Annons
Annons

Så snabbt kan du komma tillbaka efter ett träningsuppehåll

Är du van att träna några gånger i veckan och sedan upphör din träning av någon anledning – ja, då händer det inte bara saker i kroppen utan ditt humör förändras sannolikt. En till två veckor utan träning försämrar kondition, blodtryck och insulinkänslighet. Men så snart du är igång igen går det relativt snabbt att komma tillbaka i samma form.

Redaktionen

8 januari, 2024
Så snabbt kan du komma tillbaka efter ett träningsuppehåll
Dela inlägget

Du märker ganska snart att flåset blir sämre om du gör ett uppehåll med träningen på någon vecka. Hur bra kondition du har beror på hur stor och stark din hjärtmuskel är och hur mycket blod som finns i din kropp som hjärtat kan pumpa runt. När du inte tränar på ett tag tappar du blodvolym och vätska.

Har du bra kondition kan din kropp ta upp mycket syre när du utsätter den för hårt arbete. En studie gjord i USA visade att syreupptagningsförmågan sjönk med sju procent efter tolv dagars vila. Efter det tappade man inte lika mycket. Det skulle dröja fram till dag 56 innan man såg ett tapp på 14 procent hos försökspersonerna.

Bibehållen muskelmassa

Musklerna blir förstås något mindre vid ett kortare träningsuppehåll, men inte så mycket som man tidigare trott. Och gör du ett längre uppehåll med träning så behöver du faktiskt bara belasta musklerna en gång i veckan för att bibehålla muskelmassan.

Visste du att när du tränar går blodtrycket upp tillfälligt och ner till en något lägre nivå. Det tar ett dygn innan det lägger sig på sitt ursprungsläge. Så tränar du mycket ligger blodtrycket på ett akut sänkt läge hela tiden, men när du slutar försvinner effekten. Ett längre avbrott påverkar inte blodtrycket nämnvärt, men på längre sikt.

Insulinkänsligheten blir sämre

Något som är känsligt för utebliven träning är däremot insulinet. Gör du ett uppehåll på en vecka märks det genom att insulinkänsligheten försämras. Cellernas förmåga att ta upp socker styr din metabola hälsa. Ju mindre insulin som behövs desto bättre mående.

Ett problem som påtalas är att ju äldre vi blir verkar processen som bryter ner vara snabbare än den som bygger upp. Ett träningsuppehåll på mer än två veckor tycks kunna ge effekter som inte kan kompenseras.

Humöret påverkas

Du som tränar mycket vet att humöret blir sämre när du inte får röra på dig. Till exempel klarar den som tränar stress bättre. Studier har kunnat visa att slutar man tvärt att träna kan det medföra trötthet, retlighet och till och med på sikt depressionsliknande symtom.

Svenskarna är av världens mest stillasittande folk. Vi sitter faktiskt nio-tio timmar varje dag. Därför tränar vi två-fyra gånger i veckan i snitt, men blir det uppehåll i denna träning får de konsekvenser, speciellt om vi sitter mycket. Livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellenius brukar dock påpeka att förutom de intensiva träningspassen varje vecka så är det viktigt med vardagsmotionen. Gammal som ung bör ställa sig upp och avbryta sitt stillasittande en gång i halvtimman. Men det är också viktigt att med vardagsmotion, det vill säga, att gå i trappor istället för att ta hiss eller att ta rulltrappan. Att välja cykel istället för bil om det går, att ta en kort promenad och få upp pulsen varje dag gör skillnad både kroppsligt som mentalt,

Av Inger Palm

Källa: SvD

Annons
Annons
Annons