Vegansk skärgårdssill | Kurera.se

Foto: Melina Reid och Retouch: Linnea Herner

Vegansk skärgårdssill

Fakta

Receptet kommer från Väljvego.se, som är organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för att göra det lätt att välja vego.

Klassisk skärgårdssill i vegansk tappning gjord på aubergine. Passar utmärkt både på en rågmacka eller tillsammans med kokt potatis.

 

Aubergine har aldrig varit roligare än när vi upptäckte att den kunde blandas med olika lag och användas som fusk-sill.

Portioner: 6

Ingredienser

1 aubergine, cirka 400 g
2 dl vegansk majonnäs
3 dl imat creme fraiche
1 dl finskuren gräslök
1 dl finskuren dill
40 g tångrom helst röd
1 msk färskpressad citronjuice
1 krm salt
1 krm peppar

Gör så här

1. Börja med att skala auberginen. Skär den i skivor lagom stora för kärlet som de ska läggas in i och koka skivorna i saltat vatten. De ska bli mjuka och förlora lite av sin stuns men måste fortfarande hålla ihop och tåla att hanteras.
2. Finhacka gräslöken och dillen.
3. Blanda sedan i alla ingredienser i en skål och rör om. Går bra att förvara i kylen upp till en vecka.

Av redaktionen

 

Fakta

Receptet kommer från Väljvego.se, som är organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för att göra det lätt att välja vego.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Martina Johansson: Dämpa inflammation och lev friskare

Naturlig hälsa

Inte bara kosten spelar roll för en god hälsa, även våra relationer är viktiga och att ha mål och mening i livet. Härom året kom biohackern och hälsoboksförfattaren Martina Johansson  ut med boken "Inflammation" som hon skrivit tillsammans med läkaren Ralf Sundberg.  Nu är de aktuella med uppföljaren "Dämpa inflammation – en praktisk guide till ett friskare liv". 

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.