Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Glada tonåringar som hoppar

”Viktigare vad kroppen kan göra än hur den ser ut”

Det viktigaste är inte att följa ett utseendeideal, utan att kunna springa snabbt eller vinna i armbrytning. Ungdomar i Sverige med positiv kroppsuppfattning tänker mer på vad deras kroppar kan göra än hur de ser ut. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

Vi hör ofta om ungdomar som är missnöjda med sin kropp och sitt utseende, men sällan om dem som faktiskt är glada över sina kroppar. Därför har Kristina Holmqvist Gattario i en avhandling studerat positiv kroppsuppfattning bland ungdomar. Forskningen har annars länge försökt förstå mekanismerna bakom ungdomars negativa kroppsuppfattning, på grund av det utbredda missnöjet kring kropp och utseende.

 

Vill kunna springa snabbt
Kristina Holmqvist Gattario har analyserat intervjuer där ungdomar med positiv kroppsuppfattning har berättat hur de tänker kring kropp, utseende, ideal, träning, samt inflytande från familj och vänner.
– Ett utmärkande drag var att ungdomarna pratade om sin kropp i termer av vad kroppen kunde göra snarare än hur den såg ut. Ungdomarna kunde till exempel säga att de var glada över sina ben för att de kunde springa fort eller sina armar för att de alltid vann i armbrytning, säger hon.

Bantning normaliserat i Argentina
Man fann också att ungdomarna var kritiska till rådande utseendeideal och betonade vikten av att ”se ut som sig själv”. Kristina har även studerat ungdomars kroppsuppfattning ur ett tvärkulturellt perspektiv. Hon jämför kroppsuppfattningen hos ungdomar i Sverige och Argentina, två kulturer som skiljer sig åt på många sätt. Ändå visar sig graden av missnöje med den egna kroppen vara densamma bland ungdomar i de båda länderna, vilket kan tyda på att ungdomarna känner samma press på sig att leva upp till utseendeideal som trots allt är ganska lika i de olika kulturerna.
– Men argentinska flickor bantade i betydligt högre utsträckning än svenska flickor. De argentinska flickorna bantade dessutom oavsett om de ansåg sig vara överviktiga eller inte, vilket tyder på att bantning i det argentinska samhället verkar vara ett normaliserat beteende som inte egentligen handlar så mycket om vikt, säger Kristina.

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.