Bjud på festlig och samtidigt hälsosam plockmat i helgen! Vad sägs om Maria Borelius sallatswraps fyllda med stekta zuchinnifritters, räkor, mynta och fetaost?
”Plocka-ihop-själv-mat är alltid uppskattat hos oss! Det här är en plockrätt med härliga fritters gjorda på zucchini. I Rom tar man detta med zucchini på allvar, affärerna har flera olika sorter. Jag har lärt mig att välja de mindre sorterna, som blir spänstigare i konsistens och smak. Här kombinerar vi de fiberrika grönsakerna (tarmflore-mums) med bovetemjöl, ett fint glutenfritt mjölalternativ. Fetaost ger härlig sälta där den ekologiska varianten har högre halt polyfenoler”, skriver vetenskapsjournalisten och författaren Maria Borelius som skapat detta recept. Det kommer från hennes bok ”Hälsorevolutionen Kokboken” (Bonnier Fakta).
”Välj gröna tillbehör utifrån vad som är i säsong eller finns hemma. Ju mer desto bättre! Räkorna höjer proteinhalten, du kan variera med rökt lax eller tunt skivat rökt kalkonbröst” , tipsar Maria vidare.
LÄS OCKSÅ: Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne
Ingredienser
4 portioner
2 zucchini (à ca 350 g)
1 1⁄2 tsk salt
2 ägg
2 dl bovetemjöl
1 förpackning fetaost (150 g)
1 citron
1 vitlöksklyfta
2 dl hackad persilja
svartpeppar
olivolja till stekning
Till servering:
12–16 isbergssallatsblad (ca 2 små isbergssallatshuvuden)
200 g skalade räkor
matyoghurt
färska myntablad
lite gott grönt plock: t.ex. alfalfagroddar, strimlad salladslök, tunt skivad blekselleri och oliver
LÄS OCKSÅ: Zeinas läckra blomkålskebab med tahinisås
Gör så här
Riv zucchinin på rivjärnets grova sida. Lägg ut på en bricka eller tallrik och strö över saltet. Låt dra i cirka 20 minuter och förbered under tiden resten.
Plocka försiktigt loss isbergssallatsblad. Lägg upp tillbehören i skålar.
Rör ihop ägg och bovetemjöl i en bunke. Smula ner hälften av fetaosten.
Riv ner citronzest. Riv eller pressa i vitlöken. Tillsätt persilja och peppar.
Skär citronen i klyftor. Smula resten av fetaosten och lägg i en skål till servering.
Krama ur zucchinin mycket väl och rör ner i bunken. Stek små fritters i olivolja på medelvärme i en panna, någon minut på varje sida. Servera i sallatsblad med räkor och resten av tillbehören för var och en att plocka ihop i sina wraps. Pressa gärna över citron.
Av Carolina Erikson