Det är oktober och vi uppmärksammar alla de kvinnor som varje år får diagnosen bröstcancer. 2022 diagnostiserades 2,3 miljoner kvinnor världen över med bröstcancer och 670 000 dog av sjukdomen. Men så mycket som 95 procent av fallen av bröstcancer är inte ärftliga.
En forskningsgenomgång gjord i år, 2024, identifierade flera näringsämnen som viktiga för att stärka upp kroppen med för de kvinnor som diagnosticerats med bröstcancer.
Medelhavsdieten förknippad med bättre livskvalitet
Forskningens fokus låg på att undersöka omättade fetter, den så kallade Medelhavsdieten och andra näringsämnens påverkan på hälsan hos bröstcancerpatienter.
Forskningsfynden tyder på att det finns ett samband mellan att följa Medelhavsdieten och en förbättrad livskvalitet och minskad dödlighet bland kvinnor med bröstcancer, särskilt i äldre åldersgrupper. Det är kosthållningens höga innehåll av antioxidantrika och antiinflammatoriska råvaror och komponenter, samt hälsosamma fetter som bidrar till dess hälsofördelar.
Omättade fetter har anti-canceregenskaper
Omättade fetter, särskilt fleromättade omega-3 fettsyror som DHA och EPA, visar på anti-canceregenskaper genom att de förändrar cancercellernas beteende och förbättrar kroppens svar på behandling.
Dessutom visar komponenter i olivolja, som polyfenoler och enkelomättade fettsyror, lovande effekter för att förebygga bröstcancer genom deras antioxidanta och antiproliferativa effekter (att de hämmar celldelning). Kalcium, baljväxter, frukt och grönsaker spelar också in för att minska risken att få bröstcancer och förbättra överlevnaden vid sjukdomen.
Forskningsgenomgången i fråga publicerad av Cureus Journal of Medical Science, understryker vikten av att använda sig av kostbehandling för att optimera resultaten för bröstcancerpatienter. Den lyfter också fram att det finns behov av mer forskning för att klargöra underliggande mekanismer och förfina kostrekommendationer.
Viktiga näringsämnena för den som fått bröstcancer:
Antioxidanter: Frukt och grönsaker är ett bra sätt att få i sig antioxidanter som vitamin C och E samt karotenoider, som bidrar till att förhindra skador på kroppens celler orsakade av oxidation.
Fytokemikalier: Mikronäringsämnen och färgpigment som finns i frukt och grönsaker och har cancerbekämpande egenskaper.
Hälsosamma fetter: Det vill säga enkelomättade och fleromättade fetter som är kopplade till förbättrad hjärthälsa och ökat upptag av vitaminer,
Omega-3: Den fleromättade fettsyran är förknippad med att minska inflammation i hela kroppen.
Protein: Är avgörande för läkning, det kan hjälpa till att bygga muskelmassa och stärka ditt immunförsvar.
Kolhydrater: Kolhydrater kan hjälpa till att bekämpa trötthet.
Mineraler: Exempelvis selen, krom och fosfor som alla bär på många fördelar, som att minska trötthet, stärka immunförsvaret och förbättra hjärthälsan.