Historia
Gurkmeja härstammar från Sydostasien, har använts länge och varit mycket uppskattad inom traditionell Ayurvedisk medicin. Den ansågs vara en ört som renade hela kroppen. Traditionellt sett användes den främst för att stärka matsmältningen, behandla feber, infektioner, dysenteri, artrit och andra leverproblem.Man tror att Marco Polo hämtade gurkmeja till Europa mellan 1254 och 1324. De forna grekerna kände till och kom i kontakt med gurkmeja men trots detta blev den varken populär som livsmedel eller som traditionell medicin. I Europa använde man sig av gurkmeja för att få fram den apelsingula färgen i färgmedel. Den största producenten är Indien, men den odlas även mycket i Kina, Taiwan, Indonesien, Sri Lanka, Australien och Afrika
Form
Vanlig i indisk matlagning och ingår oftast i kryddblandningen curry. Det är växtens rot som kokas, torkas och mals till ett gult pulver. Använd gärna pulvret i soppor, grytor, risrätter, wokade och stekta rätter, smoothies m.m.
Kemi och botanik
Gurkmeja kallas ofta också för indisk saffran. Den är en art i familjen Zingiberaceae och tillhör samma familj som ingefära. Gurkmeja blir ca 1 meter hög och har underjordiska rotstammar, s.k. ritsomer, vilka är tjocka och köttiga. Köttet är starkt gul-orange eller ibland röd-orange och har en aromatisk doft. Den består av en stark olja som heter curcumin som består främst av: tumeron, atlanton och zingiberon. Ytan är brun och hård. Gurkmeja säljs mest som torkad krydda och den har en skarp smak på gränsen till bittert. Man torkar och mal roten. Det är gurkmejan som ger curryn dess gula färg samt den gula färgen i senap.
Terapeutisk verkan
• Verksam antioxidant.
• Läker sår, motverkar bakterier och mikrober.
• Motverkar parasiter och dysenteri.
• Stärker matsmältningen och fettnedbrytning genom gallutsöndring.
• Kan vara effektiv vid inflammatoriska tarmsjukdomar såsom Crohns sjukdom.
• Kan motverka cystisk fibros genom att korrigera den främsta mutationen, Delta F508.
• Skyddar vid olika typer av hepatit samt motverkar leverskador vid intag av läkemedel med leverbiverkningar.
• Motarbetar utveckling av metaboliskt syndrom och diabetes, samt kan avhjälpa dessa.
• Motverkar inflammation såsom artrit och kan även lindra sårinflammationer.
• Motarbetar bildning av starr.
• Hjärt-kärlstärkande genom dess blodförtunnande verkan, kolesterolsänkande effekt.
• Kan förebygga canceruppkomst genom dess leverskyddande verkan och genom att motverka tillverkningen av ett protein nödvändigt för tumörformation.
• Motverkar bröst-, prostata-, lung- och magcancer och minskar spridning av bröstcancerceller till lungorna.
• Hämmar aktiveringen av NF-kappa B, en regleringsmekanism som signalerar till gener att främja tillväxt av cancerceller, främjar apoptos av defekta och skadade celler, motverkar de transkriptom (arvsmassa i cellerna), som behövs för tillverkning av tumörer.
• Motverkar mutationer av polycykliska aromatiska hydrokarboner.
• Hämmar kromosomskador orsakade av strålning.
• Motverkar syntesen av skadliga heterocykliska aminer och nitroso-substanser som kan tillverkas när man exempelvis äter köttprodukter som är halvfabrikat innehållande nitrosaminer.
• Stoppar multipliceringen av leukemiceller.
• Tillsammans med quercetin motverkas ärftlig form av precancerogen polyp.
• Forskare har visat att gurkmeja motverkar cancerceller på flera olika sätt:
• gurkmejan innehåller bl.a. curcuminoider, som ger gurkmejan dess starkt gula färg.
• den curcuminoid som är mest studerad heter curcumin och man tror att det är den som har gett gurkmejan mycket av dess läkande verkan.
• curcuminets antiinflammatoriska verkan har visat sig vara jämförbar med läkemedlen hydrokortison och fenylbutazon beträffande antiinflammatorisk verkan. Till skillnad från dessa läkemedel har curcumin inte visat sig ha några signifikanta biverkningar.
Näringsinnehåll
2 tsk (ca 4,52 g) pulver innehåller i genomsnitt:
Kalorier 16 Protein 0,36 g
Kolhydrater 2,96 g Vatten 0,52 g
Vitamin C 1,16 mg Magnesium 8,76 mg
Folat 1,76 µg Kalium 114,48 mg
Vitamin K 0,59 µg Kalcium 8,28 mg
Dosering
1 krm till flera msk dagligen. Gurkmeja och curry kan man krydda generöst med om man inte har känslig mage. Terapeutisk verksam dos: 500–10 000 mg av torkat pulver.
Toxicitet
Ingen känd vid användning under 10 msk dagligen.
Kontraindikation
Undvik doser större än några krm upp till 1 tsk i maten vid graviditet. Alltför stora mängder gurkmeja kan skapa irritation i mag- och tarmkanalen. Undvik helt eller använd med försiktighet vid gallstensproblem.
Interaktion
P.g.a. dess potentiellt blodförtunnande effekt är det bra att konsultera läkare vid intag av medicin som har blodförtunnande verkan.
Beredningsform
Man använder främst gurkmeja i matlagning. Man kan gärna använda mycket gurkmeja som blandas med ris när det kokas, samt i soppor, wokade och stekta rätter.
Exempel på studier, referenser
Tetrahydrocurcumin från gurkmeja minskar förhöjda blodsockervärden/typ 2 diabetes
En experimentell studie på råttor visade att tetrahydrocurcumin (THC) motverkade diabetes och hade antioxidanteffekter.
Murugan P. et al. ”Effect of tetrahydrocurcumin on plasma antioxidants in streptozotocin-nicotinamid experimental diabetes”.
J Basic Clin Physiol Pharmacol, 2006;17:231-44.
Curcumin och capsaicin skyddar mot oxidation av fett i levern samt LDL -oxidation
Manjunatha H. et al. “Protective effect of dietary curcumin and capsaicin on induced oxidation of low-density lipoprotein, iron-induced hepatotoxicity and carrageenan-induced inflammation in experimental rats”. FEBS J, 2006:09/5.
Curcumin skyddar njurarna vid experimentell diabetes hos råttor
Sharma S. et al. “Curcumin, the active principle of turmeric (Curcuma longa), ameliorates diabetic nephropathy in rats”.
Clin Exp Pharmacol Physiol, 2006;33: 940-5.