Havsalger

Historik
Makroalger i kosten och i terapeutiskt syfte är något som man använt sig av runtom i hela världen i tusentals år på bl.a. Orkneyöarna, i Sydamerika och runt Stilla havet.

I Japan och Korea konsumerar man dagligen makroalger såsom wakame och kombu. I andra länder konsumeras också hel mikroalg. I västvärlden får man i sig algextrakt, alginater, agar-agar, karragen, flera ggr om dagen eftersom algerna används som förtjockningsmedel i mat, kosttillskott, tandkräm och medicin. Agar och karragen extraheras från röda alger samt algin från bruna algsorter som kelp.

I Europa, inklusive Irland och Storbritannien har man använt och fortsätter att använda havsalger som mat och medicin både för sig själva och för sin boskap. Det är fortfarande vanligt med hostmedicin gjord på irländsk mossa (Chondrus crispus) och mjölkpudding innehållande dulse (Palmaria palmata) anses vara stärkande. Det finns en begränsad användning av alger i Europa som livsmedel. Idag använder man i västvärlden alger i terapeutiskt syfte, främst kelp som jodtillskott. Det vanligaste sättet de allra flesta får i sig alger är när de äter norirullar på sushi/japansk restaurang. Inom vissa grupper som makrobiotiker är användning av alger mycket stor och bidrar till stor del till de hälsobefrämjande effekterna av den makrobiotikiska kosten. För recept och idéer hur man använder alger mera i kosten se kokböcker med japansk mat, makrobiotisk mat eller hälsokost.

 

Botanik
Alger representerar mer än 90 procent av alla marina växter. De tusen olika sorterna är indelade i olika grupper efter deras pigment: bruna (kelp, Phaeophyceae), röda (Rodophyceae), gröna (Chlorophyceae), eller blågröna (Cyanophyceae). Phycology är studier av alger. De bruna och röda algerna innehåller polysackarider som är mycket värdefullt för kommersiellt bruk. Det förekommer flitigt inom, livsmedels- och läkemedelsbranchen samt kosmetiska industrier. Alger kan antingen vara makrofyter (havsalger) eller mikrofyter, encelliga alger såsom klorella.

Egenskaper och näringskälla
Polysackarider: De flesta kommersiella phycokolloider (alla är polysackarider) utvinns från bruna och röda mikroalger
Makroalgen innehåller betydelsefulla mängder omega-3-fettsyror, koncentrerade i galaktolipid-delen och är en utmärkt proteinkälla. Algen porfyra har t.ex. i torrvikt upp till 47 procent protein. En alg som vanligtvis konsumeras är brunalgen undaria som innehåller mellan 12–21 procent protein. Proteinet i undaria- och laminariasorterna innehåller alla essentiella aminosyror. Alger är en viktig källa av så väl mineraler som protein i Asien.

Makroalger innehåller relativt höga mängder kalium, natrium, kalcium, magnesium, spårelement och jod. Vitamininnehållet skiljer sig mellan olika sorter, men brunalgen innehåller mycket tokoferoler, B-vitaminer samt betakaroten. Porfyrasorterna har betydelsefulla mängder D-vitamin. Makroalger är också en god källa för hälsosamma fibrer. Havsalger är utmärkt som komplement till foder för djur på bondgården samt för husdjur.

Bristsjukdom och terapeutisk användning
Alger är en mycket god källa av koncentrerade näringsämnen och det är en fördel att använda alger i sin matlagning men de flesta har inte den traditionen.
De senaste århundradena har man använt makroalger i viktminskningsprogram, främst p.g.a. dess påverkan på fettomsättningen och dess balanserande effekt på sköldkörteln.
Idag använder man fortfarande brunalger i tillskott som ska främja viktminskning.

Maorierna på Nya Zeeland använde durvillea (Rimu) och poryphora (Karengo) externt och internt för att avgifta sig, som laxativ substans och som inflammationshämmare. Dessutom användes den för att bli av med mask, behandla brännskador, vid sköldkörtelproblem och veneriska sjukdomar.

De vanligaste algextrakten inom traditionell skolmedicin är agar och alginater. Alginiksyra hämmar sura uppstötningar och således risken för frätning på matstrupen.
Natriumalginat (Laminaria digitata/Ascophyllum nodosum) används vanligtvis inom alternativmedicinen som en del av ett reningsprogram eller avgiftningsprogram, speciellt för avgiftning av tungmetaller. Natriumalginat binder sig till strontium, kalcium, barium, kadmium, tenn, mangan, zink, radium. Den binder inte lika bra till bly och kvicksilver som de föregående.

Natriumalginat har visat sig skydda kor och människor vid strålning, t.ex. om man utsätts för strålning från strontium 90. Natriumalginat används även som effektiv behandling av halsbränna och som kolesterolsänkande medel. Natriumalginat anses vara en löslig fiber och liksom andra lösliga fibrer som pektin och psyllium så bidrar den till att minska förhöjda mängder kolesterol eller blodfetter. Dessutom så har den en gynnsam effekt på blodsockerbalansen.

Man använder sig av alger i terapeutiska sammanhang p.g.a. dessa övriga egenskaper:
virus- och bakteriedödande, tumörhämmande, anticancerogena, immunstärkande, blodförtunnande, blodtryckssänkande, tillväxtreglerande, sköldkörtelreglerande, sårläkande och antiinflammatoriska egenskaper. Alla havsalger innehåller antivirala polysackarider. Algernas antibakteriella egenskaper beror delvis på att de innehåller jod och polyfenoler. Inom folkmedicinen har man använt sig av alger vid behandling av feber, eksem, gallsten, leversjukdomar, gikt, menstruationsbesvär, högt blodtryck samt vid njursjukdomar.

Sjömän har använt alger, speciellt kalciumalginat som omslag för sårläkning under hundratals år. Algbad och alginpackningar är kända för sina läkande, avgiftande och lenande effekter för huden vid spabehandling. Man kan gärna öka intag av alger i kosten genom att äta mera av följande: nori, dulse, wakame, arame, isiki, hijiki, kombu m.m.

Dosering
Natriumalginat-tillskott:
ODI: 500–2 000 mg.
TDI: 2 000–6 000 mg för avgiftningskur av tungmetaller.

Toxicitet
Intag av makroalger och dess polysackarider anses vara säkert upp till en total konsumtion av 1 procent av dagligt intag av föda. Det finns vissa fall av toxicitet från makroalger. Överdrivet intag av jod från jodrika makroalger kan störa sköldkörtelfunktionen. Sådana fall är sällsynta. en nyligen gjord studie undersökte 12 olika typer av makroalger. Deras jodinnehåll varierade mycket. Nori (Porphyra Tenera) innehöll 16 µg per g. Kelp (Laminaria digitata) innehöll 8 165 µg per g. Blåstång och kelp anses vara de bästa naturliga källorna av jod.
Vid för högt intag av jod kan man uppleva hyperaktivitet eller snabba hjärtslag. Detta är ovanligt men kan förekomma. Personer med hyperaktiv sköldkörtel eller Hashimotos sjukdom bör använda stor försiktighet vid intag av alger och algtillskott.
Det är säkert att äta alger utom i några undantagsfall. Utbrott av förgiftning av alger har inträffat i Nordostatlanten. Kainiksyra, en pyrolidinsyra isolerad från makroalgen Diginea Simplex och vissa andra röda makroalger är en potent excitotoxin. Dessa alger användes medicinskt i många samhällen för att eliminera mask och parasiter. Det finns naturligtvis giftalger i Östersjön som man ska undvika, men alger som säljs som livsmedel eller tillskott ska vara kontrollerade och säkra källor av näring med minimal risk för skada.

Interaktion med läkemedel
Det finns inte specifika kontraindikationer men intag av alger samtidigt som läkemedel kan minska upptaget av läkemedlet. Separera intagen med minst 1 timme.

Interaktion med näringsämnen
Det finns inte specifika kontraindikationer men intag av alger samtidigt som intag av kosttillskott och näringstäta födoämnen kan nedsätta upptaget av mineraler som kalcium, mangan och zink.
Vid överskott/förhöjda värden av kalcium, mangan, zink och andra mineraler kan alginat användas för att minska lagrade mineraler i kroppen.

Kelp sänker östrogenproduktion
En nyligen publicerad studie som gjorts på råttor visar att kelp sänker östrogenproduktionen, ett hormon som är förknippad med vissa typer av bröstcancer. Kelp minskade även råttornas menscykel med upp till 37 procent. Forskarna testade även kelp på människors äggstockar. Cellerna minskade östrogenproduktionen mellan 18–35 procent beroende på doseringen. Slutligen kunde kelp även blockera östrogenets förmåga att fästa sig vid äggstocksceller.
Skibola C. Journal of Nutrition, February 2005, vol 135:pp 296-300.
News release, University of California, Berkeley. www.my.webmd.com

Triglycerider och blodtryck
Intag av karragen har visat sig sänka blodfetter och kolesterolnivåer.
Panlasigui LN. et al. ”Blood cholesterol and lipid lowering effects of carragenan on human volunteers”.
Asia Pac J Clin Nutr, 2003; 12(2):209-14.

Samma aktivitet sker i andra fiberlösliga livsmedel såsom havre. De lösliga fibrerna binder kolesterolet i tarmen, där det utsöndras istället för att bindas till magsalter.
Wang W. et al. ”Binding of bile salts to soluble and insoluble dietery fibers of seaweeds”. Fisheries Sci, 2001;67(6):1169-73.

Avgiftning
Polysackariderna i makroalger har en kelerande effekt vilket betyder att biotillgängligheten kan vara lägre än man förutsåg genom en enkel uppskattning av mineralinnehållet. Omvänt kan man använda sig av makroalger för att kelera oönskade metaller och gifter ur kroppen. Sådan kelering har man använt på personer som blivit utsatta för strålning.
Hesp R. et al. “Effect of sodium alginate in inhibiting uptake of radiostrontium by the human body”. Nature. 1965; 208(17):1341-2.
Gong YF. et al. “Suppression of radioactive strontium absorption by sodium alginate in animals and human subjects”.
Biomed Environ Sci,1991; 4(3):273-82.

Alger och utveckling av barn
En studie med 11 875 gravida kvinnor (deltagare i Avon Longitudinal Study of Parents and Children) indikerar att intag av alger under graviditeten ger fördelar för neuroutvecklingen hos deras barn. När modern inte åt alger fann man 48 procent ökad risk för att deras barn skulle finnas i den lägsta fjärdedelen när det gällde verbal intelligenskvot jämfört med dem som åt minst 340 g alger per vecka. Bara ett mindre intag av alger kunde också kopplas till 9 procent ökad risk jämfört med dem som åt mer än 340 g alger. Dessutom var intag av alger kopplat till mindre risk för att utveckla beteendestörningar och problem med finmotoriska färdigheter, kommunikation och social utveckling.
Hibbeln, J.R., et al. ”Maternal seafood consumption in pregnancy and neurodevelopmental outcomes in childhood (ALSPAC study): an observational cohort study”. The Lancet 2007; 369:578-585.

Exempel på studier, referenser

Antitumör och immunreglerande aktivitet
Hel makroalg, makroalgers blötläggningsvatten och makroalgextrakt har alla en hämmande verkan på både inplanterad cancer och framkallad cancer hos djur.
Itoh H. et al. ”Antitumor activity and immunological properties of marine algal polysaccharides, especially fucoidan, prepared from Sargassum thunbergii of Phaeophyceae”. Anticancer Res, 1993; 13 (6A): 2045-52.
Furusawa E. et al. “Anticancer potential of viva –natural, a dietery seaweed extract, on Lewis lung carcinoma in comparison with chemical immunomudulators and on cyclosporine-accelerated AKR leukemia”. Oncology, 1989; 46(5): 343-8.
Ohigashi H. et al. ”Possible anti-tumor promoting properties of marine algae and in vivo activity of Wakame seaweed extract”.
Biosci Biotechnol Biochem, 1992; 56(6): 994-5.

Källor
Aaronson S. “Important Vegetable supplements”. Chapter C, Part II. Staple foods: 231-49. The Cambridge World History of Food. Cambridge University Press, 2000. U.K.
Burtin, P. “Nutritional value of seaweeds”. Electron J Environ Agric Food chem, 2003;2(4):1-12.
Egger G. et al. “The Effectiviness of Popular, Non-Prescription Weight Loss Supplements”.
Med J Aust, 1999; 171:604-8.
Glycoscience and Nutrition, Vol 6 No 2, March 1, 2005.
Hendler S.S. PDR for Nutritional Supplements, Thomson Pub. Montvale, USA. 2001.
Kikunaga S. et al. ”The bioavailability of magnesium from Wakame (Undaria Pinnatifida) and Hijiki (Hijikia fusiforme) and the effect of alginic acid on magnesium utilization of rats. Plant Foods Hum”. Nutr, 1999;53(3):265-74.
Kolb N. et al. ”Evaluation of marine algae wakame (Undaria pinnatifida) and kombu (Laminaria digitata japonica) as food supplements”. Food Technol. Biotechnol, 2004;42, 57-61.
Riley M. Maori. “Healing and Herbal”. New Zealand Ethnobotanical Sourcebook, Viking Sevenseas.

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bebis på potta

Nya trenden: Tidig pott-träning

Gravid/barn

Många barn bär blöjor upp till tre, fyra års ålder. Men inte alla. Fenomenet "babypottning" har sedan några år vuxit sig starkare i Sverige. Lucia Nigro är en mamma som förespråkar tidig potträning. Hennes tre månader gamla son Adam började gå på toaletten vid två månaders ålder, rapporterar SVT.

Johanna Bjurström

Så får du ditt barn att äta mer hälsosamt

Krönikan

Jag får ofta frågor som: "Hur får jag mina barn att äta hälsosammare?" Jag har lärt mig under åren med mina barn, som idag är tonåringar, att det är inte vad du säger utan vad du gör och det du faktiskt ställer fram på bordet som är avgörande. Här vill jag dela med mig av mina tips om hur du kan påverka ditt/dina barn att äta bättre.

5 alternativ till komjölk – en miniguide

Kost

Vill du undvika mjölk? Anledningarna till att vilja göra det kan vara många och det har kommit en hel uppsjö med alternativa produkter för den som väljer bort komjölk. Men vad har de för styrkor och svagheter och vad passar de till? Vi guidar dig!

Livsmedelsverket

Så många litar på Livsmedelsverket

Allmänt

41 procent uppger att de litar mycket på Livsmedelsverket – och var fjärde svensk uppger att de litar helt på information som kommer från myndigheten. Det visar branschorganisationen Svensk Egenvårds undersökning om vad allmänheten anser om kost, kostråd och kosttillskott.

Ylva Tuoremaa

Havtornsolja var lösningen på guiden Ylvas problem med muntorrhet

Hälsa

Omega-7 är en fettsyra som är speciellt viktig för huden. Den hjälper bland annat torra, sköra slemhinnor att återfå sin fuktighet.
 När Ylva Tuoremaa, 62 år, guidade grupper i Hjalmar Lundbomsgården i Kiruna blev hon så torr i munnen att hon fick svårt att prata. Lösningen på problemet blev ett tillskott med havtornsolja som är rik på omega-7.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

Man plockar chokladtårta ur kylskåp fyllt av frukt

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

En av tre svenskar uppskattas ha ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck - eller vill undvika att få det.

massor med tunna plastkassar samlade på hög utomhus i något städprojekt

Nu kan du panta dina plastpåsar – i nytt pilotprojekt

Trendspaning

Hemköp blir första dagligvarukedjan ut när det gäller att erbjuda sina kunder pengar tillbaka när de återvinner sina plastpåsar. Samtidigt höjs priset på påsen med 50 öre. Projektet grundar sig i ett EU-beslut från 2015 om att minska användningen av tunna plastbärkassar. Samtidigt har Naturvårdsverket satt upp ett svenskt mål: att minska användningen plastpåsar till år 2025 till färre än 40 påsar per person och år.

Animation genomskinlig person med muskler och synligt hjärta

Selen och Q10 – världens bästa hjärtmedicin

Forskning

Det är fem år sedan KiSel10-studien skapade stora rubriker. Det var forskare vid Linköpings universitet som kunde visa att Q10 och selen minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med över 50 procent. Nu har samma forskare fortsatt att analyserat blodproverna på de 443 pensionärerna i studien. De nya resultaten är lika sensationella.

sjukhuspersonal kör iväg sjuksäng med liten flicka

EU varnar för resistenta superbakterier

Allmänt

Varje år dör omkring 25 000 personer bara inom EU:s gränser på grund av olika "superbakterier", det vill säga extra resistenta bakterier som tål nästan all antibiotika. Det visar en rapport från den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA. Nu ska EU ta fram en handlingsplan för att få bukt med spridningen av antibiotikaresistens, vilken ska lanseras redan i sommar.

Kvinna jobbar sent vid sin dator

Stress och könshormoner – så minskar du mängden skadligt östrogen

Hälsa

Påverkar stress våra könshormoner? I så fall hur? Ja, när vi upplever stress påverkas våra könshormoner på ett direkt sätt, menar Sanne Lundblad, expert i komplementär hormonterapi. "Stress ökar till exempel mängden östrogen i kroppen och kan göra oss överviktiga", säger hon till Kurera. Här berättar hon mer om hur detta går till och ger sex enkla tips på hur man kan minska mängden av den skadliga typen östrogen och öka den hälsosamma.

Blodtrycksmanchett

Lagrad vitlök sänker blodtrycket – utan biverkningar

Forskning

Högt blodtryck, hypertoni, påverkar cirka 30 procent av alla vuxna i Sverige. Fyra av tio personer som dör på grund av hjärtproblem hade ett förhöjt blodtryck. Det finns i dag inga bevis för att medicinering hjälper mot lätt förhöjt blodtryck. Men ett tillskott gjort på lagrad vitlök har i kliniska studier visat sig sänka blodtrycket signifikant.

groddar

Liten guide: Fröna du måste testa att grodda!

Kost

Längtar du efter vårens primörer? Kanske groddar kan vara lösningen så länge? Frön är fullpackade med näring men vi kan inte tillgodogöra oss näringen på ett bra sätt direkt från frön. När vi däremot groddar dem öppnar de upp och gör näringen mer tillgänglig. Riktigt närproducerad supermat helt enkelt!

man i 30-årsåldern tittar på ett piller som han håller i sin hand

Antalet unga som använder potensmedel har dubblats på 10 år

Naturlig hälsa

Potensmedel, alltså tabletter som Viagra, blir allt vanligare bland unga män. Bland killar mellan 15 och 24 år har antalet personer som hämtat ut potensmedel på recept ökat med 89 procent de senaste tio åren. 19-åriga "Victor" berättar för Sveriges radio att han ätit potensmedel under närmare tre års tid. Kurera vill passa på att slå ett slag för de naturliga alternativ till potensläkemedel som finns därute och som ofta räcker lika långt.

överviktig man i rutig skjorta och stor mage utomhus

Drygt halva Sverige har övervikt eller fetma

Allmänt

Drygt hälften av svenskarna i åldrarna 16–84 år är överviktiga eller feta. Samtidigt minskar dödligheten i fyra cancerformer samt hjärt-kärlsjukdom och färre riskkonsumerar alkohol och tobak. Det visar Folkhälsomyndighetens årsrapport för 2016. I rapporten framgår också att skillnaderna i hälsa mellan personer som har hög och låg utbildningsnivå fortsätter att vara stora.

Tjej med vacker fläta intill vatten

Välj rätt tillskott för håret – experten tipsar!

Skönhet

Upplever du att håret börjat växa långsammare? Känns håret kanske risigt och livlöst? Kanske har du slarvat med kosten och det börjar märkas på din hårkvalitet? Känner du igen dig ska du definitivt läsa vidare. Kurera bad hälsorådgivaren Sara Ruuth lista sina favoriter när det gäller näringstillskott för håret.

Zucchinipasta med kantarellpesto

Zucchinipasta med kantarellpesto

Mat

Kantareller, finns det något godare? Här är en rå zucchinipasta med krämig kantarellpesto. Allra bäst blir det om svamparna får ”lagas” en bra stund i ugn eller torkugn först för att lite vätska ska försvinna och för att ta bort smaken av rå svamp. Med pinjenötter och näringsjäst blir det en krämig lyxig pesto – perfekt för att impa på vännerna på fredagsbjudningen.

tacokrydda i glasburk

Gör din egen tacokrydda

Recept

De flesta tacokryddor man köper i butik innehåller mängder med socker, salt och smakförstärkare. Det är väldigt enkelt att göra egen. Självklart berättar vi hur.

Animerad bild på kvinna i säng som räknar får

”Nu sover jag som en stock hela natten”

Naturlig hälsa

Det är inte alla förunnat att få sova en hel natt. Sömnproblem har blivit så vanligt att i dag lider var tredje svensk av sömnbesvär. Det är vanligare bland kvinnor och Ritva tillhör dem som ibland sover riktigt dåligt. Förra året när sömnproblemen blev riktigt besvärliga gick hon till hälsokostbutiken och bad om råd. Med rogivande örter som hjälp fick hon äntligen sova.

åtta personer vända från kameran mot vit bakgrund

Är du i en riskgrupp för att drabbas av Q10-brist? Kolla här

Naturlig hälsa

Coenzymet Q10 finns i alla våra celler och behövs för cellernas energiproduktion. Eftersom hjärtat jobbar oavbrutet förbrukar vi mycket Q10. Har vi brist känner vi oss trötta. Kroppens produktion av Q10 i hjärtmuskeln är högst när vi är i 20 års-åldern och minskar kraftigt med åldern. Har man brist kan man få stora hälsofördelar av att ställa den bristen tillrätta. Är du i riskgrupp för Q10-brist? Kolla här.

matvåg och nyttig mat som broccoli och linser etcetera

12 hälsotips från Food Pharmacy

Allmänt

Mia Clase och Lina Nertby Aurell driver Foodpharmacy.se, en av Sveriges största och mest omtyckta vetenskapliga hälsobloggar. De har också skrivit en bok med samma namn som bloggen. De beskriver sig själva som positiva hypokondriker som försöker klura ut hur man ska äta för att hålla sig frisk. Här delar de med sig av 12 hälsotips.

Kvinna utomhus har huvudet nedsänkt i handen

Blir du deppig på våren? Här är 4 tips på naturlig hjälp

Hälsa

Omkring en halv miljon svenskar antas lida av mild till måttlig depression på våren. Antalet drabbade ökar ständigt och bland dessa växer andelen ungdomar. Konventionella SSRI-preparat i all ära men innan man tar till detta ”tyngre artilleri” kan det vara värt att prova hjälp i naturlig form. Biverkningsfria sådana, vilket många ser som en fördel eftersom just biverkningarna för vissa kan vara så starka att en del väljer att avbryta behandlingen i förtid. Här får du fyra tips på naturlig hjälp.

två glas med rödbetsjuice intill färska rödbetor med blast

Ett glas rödbetsjuice om dagen gav Karl, 80, blodkärl som en 26-åring

Naturlig hälsa

När den pensionerade professorn Karl Arfors, 80 år, för några år sedan slutade med socker och mjöl blev hans blodkärl 25 år yngre. Och när han började dricka rödbetsjuice i kombination med lingonjuice blev kärlen hela 50 år yngre. "Jag blev väldigt förvånad över att man kan påverka sin hälsa så starkt med vad man äter och dricker", säger Karl Arfors som själv forskat på inflammation under många år,
 bland annat i USA.

Därför äter vi så mycket godis under påsk

Hälsa

Under påsken äter vi i Sverige mer godis än någon annan tid under hela året. Men hur kommer det sig egentligen att kyrkoårets största högtid – den högtid vi en gång förknippade med Jesus, hans död och uppståndelse – snarare blivit en tid för sockerchock och godisfrosseri än någonting annat? Kristian Petrov, docent i idéhistoria och universitetslektor i kulturstudier vid Karlstads universitet, säger sig ha svaret.

Annika Sjöö

Annika Sjöö väljer 10 hälsofavoriter

Allmänt

Hon är dansdrottningen från Let’s Dance som blev författare, föreläsare och programledare för "Du är vad du äter". Annika Sjöö räds inte nya utmaningar. För Kureras läsare listar hon tio av sina absoluta hälsofavoriter.