Annons
Annons

D-vitamin kan bromsa luftvägsinfektioner

Ett dagligt intag av vitamin D gav lindrigare luftvägsinfektioner och lägre antibiotikaanvändning hos en känslig patientgrupp. Det visar resultaten av en ny studie utförd vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Redaktionen

10 december, 2012
D-vitamin kan bromsa luftvägsinfektioner
Dela inlägget

Ett dagligt intag av vitamin D gav lindrigare luftvägsinfektioner och lägre antibiotikaanvändning hos en känslig patientgrupp. Det visar resultaten från en ny studie utförd vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Frågan om D-vitamins effekt på övre luftvägsinfektioner har varit minst sagt omtvistat och olika studier har pekat i olika riktningar.
En ny studie om D-vitamins effekter på övre luftvägsinfektioner visar dock att det finns mycket som tyder på att det finns en tydlig koppling mellan ökad förekomst av infektioner i de övre luftvägarna och låga halter av D-vitamin i blodet.
Peter Bergman är ST-läkare i klinisk mikrobiologi och verksam vid centrum för infektionsmedicin på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Han är också mannen bakom studien.
– På mottagningen har vi bestämt att vi nu ska testa alla patienters D-vitaminstatus och supplementera upp dem som ligger lågt, säger han till Dagens Medicin.

Dubbelblind studie
Studien var dubbelblind, det vill säga varken de 140 patienterna, som alla var infektionskänsliga, eller vårdpersonalen visste vem som tillhörde vilken grupp innan försöket var över. Patienterna lottades till daglig behandling i ett år med antingen vitamin D (4000 IE) eller placebo.

Svampinfektioner i luftvägarna minskade
Resultaten visar att patienternas besvär minskade med D-vitamin. De patienter som fått vitamin D hade också 63 procent mindre sannolikhet att behöva behandling med antibiotika under studietiden, jämfört med placebogruppen. Man såg även att förekomsten av bland annat svampinfektioner i luftvägarna minskade.
–Någonting händer med mikrobiologin hos de grupper som vi behandlar, säger Peter Bergman, till Dagens Medicin.
Han betonar dock att fler studier behövs innan sista ordet är sagt.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons