Havsalger

Historik
Makroalger i kosten och i terapeutiskt syfte är något som man använt sig av runtom i hela världen i tusentals år på bl.a. Orkneyöarna, i Sydamerika och runt Stilla havet.

I Japan och Korea konsumerar man dagligen makroalger såsom wakame och kombu. I andra länder konsumeras också hel mikroalg. I västvärlden får man i sig algextrakt, alginater, agar-agar, karragen, flera ggr om dagen eftersom algerna används som förtjockningsmedel i mat, kosttillskott, tandkräm och medicin. Agar och karragen extraheras från röda alger samt algin från bruna algsorter som kelp.

I Europa, inklusive Irland och Storbritannien har man använt och fortsätter att använda havsalger som mat och medicin både för sig själva och för sin boskap. Det är fortfarande vanligt med hostmedicin gjord på irländsk mossa (Chondrus crispus) och mjölkpudding innehållande dulse (Palmaria palmata) anses vara stärkande. Det finns en begränsad användning av alger i Europa som livsmedel. Idag använder man i västvärlden alger i terapeutiskt syfte, främst kelp som jodtillskott. Det vanligaste sättet de allra flesta får i sig alger är när de äter norirullar på sushi/japansk restaurang. Inom vissa grupper som makrobiotiker är användning av alger mycket stor och bidrar till stor del till de hälsobefrämjande effekterna av den makrobiotikiska kosten. För recept och idéer hur man använder alger mera i kosten se kokböcker med japansk mat, makrobiotisk mat eller hälsokost.

 

Botanik
Alger representerar mer än 90 procent av alla marina växter. De tusen olika sorterna är indelade i olika grupper efter deras pigment: bruna (kelp, Phaeophyceae), röda (Rodophyceae), gröna (Chlorophyceae), eller blågröna (Cyanophyceae). Phycology är studier av alger. De bruna och röda algerna innehåller polysackarider som är mycket värdefullt för kommersiellt bruk. Det förekommer flitigt inom, livsmedels- och läkemedelsbranchen samt kosmetiska industrier. Alger kan antingen vara makrofyter (havsalger) eller mikrofyter, encelliga alger såsom klorella.

Egenskaper och näringskälla
Polysackarider: De flesta kommersiella phycokolloider (alla är polysackarider) utvinns från bruna och röda mikroalger
Makroalgen innehåller betydelsefulla mängder omega-3-fettsyror, koncentrerade i galaktolipid-delen och är en utmärkt proteinkälla. Algen porfyra har t.ex. i torrvikt upp till 47 procent protein. En alg som vanligtvis konsumeras är brunalgen undaria som innehåller mellan 12–21 procent protein. Proteinet i undaria- och laminariasorterna innehåller alla essentiella aminosyror. Alger är en viktig källa av så väl mineraler som protein i Asien.

Makroalger innehåller relativt höga mängder kalium, natrium, kalcium, magnesium, spårelement och jod. Vitamininnehållet skiljer sig mellan olika sorter, men brunalgen innehåller mycket tokoferoler, B-vitaminer samt betakaroten. Porfyrasorterna har betydelsefulla mängder D-vitamin. Makroalger är också en god källa för hälsosamma fibrer. Havsalger är utmärkt som komplement till foder för djur på bondgården samt för husdjur.

Bristsjukdom och terapeutisk användning
Alger är en mycket god källa av koncentrerade näringsämnen och det är en fördel att använda alger i sin matlagning men de flesta har inte den traditionen.
De senaste århundradena har man använt makroalger i viktminskningsprogram, främst p.g.a. dess påverkan på fettomsättningen och dess balanserande effekt på sköldkörteln.
Idag använder man fortfarande brunalger i tillskott som ska främja viktminskning.

Maorierna på Nya Zeeland använde durvillea (Rimu) och poryphora (Karengo) externt och internt för att avgifta sig, som laxativ substans och som inflammationshämmare. Dessutom användes den för att bli av med mask, behandla brännskador, vid sköldkörtelproblem och veneriska sjukdomar.

De vanligaste algextrakten inom traditionell skolmedicin är agar och alginater. Alginiksyra hämmar sura uppstötningar och således risken för frätning på matstrupen.
Natriumalginat (Laminaria digitata/Ascophyllum nodosum) används vanligtvis inom alternativmedicinen som en del av ett reningsprogram eller avgiftningsprogram, speciellt för avgiftning av tungmetaller. Natriumalginat binder sig till strontium, kalcium, barium, kadmium, tenn, mangan, zink, radium. Den binder inte lika bra till bly och kvicksilver som de föregående.

Natriumalginat har visat sig skydda kor och människor vid strålning, t.ex. om man utsätts för strålning från strontium 90. Natriumalginat används även som effektiv behandling av halsbränna och som kolesterolsänkande medel. Natriumalginat anses vara en löslig fiber och liksom andra lösliga fibrer som pektin och psyllium så bidrar den till att minska förhöjda mängder kolesterol eller blodfetter. Dessutom så har den en gynnsam effekt på blodsockerbalansen.

Man använder sig av alger i terapeutiska sammanhang p.g.a. dessa övriga egenskaper:
virus- och bakteriedödande, tumörhämmande, anticancerogena, immunstärkande, blodförtunnande, blodtryckssänkande, tillväxtreglerande, sköldkörtelreglerande, sårläkande och antiinflammatoriska egenskaper. Alla havsalger innehåller antivirala polysackarider. Algernas antibakteriella egenskaper beror delvis på att de innehåller jod och polyfenoler. Inom folkmedicinen har man använt sig av alger vid behandling av feber, eksem, gallsten, leversjukdomar, gikt, menstruationsbesvär, högt blodtryck samt vid njursjukdomar.

Sjömän har använt alger, speciellt kalciumalginat som omslag för sårläkning under hundratals år. Algbad och alginpackningar är kända för sina läkande, avgiftande och lenande effekter för huden vid spabehandling. Man kan gärna öka intag av alger i kosten genom att äta mera av följande: nori, dulse, wakame, arame, isiki, hijiki, kombu m.m.

Dosering
Natriumalginat-tillskott:
ODI: 500–2 000 mg.
TDI: 2 000–6 000 mg för avgiftningskur av tungmetaller.

Toxicitet
Intag av makroalger och dess polysackarider anses vara säkert upp till en total konsumtion av 1 procent av dagligt intag av föda. Det finns vissa fall av toxicitet från makroalger. Överdrivet intag av jod från jodrika makroalger kan störa sköldkörtelfunktionen. Sådana fall är sällsynta. en nyligen gjord studie undersökte 12 olika typer av makroalger. Deras jodinnehåll varierade mycket. Nori (Porphyra Tenera) innehöll 16 µg per g. Kelp (Laminaria digitata) innehöll 8 165 µg per g. Blåstång och kelp anses vara de bästa naturliga källorna av jod.
Vid för högt intag av jod kan man uppleva hyperaktivitet eller snabba hjärtslag. Detta är ovanligt men kan förekomma. Personer med hyperaktiv sköldkörtel eller Hashimotos sjukdom bör använda stor försiktighet vid intag av alger och algtillskott.
Det är säkert att äta alger utom i några undantagsfall. Utbrott av förgiftning av alger har inträffat i Nordostatlanten. Kainiksyra, en pyrolidinsyra isolerad från makroalgen Diginea Simplex och vissa andra röda makroalger är en potent excitotoxin. Dessa alger användes medicinskt i många samhällen för att eliminera mask och parasiter. Det finns naturligtvis giftalger i Östersjön som man ska undvika, men alger som säljs som livsmedel eller tillskott ska vara kontrollerade och säkra källor av näring med minimal risk för skada.

Interaktion med läkemedel
Det finns inte specifika kontraindikationer men intag av alger samtidigt som läkemedel kan minska upptaget av läkemedlet. Separera intagen med minst 1 timme.

Interaktion med näringsämnen
Det finns inte specifika kontraindikationer men intag av alger samtidigt som intag av kosttillskott och näringstäta födoämnen kan nedsätta upptaget av mineraler som kalcium, mangan och zink.
Vid överskott/förhöjda värden av kalcium, mangan, zink och andra mineraler kan alginat användas för att minska lagrade mineraler i kroppen.

Kelp sänker östrogenproduktion
En nyligen publicerad studie som gjorts på råttor visar att kelp sänker östrogenproduktionen, ett hormon som är förknippad med vissa typer av bröstcancer. Kelp minskade även råttornas menscykel med upp till 37 procent. Forskarna testade även kelp på människors äggstockar. Cellerna minskade östrogenproduktionen mellan 18–35 procent beroende på doseringen. Slutligen kunde kelp även blockera östrogenets förmåga att fästa sig vid äggstocksceller.
Skibola C. Journal of Nutrition, February 2005, vol 135:pp 296-300.
News release, University of California, Berkeley. www.my.webmd.com

Triglycerider och blodtryck
Intag av karragen har visat sig sänka blodfetter och kolesterolnivåer.
Panlasigui LN. et al. ”Blood cholesterol and lipid lowering effects of carragenan on human volunteers”.
Asia Pac J Clin Nutr, 2003; 12(2):209-14.

Samma aktivitet sker i andra fiberlösliga livsmedel såsom havre. De lösliga fibrerna binder kolesterolet i tarmen, där det utsöndras istället för att bindas till magsalter.
Wang W. et al. ”Binding of bile salts to soluble and insoluble dietery fibers of seaweeds”. Fisheries Sci, 2001;67(6):1169-73.

Avgiftning
Polysackariderna i makroalger har en kelerande effekt vilket betyder att biotillgängligheten kan vara lägre än man förutsåg genom en enkel uppskattning av mineralinnehållet. Omvänt kan man använda sig av makroalger för att kelera oönskade metaller och gifter ur kroppen. Sådan kelering har man använt på personer som blivit utsatta för strålning.
Hesp R. et al. “Effect of sodium alginate in inhibiting uptake of radiostrontium by the human body”. Nature. 1965; 208(17):1341-2.
Gong YF. et al. “Suppression of radioactive strontium absorption by sodium alginate in animals and human subjects”.
Biomed Environ Sci,1991; 4(3):273-82.

Alger och utveckling av barn
En studie med 11 875 gravida kvinnor (deltagare i Avon Longitudinal Study of Parents and Children) indikerar att intag av alger under graviditeten ger fördelar för neuroutvecklingen hos deras barn. När modern inte åt alger fann man 48 procent ökad risk för att deras barn skulle finnas i den lägsta fjärdedelen när det gällde verbal intelligenskvot jämfört med dem som åt minst 340 g alger per vecka. Bara ett mindre intag av alger kunde också kopplas till 9 procent ökad risk jämfört med dem som åt mer än 340 g alger. Dessutom var intag av alger kopplat till mindre risk för att utveckla beteendestörningar och problem med finmotoriska färdigheter, kommunikation och social utveckling.
Hibbeln, J.R., et al. ”Maternal seafood consumption in pregnancy and neurodevelopmental outcomes in childhood (ALSPAC study): an observational cohort study”. The Lancet 2007; 369:578-585.

Exempel på studier, referenser

Antitumör och immunreglerande aktivitet
Hel makroalg, makroalgers blötläggningsvatten och makroalgextrakt har alla en hämmande verkan på både inplanterad cancer och framkallad cancer hos djur.
Itoh H. et al. ”Antitumor activity and immunological properties of marine algal polysaccharides, especially fucoidan, prepared from Sargassum thunbergii of Phaeophyceae”. Anticancer Res, 1993; 13 (6A): 2045-52.
Furusawa E. et al. “Anticancer potential of viva –natural, a dietery seaweed extract, on Lewis lung carcinoma in comparison with chemical immunomudulators and on cyclosporine-accelerated AKR leukemia”. Oncology, 1989; 46(5): 343-8.
Ohigashi H. et al. ”Possible anti-tumor promoting properties of marine algae and in vivo activity of Wakame seaweed extract”.
Biosci Biotechnol Biochem, 1992; 56(6): 994-5.

Källor
Aaronson S. “Important Vegetable supplements”. Chapter C, Part II. Staple foods: 231-49. The Cambridge World History of Food. Cambridge University Press, 2000. U.K.
Burtin, P. “Nutritional value of seaweeds”. Electron J Environ Agric Food chem, 2003;2(4):1-12.
Egger G. et al. “The Effectiviness of Popular, Non-Prescription Weight Loss Supplements”.
Med J Aust, 1999; 171:604-8.
Glycoscience and Nutrition, Vol 6 No 2, March 1, 2005.
Hendler S.S. PDR for Nutritional Supplements, Thomson Pub. Montvale, USA. 2001.
Kikunaga S. et al. ”The bioavailability of magnesium from Wakame (Undaria Pinnatifida) and Hijiki (Hijikia fusiforme) and the effect of alginic acid on magnesium utilization of rats. Plant Foods Hum”. Nutr, 1999;53(3):265-74.
Kolb N. et al. ”Evaluation of marine algae wakame (Undaria pinnatifida) and kombu (Laminaria digitata japonica) as food supplements”. Food Technol. Biotechnol, 2004;42, 57-61.
Riley M. Maori. “Healing and Herbal”. New Zealand Ethnobotanical Sourcebook, Viking Sevenseas.

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mamma matar sin treåring glass

Har du gjort ditt barn sockerberoende?

Krönikan

I söndags publicerade Aftonbladet debattartikeln Skippa sockret – om du älskar ditt barn skriven av min vän och kollega Anna Larsson. Debattartikeln har fått ett enormt genomslag. På bara tre dagar har 260 000 personer läst den och 35 450 personer delat den på sociala medier. Anledningen? Anna trycker på två ömma punkter. Hon debatterar vad barn ska äta. Det är två känsliga ämnen på en och samma gång och då blir det en kärnexplosion av känslor, dåliga samveten och åsikter.

Kycklingar pickar utomhus

Jordbruksverket censurerade orsak bakom utbrott av kycklingsmitta

Hälsa

Under 2016 registrerades närmare 7 000 sjukdomsfall orsakade campylobacter, som i sin tur är kopplade till en ökad konsumtion av färsk kyckling. En av anledningarna till ökningen av campylobacter är en bristande hygien hos uppfödare, enligt uppgifter från Svensk Fågel. "Utgå från att all färsk kyckling kan innehålla campylobacter", säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Smittskyddsläkare bedömer utbrottet som allvarligt och är frustrerade över att svenska myndigheter inte vidtagit åtgärder för att stoppa smittan, däremot agerat för att mörka det verkliga läget.

Traditionella semlor på fat

Fettisdagen – och officiell semmelstart! Här är 7 alternativa varianter

Glutenfritt

Idag, på fettisdagen, startar semmelsäsongen officiellt – även om de sålts och ätits ända redan tidig januari. De senaste åren har bagerierna tävlat om att skapa den mest kreativa semlan. Vi har till exempel sett semmelwrappen, prinsesstårtssemlan, kanelbullesemlan, semmelmuffinsen med flera. Kurera vill så klart inte vara sämre. Här är sju kreativa varianter – med hälsotouch.

Ulrika Davidsson – ny expert inom kost, hälsa och vikt

Ulrika Davidsson – ny expert inom kost, hälsa och vikt

Intervju

Ulrika Davidsson är kostrådgivare, hälsoprofil och med 26 böcker utgivna sedan 2006 även en av Sveriges mest produktiva kokboksförfattare. Hon är dessutom ny medlem av Kureras expertpanel och kommer att svara på läsarnas frågor om kost, hälsa och vikt. Hennes eget intresse för kost och hälsa startade för 15 år sedan när hon vägde nästan 100 kilo. För att framgångsrikt lyckas med en viktminskning började hon att lära sig mer om näringslära och vad olika livsmedel faktiskt innehåller. Idag brinner hon för att lära andra människor samma viktiga kunskap.

Ung man slår sig för pannan

Hur har du det med minnet? Brist på fettsyran lecitin kan ge glömska

Naturlig hälsa

En av de första indikationerna på för hög stress är när man ofta är trött och glömmer små saker i sin vardag. Har stressen pågått under en längre tid utarmas kroppen på viktiga fettsyror, vitaminer och mineraler. Om du har fått näringsbrist medför det inte bara små minnesstörningar. Det kan också ge obehagliga minnesluckor. Vår hjärna består till 40 procent av fettsyran lecitin. Lecitin förbättrar förmågan att ta in ny information samtidigt som den bidrar till bättre minne. Kosttillskott med lecitin, som framställs från sojabönor, kan ge dig tillbaka ett normalt fungerande minne inom några veckor.

rum med stolar bord och tavla

Så påverkas du av din konst

Krönikan

Du är vad du ser. Har du tänkt på hur du påverkas av visuella intryck? Den flod av bilder som sköljer över oss dagligen på sociala medier, i nyheter och reklam kan vara svår att kontrollera och värja sig mot. Något som du däremot kan påverka är de bilder som du har uppsatta i ditt hem.

Kvinna med vacker hy

24 frågor och svar om hudvård

Hud

I skönhetshyllorna slåss olika sorters krämer, oljor och serum om vår uppmärksamhet - men vad ska man egentligen ha alla produkter till? Fungerar anti-rynk-krämer? Och kräver aknehud särskilda hudvårdsprodukter? Hudvårdsexperten och inspiratören Emma Bergqvist på Weleda reder här ut några av alla frågetecken gällande hudvård.

grönsaker i vagn i livsmedelsbutik

Alliansen överens – vill inte ha ekomål

Eko/miljö

Den ekologiska produktionen och konsumtionen ska öka, menar den nya nationella Livsmedelsstrategin. Men den proposition och handlingsplan som nu lagts fram för att nå målen stöttas inte av allianspartierna. Istället för ökad ekoproduktion och upphandling borde man satsa på produktionen generellt, menar de.

Honungsburkar på hylla i butik

Svenska honungskonsumenter vilseleds av märkning

Kost

Honung är en av de mest förfalskade råvarorna som finns. Trots det nöjer sig Livsmedelsverket i Sverige med den lägsta nivån av ursprungsmärkning som påbjuds av EU. Biodlingsföretagarna driver frågan om en skärpning av märkningen. Förebilden är länder som Italien där man valt att vägleda konsumenter som vill veta var honungen kommer ifrån, något som också förordas i Sveriges nya Livsmedelsstrategi.

Liten flicka håller händerna för ansiktet

De hjälper personer som utsatts för sexuella övergrepp

Gravid/barn

"Du är inte ensam. Det var inte ditt fel." Så inleder organisationen Wonsa sin information till personer som varit utsatta för sexuella övergrepp. De för en envis kamp för att sprida information och erbjuda stöd och behandling till personer som drabbats. För du behöver inte må dåligt över detta för alltid. Det finns hopp!

kvinna i grå kappa ute i kylan

Saffran kan muntra upp – och vara hjälpen ur en depression

Hälsa

Det är helt naturligt och väldigt vanligt att känna trött och håglös mitt i vintern. Kyla, mörker och korta dagar kan ge vem som helst en tillfällig humörsvacka. Om de negativa känslorna inte går över och blir till varaktig oro och nedstämdhet, då finns snabb, naturlig och biverkningsfri hjälp att få. Extrakt av saffran kan ta dig ur en besvärlig situation. Redan efter två veckor kommer effekten. Det har flera vetenskapliga studier bevisat.

Sjuk tjej i sängen snyter sig

Akut hjälp för dig som (trots allt) blivit sjuk

Naturlig hälsa

Du kanske har ätit dina vitaminer, tränat lagom och sovit tillräckligt – men ändå blivit sjuk? Eller kanske har du stressat mycket, övertränat, sovit lite, slarvat med näringstillförseln och därmed sänkt ditt immunförsvar och blivit sjuk? Oavsett vilket – här är åtta egenvårdstips för dig som vill lindra dina besvär och skynda på ditt tillfrisknande.

MSM – därför är det bra för leder, hud, hår och naglar

Hud

MSM är ”mirakelmedlet” som tillför kroppen organiskt svavel och är bra för alltifrån ledvärk till hudproblem, sköra naglar och håravfall. Och mycket mer än så. C-vitamin förbättrar upptaget och effekten av MSM. Här får du veta varför det svavelrika tillskottet har så god effekt på kroppens bindväv.

Kosttillskott på sked framför grönsaksdisk

På regeringens uppdrag: Nu utreds om Sverige ska införa maxgränser för vitaminer och mineraler

Naturlig hälsa

Livsmedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att ”utreda och vid behov införa föreskrifter om maximalvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott". Men branschorganisationen Svensk Egenvård som har deltagit i dialogen med Livsmedelsverket hävdar att något sådant behov inte finns i Sverige. "Nej, vi ser inget behov av nationella maxvärden i Sverige. Den svenska lagstiftningen med producentansvar är bra och det fungerar absolut inte bättre i andra länder med maxvärden", säger VD Mats Nilsson till Kurera.

Man i läkarrock skakar hand med person i kostym

Svenska läkare får miljoner av läkemedelsföretag

Allmänt

Tiotals miljoner kronor betalades i fjol ut till läkare och annan vårdpersonal – direkt från läkemedelsföretagen. De har fått betalt för att på olika sätt samarbeta med industrin. Schweiziska läkemedelsföretaget Novartis är det bolag som har betalat ut mest till enskilda läkare. Det visar SvD:s granskning av Läkemedelsindustriföreningens nya öppna data.

Laxfilé på träbord

Förbjudet bekämpningsmedel i odlad lax (– och allt mindre omega-3)

Kost

En analys som Testfakta låtit göra av tolv olika laxprodukter visar att all testad lax innehöll det förbjudna – och potentiellt hälsofarliga – bekämpningsmedlet etoxikin, dessutom i över hälften av fallen i mängder som överskrider gränsvärdet för kött flera gånger om. Ämnet tillsätts i fiskfodret för att det inte ska explodera under transporten. En ny studie visar också att mängden nyttiga fettsyror i odlad lax har halverats de senaste tio åren.

Åsa med sin son Herbert två år

Livet som förälder till ett barn med typ 1-diabetes

Krönikan

Jag vet att det är många föräldrar som liksom oss kämpar med diabetes dygnet runt. Föräldrar som vet precis hur mycket jobb, och rädsla, det innebär. Till alla dem som har den stora lyckan att inte ha ett diabetesdrabbat barn vill jag bidra till att belysa vilken allvarlig sjukdom det är. Och om hur en vanlig dag kan se ut för oss som är föräldrar.

Vegoburgare

Tre stora företag fällda för vilseledande vegoreklam

Kost

De tre stora livsmedelsföretagen Lidl, Max och Orkla Foods har i sina reklamer kallat vissa produkter "vegetariska", trots att de innehåller både mjölk och ägg. Reklamombudsmannens opinionsnämnd (RON) anser att informationen i marknadsföringen är otillräcklig, klassar den som vilseledande - och nu fälls företagen för vegofusk.

Illustration av förändringstrappa

Motivationsguide för bestående förändring

Allmänt

Nytt år med löften om att börja ett nya hälsosamt liv. Många går ut hårt och är på gymmet varje dag, äter nyttig mat varje måltid och pressar sig själva ganska hårt. Det kan fungera för några men finns inte den riktiga viljan till förändring så återgår man ganska snabbt till sina gamla vanor. Man orkar inte hålla i sina förändringar och de blir inte bestående. Men varför är det så svårt att genomföra en förändring? Hur blir vi motiverade att förändra oss? Och går det att motivera andra till förändring? Här är Liria Ortiz motivationsguide för bestående förändring.

kvinna vid dator

Så slipper du bli sjuk!

Förkylning

Under vintermånaderna hostas det och snörvlas till höger och vänster. Men inte alla drabbas. I alla fall inte så ofta. De som har ett starkt immunförsvar klarar sig bättre – och får ett kortare sjukdomsförlopp när de väl drabbas. Vill du slippa bli sjuk? Här får du åtta tips på förebyggande hjälp som stärker immunförsvaret.

Ugnsomelett med chevré

Ugnsomelett med chèvre

Mat

Här är ett underbart recept på en ugnsomelett med getost. "Den här omeletten vill jag äta till frukost, lunch och middag - och det har jag också gjort flera gånger inom loppet av en vecka. Enkel att göra, lockande utseendemässigt och oerhört god", berättar Emma V Larsson som testat receptet som kommer från boken "Made by Marys Gröna Frukost”.

Äldre par håller handen

Vissa tarmbakterier kan ge alzheimer

Allmänt

Bakterierna i tarmen tycks spela roll för utvecklingen av Alzheimers sjukdom, enligt forskare i Lund. Upptäckten kan få stor betydelse. "Nu skulle man faktiskt kunna förhindra att folk insjuknar", säger en av forskarna bakom studien till TT.