Gröna drinkar

Den nya kosten räddade Thors liv

Thor Johansen

Bor: På landet i Utah, USA
Gör: Driver hälsokostföretaget Biolife
Familj: Fru och 8 vuxna barn
Fritid: Åker gärna skidor, simmar och jobbar i familjens stora trädgård
Mitt bästa hälsotips: Kompensera onyttigheter med en grönsaksdrink!

Han var 35 år och hade tre månader kvar att leva. Då valde Thor Johansen att lämna den konventionella cancervården. Idag, 28 år senare, har han utvecklat näringstillskott utifrån filosofin som kan ha räddat hans liv.

Thor Johansen är på gott humör. Han vänder datorns kamera mot balkongdörren för att visa det soliga vädret.  Thor befinner sig i familjens fritidshus i Florida. Hans döttrar, söner och svärsöner sköter om hälsokostföretaget Biolife medan han har semester. – Ibland måste man låta den yngre generationen arbeta lite, skojar Thor.

Thor Johansen

Thor Johansen

 

Lämnade cancerbehandlingen
Historien om Biolife börjar i en sjukhussäng i Norge år 1985. Thor, som då var 35 år gammal och sexbarnsfar, hade tre månader kvar att leva menade läkarna. Längre överlever man nämligen inte med levercancer. Thor bestämde sig då för att lämna sjukhuset.
– Jag var inte medicinskt utbildad på den tiden, men min magkänsla sa att cellgiftsbehandling var fel. Jag tänkte att det måste finnas ett hälsosammare sätt att bli frisk.

Thor reste över hela världen för att besöka alternativmedicinska kliniker som jobbade med cancerbehandling. Men de flesta trodde inte att det fanns hopp för Thor. Levercancern var alltför långt gången. Han hade mycket infektioner i kroppen och hade gått ner från 75 till 40 kilo.

13 glas grönsaksjuice
I USA mötte Thor den tyske läkaren Max Gerson. Han menade att cancer och andra sjukdomar kan botas genom en individuellt anpassad diet. Teorin var, och är fortfarande inte, vedertagen inom den konventionella läkarvetenskapen. Men Thor började tillämpa läran.
– Tanken är att sjukdomar stänger ner vissa av kroppens system. Min cancer gjorde exempelvis att mina matsmältningsenzymer inte fungerade som de skulle och att mina nivåer av sköldkörtelhormon och bukspottkörtelhormon var alldeles för låga. Därför började jag äta sådana hormoner. Dessutom drack jag 13 stora glas med grönsaksjuice varje dag för att göra kroppen mer basisk. Efter runt ett och ett halvt år var jag på väg tillbaka igen.

Kombination av naturliga ämnen
Några år senare träffade Thor Johansen en av USAs mest kända namn inom alternativmedicin, Doktor Bernard Jensen. De delade samma filosofi kring hälsa och kom att jobba ihop under 14 år. Tillsammans utvecklade de Biolifes produkter. Deras kosttillskott innehåller naturliga näringsämnen från ekologiska odlingar. Grödorna odlas i bergen i Utah, där Thor är bosatt sedan många år nu. Jorden där är ovanligt rik på mineraler eftersom det finns vulkanisk aktivitet i bergen. Ur grödorna utvinns sedan näringsämnena som ofta kombineras med andra ämnen för att ge optimal effekt i kroppen.
– I vårt D-vitamintillskott utvinner vi vitamin D3 från lanolin, som finns i fårull. Sen berikar vi tillskottet med vitamin K2 från den japanska maträtten natto, som visat sig vara mycket gynnsam för att motverka till exempel benskörhet, berättar Thor.

Naturens intelligens
Biolife använder inga syntetiska vitaminer, trots att forskare hävdar att det inte spelar någon roll om vitaminer är syntetiska eller naturliga. Kroppen kan inte skilja dem åt eftersom molekylerna är identiska. Jag frågar Thor varför de valt att bara använda naturliga näringsämnen.
– Jag gillar inte att svartmåla en sida, säger Thor. Syntetiska vitaminer kan i vissa fall fungera toppen. Men vi har valt att utvinna vitaminer från växter. Då får man inte bara ut ett rent vitamin, utan en uppsjö av växtämnen, mineraler och spårämnen. De är kombinerade av naturen och samverkar i ett sinnrikt och komplext samspel som är nyttigt för oss människor.

Bevarar enzymer och goda bakterier
Något som skiljer Biolifes produkter från andra kosttillskott är att de framställs icke-sterilt. Växter torkas utan värme för att bevara så mycket enzymer och probiotiska bakterier som möjligt.
– Idag sätter många hälsokosttillverkare en stolthet i att använda sig av farmaceutiska tillverkningsmetoder, där kosttillskotten steriliseras helt, säger Thor. Det gör att nyttiga, aktiva bakterier och enzymer dör! Vi vill istället bevara dem så långt det går.

Idag är Thor en pigg och pratsam 62-åring. När han var hos doktorn senast för att göra en rutinmässig hälsokontroll frågade doktorn vad han gjorde där. Det var ju inget fel på honom.
– Jag skulle ha dött för 28 år sedan, säger Thor. Men jag ser det faktiskt inte som ett mirakel. Jag är övertygad om att kroppen besitter en oerhörd förmåga att läka sig själv om man ger den alla näringsämnen som den behöver.

Fakta BioLife

Kvalitetskontroll
BioLife kräver analyscertifikat som dokumenterar aktiva ingredienser och innehållet av mineraler, samt att råvaran är fri från bekämpningsmedel, tungmetaller och skadliga bakterier.

GMP-standard
BioLife och dess samarbetspartners är GMP-certifierade.

Ingredienser
Alla ingredienser är av bästa kvalitet. Fria från jäst, gluten, vetekorn, mjölk och andra tillsatsämnen.

Produktfilosofi
Summan av att flera näringsämnen som arbetar tillsammans, är bättre än en fristående substans. Så länge man har tillräckligt av den aktiva ingrediensen från var råvara.

Av Maja Sönnerbo


Skriv ut artikel


Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.

ratt_naring_for_att_prestera_580x416

Med rätt näring orkar ultralöparen prestera

Hälsa

Att springa ultralopp är ingen lek. Distanser uppåt 100 km tär hårt på kroppens reserver. Petra Skiöld tillhörde världseliten redan efter första försöket, men bristen på näring var nära att sätta stopp för karriären. – Utan näringstillskott klarar jag inte extrema distanser. Idag tar jag professionell hjälp för att veta vad jag b

emma_v_larsson_580x416

Experten tipsar: Därför är vandring bra för din hälsa

Äventyr

Hösten är en vacker vandringssäsong – i skogen såväl som i fjällen. Inte bara är vandring ett sätt att få stora naturupplevelser – det är nyttigt för både kropp och själ. Vi har pratat med vandringsexperten och äventyrsjournalisten Emma V Larsson som här ger sina tre bästa skäl till varför vandring är bra för dig.