Annons
Annons

Så städar du naturligt

Dags för höststädning? Städningen är för många ett ont måste och dessutom ett ont måste fulla av kemikalier och gifter. Här har du tipsen för en naturligare och miljövänligare städning.

Redaktionen

8 oktober, 2012
Så städar du naturligt
Dela inlägget

Med höst följer för många höststädning. Kureras reporter Anja Lenner tipsar om hur man städar miljövänligt och naturligt.

Alla har vi våra delade meningar om städning, många ser det som ett nödvändigt ont, andra mår faktiskt bra av att städa. Men oavsett hur man prioriterar städningen är den fortfarande något som måste det göras, i alla fall ibland. Och det finns många olika sätt att göra det på.

Kemikaliefyllda städprodukter går att undvika
Det finns en uppsjö olika städprodukter på marknaden som alla utlovar nästintill mirakel, de kostar pengar, och de är mindre bra för miljön och den personliga hälsan. I Sverige säljs det årligen 40 000-50 000 ton städ- och rengöringsmedel för hemmabruk. Men det finns många enkla knep för ett renare hem, och dessa spar dig både pengar och miljö. Så lär dig att städa mer naturligt.
Jag har länge använt mig av de traditionella, kemikaliefyllda vätskorna som kommer i färgglada sprayflaskor och burkar, och jag har fallit för deras lovord om mirakel mot smuts. Men med en nu nästan treårig son som gärna hjälper till att städa, har jag börjat fundera mer och mer på vad som är i dessa produkter, hur farliga dessa ämnen är, vad de gör med vår hälsa och miljö. Så jag bestämde mig för att pröva de mer traditionella metoderna.

Inköpslista för ditt naturliga städförråd:

  • Sprayflaska
  • Mirakeltrasa (De så kallade mirakeltrasorna kan vara en bra investering, då du inte behöver använda kemikalier med dem. De flesta mirakeltrasor är dock ofta tillverkade av en petroleumprodukt
  • Petroleumprodukter är utvunnet från råolja genom bearbetning, och är i sig en miljöbelastning. Använd mirakeltrasan på hårda ytor och fönster)
  • Bikarbonat (rengör, tar bort obehaglig lukt, gör vatten mjukt, fungerar bra som skrubbmedel)
  • Natriumkarbonat (fettlösande)
  • Vitvinsvinäger (bra mot fett, tar bort obehaglig lukt, fungerar som en mild desinfektion, och är bra som spolglans i diskmaskinen)
  • Ättika (tar bort obehaglig lukt, och dödar och hämmar tillväxt av bakterier)
  • Citronsyra (mjukgör vatten, fungerar som fläckborttagare på textilier)
  • Vinsyra
  • Bakpulver (innehåller natriumkarbonat och tillsatser)
  • Citron (milt blekande, tar bort obehaglig lukt, och rengör)
  • Eukalyptusolja
  • Salt
  • Kaffebönor (tar bort obehaglig lukt)
  • Tvålflingor
  • Såpa
  • Miljömärkt handdiskmedel
  • Aluminiumfolie

Tips för att få rent i badrummet
Toalett och kakel görs rent med en fuktig trasa och bikarbonat. Badkar och handfat bör först fuktas, sedan har man på bikarbonat och skrubbar rent med en rengöringssvamp eller borste. Skölj av med vatten efteråt. Använd gärna en gammal tandborste för de där ställena som annars är svåra att komma åt. Om man har kalkavlagringar så ska man gnida in dem med citron- eller vinsyra, och låta verka en stund. Även rostfläckar går bort med vinsyra. Toaletten kan man desinficera med hushållsättika eller vinsyra. Häll ner i toaletten, låt stå en stund, och använd sedan toalettborsten för att borsta rent.
För att förhindra att badrumsspegeln immar igen, ha på lite eukalyptusolja med hjälp av tidningspapper. Om man har fått mögel kan man borsta bort det med en gammal tandborste doppad i vinäger, vinägern hjälper även till att förhindra att nya mögelsporer växer till sig. Vid stopp i avloppet, blanda kokande vatten, en fjärdedels deciliter bakpulver och en halv deciliter vinäger. Häll ner i avloppet.

Tips för att få rent i köket
Bikarbonat och en fuktig trasa fungerar bra för att rengöra vasken, bänkar, kyl och frys. Hjälper också till att neutralisera obehaglig lukt i kyl och frys. Om du har kylen eller frysen avstängd och dörren stängd, lägg in kaffebönor, vilka hjälper till att ta bort den obehagliga doft som brukar uppstå.
När det kommer till ugnen så finns det olika sätt att få rent, pröva vad som passar dig bäst.

  • Stryk ut den tjocka kräm som du gör genom att blanda en deciliter salt, en deciliter bikarbonat och lite vatten. Stäng ugnsluckan och värm upp ugnen till 200 grader, och låt stå i cirka tio minuter. Låt det svalna något innan du torkar ugnen ren med en fuktig trasa.
  • Den kan också rengöras genom att såpa stryks ut, sätt sedan på ugnen på 100 grader, och när du ser att såpan börjar bubbla så stänger du av ugnen. Vänta tills den svalnat och torka sedan rent.
  • Ett tredje alternativ är att ställa in en skål med ättika, och sätta på ugnen på 50 grader. Låt verka i 45 minuter och torka sedan rent.

Om du har bränt fast mat i en kastrull, häll i tillräckligt med vatten för att det ska täcka kastrullens botten, och lite till. Tillsätt två teskedar bikarbonat, låt blandningen koka upp. Låt svalna, och skrapa sedan bort den fastbrända maten.
För att göra rent spisplattorna så häller man på ättika och sedan en hel del bakpulver, vilket gör att blandningen kommer att börja bubbla. Låt detta verka ett tag och torka sedan rent med trasa och ljummet vatten.
Om du har silver i dina gömmor som behöver en putsning, pröva att lägga en bit aluminiumfolie i en glasskål, häll på kokande vatten och lite natriumkarbonat. Doppa sedan ner silverföremålet som behöver rengöras i skålen, och se till att den nuddar aluminiumfoliet. Ta upp föremålet, skölj i kallt vatten och gnid torr med en trasa.

Man kan enkelt göra sin egen silver- och metallrengörare av bikarbonat och citronjuice, som blandas till en tjock kräm. Stryk på blandningen på det som behöver rengöras med hjälp av en mjuk trasa, skölj med vatten, torka och putsa av.
För att rengöra mikron lägger man några skivor citron med lite varmt vatten i en skål. Sätt in skålen i mikron och sätt på den i fem minuter. Torka insidan ren och torr när det är gjort.

Tips för att få rent i tvättstugan
För att bleka kläder eller andra textilier, blanda 2,5 deciliter citronjuice i en halv hink vatten, lägg i det som behöver blekas och låt stå över natten.

Nästa gång du får en envis fläck, pröva en av dessa tre knep som fläckborttagare.

  • Några droppar eukalyptusolja på fläcken.
  • Citronsaft eller en halv tesked citronsyra per deciliter vatten för att få bort fläckar på textilier.
  • Koka upp standardmjölk, håll mjölken nästintill kokande, men se till att det inte kokar över, doppa fläcken i mjölken och gnugga bort fläcken. Detta måste göras upprepade gånger tills fläcken är borta.

Du kan blanda ditt eget tvättmedel på följande vis:
Blanda tvålflingor med natriumkarbonat. Låt detta lösas upp i varmt vatten. Denna blandning kommer att bli som en mjuk gelé. Det är detta du använder istället för tvättmedel. Använd cirka fem deciliter per tvätt.

Hela huset
För att göra din egen antibakteriella spray, blanda en del vitvinsvinäger till fem delar vatten. Förvara i en sprayflaska.
När det är dags att tvätta fönstren, blanda en halv liter vitvinsvinäger med en liter varmt vatten, doppa en fuktig trasa i blandningen och tvätta. Ta tillknycklat tidningspapper för att torka efter.
Behöver du en luftfräschare, pröva att göra dina egna doftblandningar, till exempel med hjälp av en skål med kanel och nejlika, vilket också kan vara mycket dekorativt. Ett annat enkelt tips för att ta bort obehaglig lukt är en skål med vatten och ättika som ställs i rummet.

Glad städning, med dessa nya, vänligare medel.

Av Anja Lenner

Annons
Annons