveringsskål och blanda.
Blanda sedan ihop alla ingredienserna i serveringsskålen.
Tips! Här kan du läsa vår intervju med Nilla Gunnarsson om hennes egen hälsoresa till läkning från olika diffusa symtom och utbrändhet, via bland annat antiinflammatorisk kost.
TESTA ÄVEN DETTA RECEPT FRÅN NILLA: Proteinrik thailändsk röd curry med blomkålsris
Foto: Eva Hildén Smith och Lo Varg
