Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Livsmedelshyllor

Ann Fernholm: Så blir vi lurade att köpa fejkmat

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm har granskat livsmedel och livsmedelsföretag och i sin nya bok redovisar hon maten som är fejk, som vi ska låta bli att handla.
– Det finns en hel del som marknadsförs som nyttig, men som inte är det. Om man lär sig läsa innehållsförteckningar kan man undvika fejkprodukter, säger Ann Fernholm.

För tio år sedan väckte Ann Fernholms bok, Ett sötare blod, en hel del uppmärksamhet. Och nu när hon granskat hur livsmedelsindustrin blandar aromer, förtjockningsmedel och färgämnen och klär in vad de ibland kallar nyttig mat får hon oss att fatta att vi blivit förda bakom ljuset. Innehållsförteckningar kan vara både falska och överdrivna.

Hur fick du idén till att skriva boken, Fejkmaten – så blir vi vilseledda? 

Så bli vi lurade att köpa fejkat

Ann Fernholm.


 

– Egentligen började det med att jag skulle köpa en rub, som är en marinad. När jag läste ingredienslistan bestod den mest av salt och socker. Den sålde Santa Maria för cirka 350 konor kilot. Det ledde till att jag skrev ett öppet brev till dem om hur genialt det är att ersätta dyra råvaror med billigare ingredienser. Exempelvis innehåller deras ”guacamole” endast 1,5 procent avokado. I stället använder de vatten, förtjockningsmedel och klorofyll. Det gör ju att Santa Maria blir ett enormt lönsamt företag. Brevet spred sig som en löpeld i sociala medier. Så blev det fler brev, och om andra saker, säger Ann Fernholm.

LÄS OCKSÅ: Ultraprocessad mat inte bara en hälsofara – även en klimatfara

Fullt av olagligheter

Ann Fernholm har slutat upp att förvånas över vad livsmedelsindustrin stoppar i vår mat. Hon är numera luttrade men blir riktigt upprörd när de säljs fejkmat till bebisar. Hon nämner att Semper sålt kakor under varumärket Organix, och på kakorna stod det förut ”no junk promise”.

– Det är en ren lögn. Semper kallade också kakorna för ”finger foods” som om kakorna skulle vara mat. Nu är förpackningarna ändrade, men barnmatshyllan har varit full av olagligheter, berättar Ann Fernholm.

Varför handlar vi den här ultraprocessade maten?

– Det är billigt, färdiglagat och utformat för att tilltala våra smaklökar. Sedan säljs det också ofta med någon form av budskap som ska få det att låta nyttigare än vad det egentligen här. Man marknadsför exempelvis godis gjort på sirapssöta juicekoncentrat som ”fruktbitar”. Hallonkvargen som inte innehåller några hallon alls utan bara aromer och färgämnen säljs med parollen ”må väl”. Den vita chokladen in naturgodishyllan har man kallat för ”yoghurt”. Det finns mängder av exempel, säger Ann Fernholm.

 

LÄS OCKSÅ: Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Ändrat på förpackningarna

Bok av Ann Fernholm.

Det finns en varierande skala med vad som är fejkmat och inte. Bland de värre exemplen tar Ann Fernholm upp finns ett glutenfritt bröd som kallas ”GROVA” men som till 90 procent består av ren stärkelse, vatten, sirap och förtjockningsmedel, och är inte grovt alls.

Hon nämner också Verums ”hälsofil” och ”hälsoyoghurt”, som tidigare har varit riktiga sockerbomber. Närmare en tredjedel av kalorierna i produkterna kom från tillsatt socker. Men i december förra året anmälde Ann dem, och då bytte Norrmejerier (som äger varumärket Verum) förpackning. Ann berättar att det nu bara står ”fil” och ”yoghurt” på dem.

I boken redogör hon för de 100 vanligaste ingredienserna i maten. När hon granskade dem upptäckte Ann Fernholm att det vara var en tredjedel som var naturliga. Resten bestod av renframställt fett, protein och stärkelse, olika typer av socker och 26 olika tillsatser med e-nummer.

 

LÄS OCKSÅ: Ätstört – när mat och träning blir den största fienden

Appen Matchecken

Är all fejkmat dålig?

– Det finns ingen fejkmat som är okej. Däremot finns mängder av bra halvfabrikat som livsmedelsindustrin producerar som är helt okej. Till exempel gör jag i princip aldrig köttbullar själv. De köper jag. Visserligen innehåller de ofta lite druvsocker, men i en så liten mängd att det inte spelar någon roll. Annat som jag kan köpa färdigt är gulaschsoppa eller pyttipanna.

Att lära sig tyda innehållsförteckningar på förpackningar gör att du kommer långt, men det tar tid. Ann Fernholm utvecklade därför appen Matchecken. Då skannar du streckkoden på en vara, och så analyserar appen ingredienslistan. Den använder hon också själv för att se hur mycket tillsatt socker det är i mat.

– Vi ska fortsätta utveckla appen så att man kan sålla bort all ultraprocessad mat. En av mina slutsatser i boken är att vårt språk har förlorats sin betydelse i butiken.

 Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Jordgubbstårta

Härlig försommartårta i raw foodstil

Raw food

Den här härliga jordgubbstårtan passar fint att förgylla Mors dag eller Kristi himmelfärd med. Eller varför inte nationaldagen? En hälsosammare raw food-version av den klassiska svenska jordgubbstårtan: glutenfri, sockerfri och mjölkfri.

Ett par vilar

9 tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hud

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Annika Kvist och Viktoria Tindberg

Gladare, piggare och lättare med växtbaserad kost

Kost

Hälsosam, växtbaserad mat ska vara enkel att laga och framför allt njutbar. Det menar författarna till boken ”Healthy happy food”. Genom att äta mer växtbaserat blir du piggare, gladare, får mer lyster i huden, blir lättare i kroppen – och ökar chansen att leva ett långt friskt liv. 

Enkel hjälp vid IBS och problemmage

Mage

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en europeisk studie där Umeå universitet deltagit.

 

Sallad i en träskål

Fräsch regnbågssallad med tahinisås

Recept

En matig, god och fräsch sallad i regnbågens alla färger är perfekt, enkel och vitaminspäckad mat – året om. Denna innehåller både grönkål, sötpotatis, zucchini och kikärter. Ringla över en smakrik tahinisås och njut!

Anders Wallensten

Anders Wallenstens svar på hälsogåtan

Hälsa

Han är läkaren som blev rikskänd under början av coronapandemin, då han syntes flitigt i tv i sin roll som biträdande statsepidemiolog. I sin bok och podd ”Hälsogåtan” utgår Anders Wallensten från naturlig hälsa ur ett helhetsperspektiv med sex delar. Han tycker vi ska sluta fokusera på en viss sorts träning eller mat – och istället se att allt hänger ihop och att även små val i vardagen är viktiga.

 

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana,  humle och silverax hjälper dig att somna, men också magnesium ger ro på kvällen.

Ljusa plagg hängande på galgar

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det bästa för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå vill köpa nytt finns det bättre och sämre textilval att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa tillför jorden näringsämnen?

Omega-3 viktigt för kvinnor över 50 som tränar

Forskning

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

lever i genomskärning

Fettlever förkortar livet

Forskning

Ungefär 15 procent av svenskarna har så kallad fettlever. Det betyder att fett lagrats in i levern och ökar risken för skrumplever. En analys visade att personer med fettinlagring i levern kommer att ha förkortad sitt liv med i snitt tre år.

 

Ung kvinna snyter sig med hund i famnen

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. De kan därmed locka husdjurssugna personer som vanligen tvekar på att skaffa fyrbent vän på grund av sin sin allergi. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”allergivänliga”?

Ugnsfrittata med broccoli

Smidig ugnsfrittata med broccoli och ost

Recept

Visst är det skönt med maträtter som bara går att ösa ner i en form och ställa in i ugnen? Den här smarriga, enkla versionen av en frittata är fylld med broccoli och ost och dessutom får du användning för torra brödbitar som annars kanske hade gått till svinn!

Alun hjälper dina svullna ben

Hälsa

Tunga, trötta och svullna ben som spänner och gör ont... När kirurgen Ivan Letterfors, som opererar åderbråck, hörde talas om krämen som stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningar i benen vaknade hans intresse. Tack vare honom kom alunkrämen till Sverige och många kan kasta sina stödstrumpor. 

 

kvinna tar sig i ögat

Vitamin B3 kan motverka glaukom

Hälsa

Glaukom är en ögonsjukdom som gör att synen kan gå förlorad. Upp emot 200 000 svenskar beräknas ha sjukdomen och 80 miljoner totalt i hela världen. Svenska forskare har tittat på effekten av vitamin B3 som behandling av glaukom.

kvinna tittar ut över vatten

Trött och utmattad? Här är näringen som ger energi

Naturlig hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

Jamande kattunge i gräset

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

När din katt jamar kan det betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet. Men hur vet du vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!