Annons
Annons

Mer ork och mindre oro med rosenrot

Ett tungt arbete och en stark inre oro gjorde att Jennies vardag ibland kändes för tung. En tidningsartikel om rosenrot blev vändpunkten. Sedan tre år tillbaka har hon ätit Arctic Root och sluppit både oron och tröttheten.

Redaktionen

17 november, 2013
Mer ork och mindre oro med rosenrot
Dela inlägget

Ett tungt arbete och en stark inre oro gjorde att Jennies vardag ibland kändes för tung. En tidningsartikel om rosenrot blev vändpunkten. Sedan tre år tillbaka har hon ätit Arctic Root och sluppit både oron och tröttheten.

Jennie Helzenius är 35 år och har länge arbetat natt. Hon ingår i hemtjänstens nattpatrull. Hon trivs bra med sitt jobb även om det ibland är tungt, innebär långa nätter och ofta får henne att känna sig trött och hängig, speciellt under vintertid.

Allmänt orolig
Utöver ett tungt och slitsamt jobb är Jennie också väldigt orolig av sig. Hon oroar sig ständigt för vardagliga ting så som sonens skolgång och andra aktiviteter, vilket har gjort att hennes vardagar ofta känts tunga.
– Jag är väldigt orolig av mig, och det kan bli riktigt jobbigt, berättar Jennie.

Hittat lösningen
För drygt tre år sedan bestämde hon sig för att göra något åt sina problem. Jennie hade läst om rosenrot i en tidning och blev nyfiken då det lät som att hon skulle kunna bli hjälpt med både tröttheten och oron. Jennie hade tidigare prövat olika vitaminer och diverse brustabletter, men ingenting hade riktigt hjälpt mot tröttheten och oron. Jennie besökte sin hälsokostbutik och inhandlande sin första kur rosenrot. Hon valde Arctic Root eftersom det var den som hon hade läst om i tidningen. Jennie fick effekt ganska omgående.
– Jag kände att rosenroten tog bort topparna av oron och att jag blev mycket piggare och till och med gladare.

Rosenrot fungerar
Jennie har ätit rosenrot i cirka tre år. Det har hänt att hon gjort kortare uppehåll när tabletterna tagit slut, men hon har genast märkt av det.
– Jag har tagit rosenrot så länge nu och jag märker direkt av om jag slutar att ta. Jag blir trött och oron kommer tillbaka, berättar Jennie.
Jennie har provat olika sorters rosenrot, men tycker att Arctic Root är den som fungerar bäst. Hon rekommenderar varmt att pröva om man känner sig trött, olustig, håglös eller orolig.

Livslusten tillbaka
Rosenrot har blivit Jennies räddare, och hon har fått en större lust till livet.
– Jag märkte den största skillnaden i början, nu tar jag rosenrot för att underhålla min kropp och själ, säger Jennie.
Jennie är mån om sin kropp, hon vill må bra, och rosenrot är idag en del av hennes vardag.

Positiva effekter
Rosenroten har väl dokumenterade effekter, och verkar både uppiggande och avstressande. Roten har använts som medicinalväxt i över 5000 år och har använts mot ett 40-tal olika krämpor. Idag rekommenderas den främst till individer som har en stressrelaterad nedsatt prestationsförmåga, känner oro, är irritabla, trötta eller känner sig svaga. Det ger alltså en ökad mental prestationsförmåga, en energiboost så att man känner sig piggare.

Ökar koncentration, humör och lust
Rosenroten tillhör arten fetbladsväxter och trivs på många olika ställen runt om i världen. Här i Sverige kan den bland annat hittas i fjällen. Rosenrot har använts som naturmedel sedan forntiden och dess främsta användningsområden har varit för att öka koncentrationen, humöret och lusten. Den är också uppiggande. Studier på rosenrot visar att den kan ge oss en ökad förmåga till att känna lust och glädje. Dessutom är effekten snabb och kommer inom ett par timmar efter att man har tagit rosenrot.

Anpassar kroppen
Rosenrot är en adaptogen. Den hjälper kroppen att anpassa sig genom att stärka kroppen mentalt och fysiskt när den utsätts för stress. Den bidrar alltså till att hjälpa vår kropp att anpassa sig till negativa faktorer i vår omgivning, men den gör också att vi kan undvika skadorna som kan uppstå vid dessa påfrestningar. Effekterna av anpassning blir bättre humör, ökat lugn, bättre fokus, mer ork och ökad psykisk stabilitet.

Optimal balans i kroppen
Även andra substanser så som koffein och nikotin kan under korta perioder påverka orken och humöret genom att stimulera det centrala nervsystemet, men dessa är vanebildande och ger en annan typ av pigghet. Dessutom kan de ge biverkningar i form av dålig sömn och hjärtklappning.
En adaptogen hjälper istället kroppen med bland annat hormonbalansen och ämnesomsättningen. Adaptogenen hjälper kroppen att uppnå homeostas, det vill säga den optimala balansen i kroppen.

Stress
Stress är inte bara tidsbrist eller ett högt arbetstempo. För kroppen är stress alla de belastningar som den utsätts för så som smärta, sorg, oro, rädsla eller konflikter. Men också fysisk aktivitet, tobak, alkohol och kaffe ger kroppen ett stresspåslag. Så även vid hård fysisk träning kan rosenrot hjälpa.
Rosenroten innehåller över 140 olika beståndsdelar, däribland salidrosid och rosavin. Dessa agerar som uppiggande, tar bort stress och oro, eller får oss mer alerta, beroende på vad kroppen faktiskt behöver.

Av Margareta Nilsson

Annons
Fakta

Visste du att…

Rosenrot sänker halten av stresshormonet kortisol samtidigt som den ökar halten av det välbefinnande hormonet serotonin.
Studier visar på att ämnena
salidrosid och rosaviner i rosenrot kan höja serotoninnivån med 30 procent.

Annons
Annons