Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Släktnamnet Rosmarinus anses komma från latinet och betyder "havets dagg”.

Rosmarin (Rosmarinus officinalis)

Historia
Släktnamnet Rosmarinus anses komma från latinet och betyder "havets dagg”. I det antika Grekland förknippade man örten med varaktighet, trohet, vänskap och gott minne. Studenter tog med sig en kvist till skolproven för att hålla sig skärpta. Redan under medeltiden användes rosmarin som ingrediens i rökelse och i aromatiska oljor. Inom traditionell läkekonst har man använt färsk rosmarin mot huvudvärk.

Form
Rosmarinens blommor är ljusblå, små och många och det kan se ut som om halvbuskarna är täckta av daggdroppar när de blommar. Det finns även sorter med vita, rosa eller lila blommor. Barren är ungefär 2 centimeter långa och mycket aromatiska. Rosmarin används i krydda och används i både färsk och torkad form.

 

Kemi och botanik
Rosmarin tillhör Labiatae familjen och är släkt med mynta.
Rosmarin växer vild i trakterna kring Medelhavet. Kryddan går att övervintra i södra Sverige, längre norrut får den odlas i kruka. Rosmarin innehåller: kaffeinsyra, rosmarinsyra, diterpener, triterpener, monterpener, flavonoider, aktiva oljor och antioxidanter.

Funktion och terapeutisk användning
• Förebygger matförgiftning genom att bl.a. motverka oxidering av fetter
• Naturligt konserveringsmedel som är lika effektivt som BHA och BHT
• Motverkar slembildning i näsa och hals orsakat av förkylning, influensa och infektion
• Motverkar bakterieinfektioner som bidrar till matförgiftning
• Motarbetar svamp och virus
• Immunstärkande och främjar läkning av sår samt nervstärkande och nervavslappnande
• Gynnar matsmältningen, väderfördelande och kramplösande
• Motverkar astmaattacker.
• Motverkar högt blodtryck
• Cirkulationsbefrämjande, ökar blodflöde till hjärnan och huvudet, förbättrar koncentrationen, och stärker minnet
• Antiinflamatorisk, motverkar reumatoid artrit
• Antiseptisk
• Stärker och skyddar lever- och gallfunktioner
• Den aktiva antioxidanten rosmanol i rosmarin har mer antioxidantaktivitet än tokoferol.

Näringsinnehåll
2 tsk (ca 2,20 g) torkad rosmarin innehåller i genomsnitt:
Kalorier 7,28 Protein 0,12 g
Kolhydrater 1,4 g Fibrer 0,92 g
Vatten 0,2 g Vitamin C 1,36 mg
Betakaroten 41,32 µg Kalcium 28 mg
Folat 6,76 µg Magnesium 4,84 mg

Dosering
1–6 tsk torkad krydda i mat eller som te.

Toxicitet
Ingen känd toxicitet vid användning under 3 msk (ca 10 g) dagligen. Stora mängder rosmarin, speciellt oljan är toxiskt.

Kontraindikation
Använd inte doser över 1–2 tsk i maten vid graviditet. I höga doser kan den stimulera livmodern.

Interaktioner
Inga kända.
Beredningsform
De färska eller torkade bladen används som krydda till bl.a. kött, vilt och kyckling. Man kan också göra te av det.

 

Synergister och antagonister
Används ofta tillsammans med basilika, oregano och salvia i matlagning.

Exempel på studier, referenser

Rosemarin har antioxidanteffekt
Moreno S. et al. ”Antioxidant and antimicrobial activities of rosemary extracts linked to their polyphenol composition”.
Free Radic Res, 2006;40:223-31.

Rosemarin minskar cancerogena ämnen som bildas vid grillning av kött
McCook A. ”Rosemary extract could make cooked meat safer”. Reuters Health, 2005-06-14:13:33:06-0400.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.

kvinna sitter på marken

Ingefära motade Inga-Lills ledvärk

Hälsa

Att vara still är inte Inga-Lills melodi. Hon pysslar, bygger hus, odlar grönsaker och umgås gärna med vänner och familj. Det livet kräver att kroppen hänger med, så när hon fick ont i knäna så ville hon prova ett kosttillskott – vilket fungerade galant. 

 

Ung kvinna sitter i en park med fallna höstlöv och läser en bok

Läs dig frisk från depression

Mental hälsa

Att läsa och samtala om det man har läst kan påverka ditt välbefinnande, självförtroende och den existentiella hälsan - på ett sätt som medicinering inte kan. Nu startas landets första universitetsutbildning i biblioterapi.

Kokoboksförfattaren Therese Elgquist går i ett grönsaksland.

Therese Elgquist: ”Så lär du dig laga växtbaserad mat”

Kost

Hur lyckas man med växbaserad matlagning, när både fantasi, kunskap och tid tryter? Matprofilen Therese Elgquist är aktuell med en riktigt användbar bok om grön mat – med guider till både säsong, smak, textur, tillagningssätt och näringsinnehåll. Här avslöjar hon hur du lyckas med att skapa grön magi i köket.

En grapefrukt isolerad på rosa bakgrund, metafor för det kvinnliga könsorganet

Allt om trenden att ånga sitt underliv

Hälsa

Nyfiken på att ånga ditt underliv? Ett örtbad för snippan kan fungera både avslappnande och välgörande, stödja underlivets återhämtning efter en förlossning – det sägs också påverka hormonbalansen. Men det finns några saker att se upp med.

 

fyra kvinnor

5 av 10 glömmer att klämma på kroppen

Hälsa

Oktober månad förknippas av många med Cancerfondens Rosa bandet-kampanj. En viktig fråga som Cancerfonden driver är att tänka och agera förebyggande. En Sifo-undersöknings som nyligen gjordes visade att bara hälften av svenskarna klämmer och känner på kroppen regelbundet.

lungor

Kväveoxid hjälper vid covid-19

Fakta

När coronavirus orsakade sars-epidemin 2003 användes kväveoxid som behandling med gott resultat. Nu har forskare vid Uppsala universitet konstaterat att kväveoxid också hjälper på SARS-CoV-2, som orsakar covid-19.

Kvinna sitter vid dator

KBT på nätet lika bra som fysiska möten

Övrigt

Coronapandemin har tvingat oss leva på ett annat sätt än vad vi är vana. Hemmajobb och inställda sammanhang kan fresta på. Allt fler lever med alkoholproblem som kan eskalera vid isolering. Men nu visar ny forskning att KBT på nätet för alkoholberoende är lika effektivt som fysiska möten.

Örter med läkande effekt i kroppen

Hälsa

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

 

Så här lätt får du en starkare kropp

Hälsa

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.