Annons

Vinterkräksjukan – så skyddar du dig!

Vinterkräksjukan är här. Säsongen för maginfluensa brukar börja under november, öka under december samt januari och ha en topp under februari och mars. Så här skyddar du dig!

Redaktionen

21 november, 2013
Vinterkräksjukan – så skyddar du dig!
Dela inlägget

Vinterkräksjukan är här. Säsongen för maginfluensa brukar börja under november, öka under december samt januari och ha en topp under februari och mars. Så här skyddar du dig!

Vinterkräksjuka (calicivirus) orsakas av ett flertal olika sorters virus. Symptomen är kräkningar, diarré, ont i kroppen och feber och de kommer väldigt hastigt. Inkubationstiden är 12–48 timmar. Du är oftast sjuk i ett till två dygn.

Så skyddar du dig mot smitta:

 

  • Tvätta händerna.
    Tvätta händerna ofta. Använd gärna handsprit.
  • Matlagning
    Tänk på att alltid tvätta händerna innan matlagning.
  • Tvål
    Undvik fasta tvålar, speciellt om de inte får torka ordentligt. Tvålar som ständigt är blöta är känsliga för bakterier.
  • Handdukar
    Använd en egen handduk och tvätta den ofta.
  • Buffé
    Ät helst inte mat som legat framme på bufféer och salladsbord där många äter och lutar sig över maten.
  • Stanna hemma
    Om du är magsjuk – stanna hemma från jobb och skola. Gå inte tillbaka förrän du varit frisk i två dagar.
  • Livsmedel
    Flera utbrott av calicivirus som orsakas av smittade livsmedel rapporteras varje år. Djupfrysta importerade hallon, grönsaker som förorenats med avloppsvatten, ostron och livsmedel som förorenats av en sjuk person är vanliga orsaker till utbrotten.

Virusskyddande produkter
Eftersom vinterkräksjukan är ett virus kan det hjälpa att förebygga med ett stärkande preparat.

  • Viraway
    Olivbladsextrakt som har en patenterad effekt mot bakterier och virus.
  • Anti-V
    Humussyra som binder virus, bakterier och tungmetaller bildar en blockering så att viruset inte kan fästa till våra celler och därmed inte föröka sig.
  • Immunosan
    Bevisat i kliniska tester att det stimulerar makrofager, neutrofila granulocyter (neutrofiler) och mördaceller – kroppens immunceller – som tar hand om bakterier och virus.
  • Zink och D-vitamin
    Stärker ditt immunförsvar.
  • Sambucol
    Fläderbärsextrakt som fäster på viruset. Det kan då inte kan ta sig in i cellen och hindras från att föröka sig.

Immunförsvarsstärkande mat
Bra kost stimulerar immunförsvaret.

Annons

  • Kokosolja – innehåller virusdödande laurinsyra
  • Vitlök – stimulerar immunförsvaret
  • Honung – är en gammal huskur vid förkylningar. Bör inte hettas upp mer än 42 grader så använd det inte i te utan ta det på en tesked.


Av Malin Duvstedt

Annons