Hälsocoachen och entreprenören Johannes Cullberg är aktuell med boken ”Ta makten över din hälsa på 12 veckor”, där han tydligt och lättförståeligt förklarar hur vi med enkla medel kan ta vår hälsa i våra egna händer. Det handlar om att jobba med träning, sömn, vistelse i naturen, din motivation och stress, samt inte minst med kosten.
Efter en lång erfarenhet från såväl hälso- som livsmedelsbranschen har Johannes fått en unik inblick i kostens påverkan på vår hälsa, och hur marknadsföring och utbud i matbutikerna kan försvåra för oss att göra bra val.
Kosten är en stor del i vår väg till ett långt och hälsosamt liv, och därför har Johannes valt att fokusera på kost, och skillnaden mellan skräpmat och riktig mat, lagad på rena råvaror. Han presenterar också sina egna 10 budord för att äta hälsosamt. ”Se dem som tips, riktlinjer eller bra input som du själv väljer att använda på ett sätt som passar dig”, skriver Johannes i boken.
I vår tidigare intervju med Johannes Cullberg kan du läsa mer om boken och om hans syn på hur livsmedelsbranschens mäktigaste aktörer försöker styra våra matval, för att maximera sina egna vinster.
Johannes Cullbergs 10 budord
-
Ät dig mätt på riktig mat
Vi människor är gjorda för att äta den mat vi ätit sedan urminnes tider. Att välja mat gjord av råvaror i sin naturligaste form är därför det enklaste sättet att få i sig smakrik, näringsrik och hållbar mat. Den mättar naturligt så att du inte behöver tänka på kalorier.
-
Välj protein med omsorg
Protein bygger upp våra kroppar. Oavsett om du föredrar kött, fågel, fisk eller vegetariskt så bör du välja proteinkällor som är så naturliga som möjligt. Då ökar du kroppens chanser att tillgodogöra sig proteinet.
-
Maxa det gröna
Årstiderna varierar som bekant på vårt jordklot, och vissa saker kan bara odlas naturligt vissa tider på året. Låt naturen ha sin gång och välj helst mat som är i säsong. Om du kan, köp direkt från producenten, gärna ekologiskt.
-
Undvik ultraprocessad mat
Mat som din mormors mor inte hade känt igen i form av färdigmat, snacks, drycker och kakor bör du se upp med. Ultraprocessad mat innehåller ofta minst fem ingredienser med ord som de flesta inte förstår. Den innehåller mycket energi, men knappt någon näring. Se också upp med hårt processade matoljor och fetter, som majsolja, solrosolja och margarin, eftersom de kan skapa obalans i fettsyrorna i kroppen. Välj kallpressad olivolja eller stabila fetter som kokosolja, smör, olivolja, ghee, talg och ister.
-
Laga maten själv
Mat lagad från grunden är alltid bäst för hälsan, men tro mig – jag vet att det många gånger kan ta emot. Men tänk på att ju mer du får in vanan att laga själv, desto snabbare och enklare går det. Och, ett tips: se till att laga flera portioner på samma gång. Då får du mat till matlådor och behöver inte laga mat varje dag.
LÄS OCKSÅ: Därför ska du välja svenskodlat
6. Ät lugnt och gärna i sällskap
Att äta långsamt, tugga och uppskatta maten, gärna utan distraktioner, ger kroppen möjlighet att ta upp näring på bästa sätt. Det hjälper oss också att reglera mängden och skapa en skön mättnadskänsla. Matsmältningen behöver få ta tid, både under och efter måltiden. Undvik därför småätande mellan måltider och att äta på språng. Låt istället varje måltid vara en lugn stund där du njuter av maten, och kanske delar såväl måltiden som ansvaret för matlagning, dukning och disk med andra om det går.
-
Var kritisk mot hälsobudskap på mat
Syftet med marknadsföring är att sälja mer mat (och tjäna pengar), tyvärr inte att boosta din hälsa. Vi bombarderas av produkter med häftiga hälsobudskap såsom ”utan tillsatt socker”, ”rik på omega 3”, ”X % fullkorn”. När du ser sådana budskap bör du fundera över varför det framhävs och på bekostnad av vad. Kan det vara för att dölja något annat?
-
Njut av sött vid valda tillfällen
Socker tilltalar vårt belöningssystem men får vårt blodsocker att åka berg-och- dalbana och triggar ofta igång ett sug efter mer. Välj dina tillfällen – och våga botanisera bland alla andra minst lika goda sätt att mysa, fira och njuta som inte riskerar din hälsa.
-
Skilj på hunger, matlust och förväntningar
Lär dig att skilja på vad du behöver äta (biologisk hunger), vad du vill äta (psykologisk hunger eller craving) och vad du borde äta (styrs av tider, sociala förväntningar eller specifika kalorimål). Genom att bli medveten om skillnaden kan du också skapa förutsättningar för förändring.
-
Respektera maten, den är ditt viktigaste ”livsmedel”
Vår mat ger oss all den näring och energi vi behöver för att leva ett långt och härligt liv. Men idag har vi liksom tappat bort lite av matens egentliga värde. Vi lägger allt mindre av våra pengar på mat. Men ett lågt pris innebär ofta att det har skett kompromisser, inte sällan i fråga om hälso- och hållbarhetseffekter. Tänk på att varje gång du handlar så röstar du med din plånbok om vilket utbud du vill se mer av. Låt oss använda vår makt och ge maten den plats i våra liv som den förtjänar.
Budorden är hämtade från boken ”Ta makten över din hälsa på 12 veckor” (The Book Affair).