Annons

Vedeldning ger hälsofarliga utsläpp – så eldar du rätt!

Fler personer dör i förtid till följd av utsläpp från vedeldning i öppen spis och kamin, än av avgaser i trafiken. Barn, äldre och astmatiker är extra känsliga för dessa utsläpp. Så här eldar du säkert för hälsan!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
12 februari, 2025
Två toffelklädda fötter framför en öppen brasa i ett hus

Det är mysigt att värma sig framför en brasa på vintern. Det finns bara en nackdel: det kan orsaka luftföroreningar som orsakar mer skada för hälsan än utsläpp från trafik! 700 personer beräknas dö varje år i Sverige till följd av utsläpp från vedeldning i liten skala.

Detta visar siffror från Preventionsrapporten 2024, från Hjärt-Lungfonden, som redovisat det skattade antalet dödsfall orsakade av luftföroreningar i Sverige.

Vedeldning värst för barn, äldre och astmatiker

Luftföroreningar från småskalig vedeldning är skadliga för både oss människor och för naturen. Barn, äldre, astmatiker och andra personer med luftrörs- och andningsbesvär är extra känsliga för dessa utsläpp.

När man eldar släpps det ut till exempel ut polycykliska aromatiska kolväten (PAH), dioxiner och små partiklar. Dessa kan leda till andningsproblem och problem i hjärt-kärlsystemet. Medan vissa polycykliska aromatiska kolväten, såsom bens(a)pyren, är cancerframkallande.

LÄS OCKSÅ: Samband mellan sjukskrivningar och dålig luft

Annons

Så många dör årligen till följd av luftföroreningar

Det skattade antalet dödsfall orsakade av luftföroreningar i Sverige, var (år 2019) totalt drygt 6 700 personer. Varav…

  • Partiklar från fordons avgaser: 268
  • Partiklar från vägslitage: 488
  • Avgaser i form av kvävedioxid (NO₂), huvudsakligen från trafik: 627
  • Småskalig vedeldning: drygt 700
  • Partiklar (PM₂,₅) från bakgrundsluft inklusive import från andra länder: cirka 4650

(Källa: Gustafsson m.fl. ”Quantification of population exposure to NO₂, PM₁₀ and PM₂,₅ and estimated health impacts 2019.”

Enligt Naturvårdsverket kan du dock minska mängden skadliga partiklar i luften med 50 procent genom att elda på rätt sätt!

LÄS OCKSÅ: Levande ljus inomhus ger högre mängder föroreningar än på trafikerad gata

Fakta

Så här eldar du på rätt sätt för hälsan!

Elda först och främst enbart med ved, inget annat! Att slänga in sopor, plast, impregnerat virke och liknande i elden är inte tillåtet, då det räknas som avfall.

1. Välj lagom torr ved!

En bra tumregel att veden bör ha legat utomhus under tak i minst ett halvår, gärna ett år. På den tiden hinner fukthalten minska från cirka 50 procent till cirka 15–20 procent. Om veden är för fuktig så brinner den sämre och orsakar mer luftföroreningar.

Använd ved som du tagit in inom ett par veckor, annars kan den bli lite för torr. Väldigt torra vedträn avger mer luftföroreningar som sot och kolväten (och brinner dessutom upp fortare).

2. Använd tändmedel – skippa tidningspappret!

Tändmedel får bra fart på elden och minskar utsläppen. Använd antingen briketter, block eller tändpåsar, alternativt näver från björkved eller fint huggna vedträn. Men hoppa över tidningspapper! Det kan förhindra lufttillförseln och bilda sotflagor.

3. Tänd i toppen 

Stapla vedträna luftigt i kors, exempelvis genom att lägga några större längst ner och de mindre vedträna överst. Placera sedan tändmedel i toppen av brasan, precis under de översta vedträna.Vinsterna med att tända brasan i toppen många, även om det kan ta en liten stund för elden att ta sig. Elden brinner jämnare och avger mer värme per vedträ. Och de gaser som förångas från veden förbränns i stället för att spridas som luftföroreningar.

4. Släpp in lagom med luft!

Brasan behöver mest luft vid när du tänder upp, och lite mindre vartefter. 

  • Tänd och låt luckan stå lite öppen tills elden tagit sig i de översta vedträna.
  • Stäng sedan luckan, men se till att lufttillförseln fortfarande är god, alltså att spjällen är fullt öppna.
  • Efter några minuter när elden har kommit igång ordentligt, kan du sänka tillförseln av luft lite.
  • Brasan sa brinna med klara och livliga lågor, som är gula och inte för kraftfulla.

5. Kolla rökens färg!

Gå ut och titta på röken som kommer ur skorstenen. Den ska helst inte synas alls. Om röken är svart, grå eller gulaktig så betyder det att det kommer ut mycket luftföroreningar.

För mer säkra eldningstips, läs på Naturvårdsverkets hemsida!

Annons