Annons
Annons

Inför Vasaloppet

Nio tuffa mil väntar dig i mars. För att loppet ska bli så bekvämt och bra som möjligt krävs förberedelser och rätt prylar. Här är Salomon-åkaren Majken Johansson Henæs allra bästa tips till motionären.

Redaktionen

6 februari, 2014
Inför Vasaloppet
Dela inlägget

Nio tuffa mil väntar dig i mars. För att loppet ska bli så bekvämt och bra som möjligt krävs förberedelser och rätt prylar. Här är Salomon-åkaren Majken Johansson Henæs allra bästa tips till motionären.

Majken Johansson Henæs var en gång tjejen som vägde 80 kilo och blev vald sist på gympan. Sedan blev hon tjejen på 58 kilo som vann HalvVasan, 27:e Vasaloppet och 33:e Tjejvasan 2012. Nu hårdsatsar hon med team Oslo Sportslager-Moelven för att nå framgång i vinterns Swix Ski Classics. Vintern ser hittills ljus ut. I Marcialonga kom Majken på 31:a plats och blev därmed 8:e bästa svenska. Hon vet vad som krävs för att prestera på topp, både som elit och motionär. Under förberedelsen för Vasan tycker hon att du ska satsa på vätska.
– Man ska passa på att få i sig mycket vätska dagarna innan loppet. Det är mycket fokus på pasta och olika typer av carboloaders, men det är minst lika viktigt att få i sig mycket vatten, tipsar hon.

Majken Johansson Hen
Majken Johansson Henæs

Skippa mellanmjölkspassen
Hon tror också att många motionärer i sin förberedelse skulle ha nytta av att skippa några av alla ”mellanmjölkspass” på en timme.
– Många åker en timme, halvhårt, tre gånger i veckan. Ligger på samma mellanhöga puls hela tiden. Mitt tips är att man istället lägger ihop två av de där timmarna och kör ett långt och lugnt pass, med en puls på mellan 120 och 150, och lägger den sista timmen på tuffa intervaller.

För mycket fokus på dubbelstakning
Framförallt tycker hon att man som motionär har stor nytta av att arbeta mer med stakning med frånskjutning/diagonalåkning.
– Det är mycket fokus på dubbelstakning just nu, men det är få som orkar staka i 90 kilometer. Det är lätt att glömma bort benen och att de också behöver sitt om man ska ta sig till Mora så snabbt som möjligt. Som motionär behöver man allt som oftast avlasta armar och bål och har man inte tränat stakning med frånskjutning/diagonalåkning brukar det kunna bli ganska tungt, förklarar hon.

Fokusera på vätskestationen
När du väl har startat den där första söndagen i mars är Majkens tips att du inte ägnar alltför mycket uppmärksamhet åt skyltarna som visar hur långt det är kvar till målet i Mora.
– Det kan få vem som helst att tappa hoppet. Fokusera istället på hur långt, eller allra helst hur kort, det är till nästa vätskestation.

Av Redaktionen

Annons
Annons